19 Април 2024, 23:13 Днес (10) | Вчера (11)

Браншови организации се обявиха срещу "Гражданска отговорност" за заведенията

13 Октомври 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Съюзът на потребителите и Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите се обявиха в понеделник срещу въвеждането на задължителната застраховка Гражданска отговорност в заведенията

Съюзът на потребителите и Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите се обявиха в понеделник срещу въвеждането на задължителната застраховка Гражданска отговорност в заведенията. "Трябваше да се проведе дискусия за въвеждането на задължителната застраховка Гражданска отговорност за ресторантьори и хотелиери, защото в момента пазарът е свит и тя създаде дъмпинг", заяви председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви. Той обясни, че плащането на застраховката ще се отрази доста на цените, а това е непосилно за потребителя, затова ресторантьорите няма да могат да направят необходимото увеличение.

"Въвеждането на задължителна застраховка Гражданска отговорност за ресторантьори и хотелиери ще ощети българските потребители", смята пък главният експерт в Съюза на потребителите в България Ивета Минкова. Според нея нововъведението е било направено без консултации с потребителите в страната, които нямат средства да водят дела и едва ли би получил обезщетение от тези застраховки. "От друга страна тази застраховка ще доведе до увеличение на цените в ресторантите и хотелите", заяви още Ивета Минкова.

Според председателят на Асоциацията на българските застрахователите Венислав Йотов застраховката "Гражданска отговорност" защитава самите собственици на хотели и ресторанти. Той обясни, че ако бъде присъдено обезщетение при завеждане на съдебен иск те трябва да си платят много повече от самата застраховка. "С тази застраховка се повишават изискванията към хотелите и ресторантите, което е полезно за потребителите", заяви още Венислав Йотов.

 


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив