20 Април 2024, 09:07 Днес (0) | Вчера (10)

Боеприпаси за тези, които се борят с измамата и информация за съмнителни искове /ИСО/

17 Март 2002 в-к "Застраховател" по статията работи:
A+ A-

Национално Бюро за борба със застрахователните измами (НББЗИ) пол. Хил, Илинойс - САЩ

Какво е общото между специалистите по разследване на иска и тези от специалните отдели за разследване с най-голямата и добре обучена армия в света? Нито едните, нито другите могат да спечелят, ако не разполагат с достатъчно от необходимите боеприпаси.

Боеприпасите, с които можем да се преборим с измамата, е предоставянето на данни от застрахователните компании за съмнителни искове. Това оправдава необходимостта от допълнително разследване и често пъти осигурява следите за съставяне на по-компетентно заключение по иска.

ЩО Е СЪМНИТЕЛЕН

Един иск става съмнителен, когато застрахователната компания прецени, че той не отговаря на всички изисквания за състоятелен иск.

Искът може да съдържа откровени лъжи, преувеличения, един или повече признаци за застрахователна измама. Дори и ако компанията реши да изплати иска, той може все пак да остане под въпрос.

Когато са посочени като съмнителни, исковете се копират от базата данни „Всички искове" на ИСО в базата данни с ограничен достъп „Национално бюро за борба със застрахователната измама - Съмнителни искове". Тази база данни е достъпна за определени служители на компании - членове на НББЗИ, и на службите на реда. Тук, в една сбита база данни, се намира обширна информация за искове, в които участват подозрителни застрахователни схеми, опитни измамници, организирани групи ... всички те са под ръка, за да помогнат на служителите по проверка на иска и на специалните отдели за разследване при преценка на даден иск.

Тъй като застрахователната измама често пъти има по-широк обхват, базата данни от съмнителни искове позволява на компаниите да открият измамните схеми много по-бързо, отколкото ако анализират само собствена документация. Това означава също, че могат много по-бързо да заведат гражданско и/или наказателно дело за тези искове, за които е доказано, че са подадени с цел измама. Освен това бъдещото предотвратяване на подобни искове е от полза за цялата индустрия.

КАК СЪМНИТЕЛНИТЕ ИСКОВЕ ПОМАГАТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ИСКА И НА ТЕЗИ ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ ОТДЕЛИ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ?

По-голяма част от застрахователните компании използват много базата данни „Съмнителни искове", като насърчават своите служители да търсят в нея и да създават файлове за съответни случаи. Когато служител от специалните отдели за разследване се натъкне на съмнителен иск, това прилича на отварянето на книга с много бели листове.

Един от най-добрите начини да бъдат попълнени тези бели страници и да бъде получена пълната картина на иска е да бъде предоставен съмнителният иск на НББЗИ. Достъпът до повече информация означава по-малко празни страници.

Една от най-големите заплахи за застрахователната индустрия е организираната измама. Организираните престъпни групи процъфтяват, защото намират вратички в системата, процедурите и правилата. Обикновено застрахователната компания не разполага с достатъчна информация, за да открие и да се пребори с организираната измама, тъй като тези схеми обхващат повече от една застрахователна компания. Тези, които водят разследването, се нуждаят от информацията и на други застрахователни компании, за да могат да установят наличието на корумпирана организация.

Едно от най-големите предизвикателства в застрахователната индустрия е да се намери необходимата информация навреме. Докато не се усъвършенства информацията за съмнителните рискове посредством базата данни, изградена с участието на болшинството застрахователни компании, то всички, които работят в тази деликатна сфера, ще продължават да имат усещането, че водят една неравна борба.

КАК ПОСТЪПВАТ СЪМНИТЕЛНИТЕ ИСКОВЕ В БАЗАТА ДАННИ?

Преди персоналът на застрахователните компании беше ограничен в това да отбелязва съмнителните искове по ръчен начин или с помощта на каталог. Независимо че и двата начина все още съществуват, потребителите посочиха, че изготвянето на доклад по този начин отнема много време. И така беше създадена нова, базирана на Интернет, процедура, чрез която подаден вече иск може да бъде превърнат в съмнителен иск, но потребителите поискаха нещо по-функционално.

В отговор на това процесът на въвеждане беше усъвършенстван със съвсем ново приложение на Интернет, като беше тестван от няколко компании, преди да бъде включен в системата на ИСО за търсене на искове. След като това се направи, потребителят ще може да превърне вече въведен иск в съмнителен иск (както може той да направи днес) или да въведе нов съмнителен иск, като използва универсалния формат на ИСО за доклад.

За да се убеди, че новата система се използва, НББЗИ завършва обучаващата програма за въвеждане на съмнителни искове - Freud SmarTT'sm.

Тя ще бъде предоставена безплатно на членовете на НББЗИ и на силите на реда. За подробности просто погледнете в уебсайта на НБЗЗИ www.nicb.org или се свържете с представителя ви по квалификация.

КАКВО СТАВА СЪС СЪМНИТЕЛНИТЕ ИСКОВЕ?

Въведените съмнителни искове стават част от специална база за разследване, която се управлява от НББЗИ. Тя е достъпна за всички членове на НББЗИ и за специалистите от силите на реда, за да могат сами да направят анализи и да проведат разследване. Вместо всяка служба по исковете на компанията или всеки специален отдел при отделния застраховател да създават собствена база данни, която да съдържа само техните съмнителни искове (а и да направят съответните разходи), членовете на НББЗИ могат да ползват много по-обширна база данни за съмнителни искове, като така дават възможност на служителите си да изучат тенденциите и моделите в цялата система.

Освен че предоставя данните на своите членове и на органите на реда, НББЗИ сортира исковете по електронен път и изпраща резултатите на своите специални отдели по разследване с информативна и стратегическа цел. Например подобна информация помага на НББЗИ да открие моделите на съмнителни искове, които нанасят вреда на много от застрахователните компании. Често пъти бързо разпространени резултати позволяват на застрахователните компании да направят по-компетентни заключения на състоятелността на исковете.

За щатите, в които има изискване за задължително информиране за измами, предоставените на НББЗИ данни се препращат по електронен път на щатите, които участват в информационната програма за измами на НББЗИ. Доказано е, че това е от голяма полза за участниците в програмата както за бързината на информационния процес, така и за избягването на подаването на двойна информация.

Данните могат да се използват по различен начин. Съмнителните искове могат да посочат необходимост от провеждането на обществени предупредителни компании, да подкрепят показанията на експертите и предложените законодателни мерки, да способстват за развитието по поръчка на обучаващи програми и да предоставят база за законодателство срещу тези, които се опитват да измамят застрахователните компании.

За съжаление някои от компаниите погрешно очакват НББЗИ да разследва всеки въведен техен случай. НББЗИ не разполага с достатъчен човешки потенциал, за да разследва всеки въведен случай, но неговият персонал събира всички данни и когато даден случай претърпи развитие, те ще го прехвърлят на следващото ниво.

ЗАСЛУЖАВА ЛИ ДА СЕ ВЪВЕЖДАТ СЪМНИТЕЛНИТЕ ИСКОВЕ?

Повярвайте ми, да! Докато не всеки съмнителен случай може да доведе до обвинение или до завеждане на гражданско дело, то допълнителното време, което посвещавате, за да съобщите за съмнителен иск, се превръща в допълнителни амуниции за тези, които водят всекидневна битка с измамата. А когато имаме достатъчно от необходимите амуниции, можем да отстраним главните извършители на измама, които атакуват основите на застрахователната индустрия.


Материалът подготви:
Вели Кътинов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив