20 Април 2024, 07:30 Днес (0) | Вчера (10)

Близо 20% от банковите активи в България са гръцки

06 Ноември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Почти една пета от банковия сектор в България е собственост на гръцки банки. Акционерната структура на българската банкова система се характеризира с над 95% частна собственост, като 89% от банките са притежание на чужди финансови институции.

Именно в банковия сектор в България притокът на чужди капитали е най-голям. Един от начините за установяване на пазара тук е чрез създаване на собствен клон. Друга възможност за навлизане на международни банки досега беше и приватизацията в сектора, която приключи в началото на октомври тази година.
В страната ни развиват дейност чрез клонове или чрез собственост в българска банка едни от най-големите гръцки финансови институции - Национална банка на Гърция, Алфа банк, Банка Пиреос, Търговска банка на Гърция. Собственост на гръцки капитали са Обединена българска банка и Пощенска банка. Гърция управлява в банковия ни сектор активи на стойност близо 3 млрд. лв. към 30 юни 2003 г., или 19.1%, по данни на БНБ. Отпуснатите от българските гръцки банки кредити за полугодието са на стойност 1.727 млрд. лв., или 22.7% от заемите в системата, а депозитите възлизат на 2.406 млрд. лв., което е 20.4%. 

НАЦИОНАЛНА БАНКА НА ГЪРЦИЯ /НБГ/
е най-голямата банка в южната ни съседка с установено присъствие във всички страни в региона с клонове и представителства. На българския пазар работи от 1995 г. чрез създаден свой клон. През 2000 г. НБГ става собственик на втората по големина тогава банка в България - ОББ, придобивайки 89.9% от капитала й срещу 207 млн. USD. Това е най-голямата за тогава инвестиция на НБГ, както и една от най-големите в България. В момента акционер в ОББ е и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ с 10%, като през следващата година е предстояща продажбата им на НБГ. По този начин гръцката банка ще стане 100-процентов собственик на ОББ. 

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА
управлява активи в размер на 1.623 млрд. лв., което я нарежда на трето място в сектора. Тя е една от банките с най-иновативна дейност, внедряваща нови и разнообразни продукти като електронно банкиране и кредитна карта без неснижаем остатък. Освен активно развитие на банкиране на дребно ОББ предлага и цялостно обслужване на големи корпоративни клиенти и малки и средни предприятия. Създадена е през 1991 г. чрез обединението на 22 по-малки банки, като през 1997 г. е приватизирана. 

ПОЩЕНСКА БАНКА
също е създадена през 1991 и раздържавена през 1998 г., когато неин собственик става консорциумът ACBN /ALICO, дъщерно дружество на American International Group Inc. и EFG Eurobank Ergasias/. В момента ACBN притежава 91.71% от капитала на банката. Пощенска банка е на пето място в банковата система по размер на активите. Има добро присъствие на пазара чрез значителната си клонова мрежа и предлагане на разнообразни продукти и услуги за корпоративни клиенти и физически лица. 

ТЪРГОВСКА БАНКА НА ГЪРЦИЯ
Банката майка е създадена през 1909 г. Тя е третата по големина банка в Гърция по пазарен дял и втора по активи. Търговска банка на Гърция /България/ присъства на нашия пазар от 1997 г., придобивайки съществуващата тогава Българска инвестиционна банка. Тя е основана през 1994 г. от ЕБВР, група български банки и други акционери. През 1997 г. Търговската банка на Гърция става акционер в Българска инвестиционна банка, а впоследствие чрез изкупуване на акции от другите акционери и увеличаване на капитала собствеността й достига до сегашните 99.22%. Банката майка беше един от основните претенденти в приватизацията на Биохим, като в крайна сметка се отказа от подаването на окончателна оферта. 

БАНКА ПИРЕОС, КЛОН СОФИЯ
е дъщерно поделение на гръцката банкова група Piraeus. Гръцката банка е основана през 1916 г. В България се установява през 1993 г. и е първата чуждестранна банка, основана в страната ни. В момента банката оперира с осем клона в България, като планира увеличаване на броя им до двадесет през следващите 3 г. Това е във връзка с приета наскоро от банката стратегия за разширяване и активизиране на дейността й в страната ни. Банка Пиреос, клон София, е част от финансова група с общи активи от 15 млрд. EUR и мрежа от 270 банкови клона по цял свят. В началото на тази година Банка Пиреос беше сред основните кандидати за покупката на последната държавна банка в България - Банка ДСК, като в последния момент се отказа поради "геополитическата обстановка в региона". 

АЛФА БАНК
присъства на българския пазар от 1995 г. Под това име е позната у нас след сливането на централите на Йонийска и народна банка на Гърция и Алфа банка. Преди около година-две се заговори за предстоящо обединение между Алфа банк и Национална банка на Гърция, което обаче не се състоя. Изтъкнатите различия бяха радикални различия помежду им. Основният контингент от клиенти, с които работят гръцките банки в България, са развиващи дейност тук или в региона гръцки фирми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив