28 Март 2024, 10:24 Днес (3) | Вчера (12)

Брокери прогнозират до 7% ръст на цените на жилищата

11 Януари 2016 11:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2016, 11:11
Под лиценза на creativecommons

Младост и Център остават топ предпочитанията на купувачите

С 5-7% максимум ще нараснат цените на жилищните имоти през 2016 година. Това са жилища в определени предпочитани сгради, които са добре поддържани, с добра функционалност и на предпочитана локация в столицата. Повече ще бъде покачването на активността, като и двата очаквани ръста ще бъдат валидни основно за София. Това посочват в пронозата си за следващите 12 месеца от фирма за недвижими имоти.

"Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията. "Възможно е да има известни разминавания в "комуникацията” между продавачи и купувачи”, прогнозира Атанасова.

По думите й, Младост и Център ще бъдат основните предпочитания на купувачите и те ще се стремят да намерят подходящ имот в тези райони. В същото време строителните предприемачи са насочили проектите си в южните райони на града и по протежението на метрото. На юг излизат нови конкурентни проекти.

"В Младост интересите на двете страни се срещат, но няма как да има много нови проекти в центъра на столицата поради практическата липса на пространство. В същото време интересът към места като Докторска градина, ул. Съборна, района на НДК, пресечните на бул. Витоша улици се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали”, казва Атанасова.

Според нея, основната причина за интереса към центъра, извън облика и комуникативността, е доброто вътрешно разпределение на имотите.

"През 2015 г. търсенето на тристайни имоти бе устойчиво и то ще се запази и през 2016 година, може да наблюдаваме дори по-засилен интерес към жилища с три спални. През последните месеци имахме много случаи именно с този профил клиенти, но въпреки това все още няма активно предлагане на такъв тип имоти. Затова и интересът към центъра е толкова голям – поради значителния брой обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на тези изисквания”.

"Бих посъветвала инвеститорите, които искат наистина успешно да реализират обектите  си, а тепърва започват проектирането, да предложат повече функционални, 4-стайни апартаменти”, казва Люба Атанасова.

Сделките "на зелено” ще увеличат броя си, както и тези, реализирани с ипотечен кредит, сочи още прогнозата. Покупките за инвестиция също ще нараснат, но основният дял ще остане с цел живеене и подобряване на условията на живот. Средните бюджети, за които ще се сключват сделки, ще се движат в границите между 75 000 и 125 000 евро в по-желаните и престижни райони.

Без значими промени ще останат изиксванията на купувачите – комуникативност, качествено строителство и обгрижена среда. Като цяло сътресения на пазара няма да се наблюдават, но купувачите трябва да останат внимателни поради по-големия брой рискове, които крие един активен пазар. Добре е да работят с доверени, доказани компании, като не са за подценяване и възстановените от времето на кризата проекти – днес те отново се появяват на пазара, но с по-достъпни цени и отговарящи на изискванията на купувачите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив