13 Май 2024, 06:15 Днес (0) | Вчера (0)

Всичко, което трябва да знаем за интернет хостинга

06 Март 2018 16:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2018, 15:08

През последните години интернет услугите бележат истинска революция – нови електронни магазини, социални мрежи, медийни сайтове и всевъзможни други онлайн проекти се появяват почти на ежедневна база. В основата на всички тях обаче си остава една услуга, за която все още мнозина не знаят почти нищо, но без която присъствието в интернет е невъзможно – уеб хостингът. Именно това е ключовият елемент в развитието на всеки проект в интернет пространството, независимо колко е голям той и в коя област е.

"Хостингът е от критично значение за съществуването на всеки уебсайт, имейл услуга, уеб или мобилно приложение. Затова е учудващо колко много собственици на сайтове все още нямат идея какво представлява тази услуга и как функционира тя. Убедени сме, че по-добрата информираност по темата ще помогне на много уеб предприемачи да изберат най-подходящото хостинг решение и да развиват по-успешно проектите си" - споделя Цветелина Ненкова, Маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Какво е хостинг?

Интернет хостингът представлява наемане на компютърни ресурси, които използва даден уебсайт или приложение, за да бъде достъпен в интернет. На практика той се превръща в своеобразен "дом" на сайта в онлайн пространството. Най-често тези ресурси се предоставят от специализирани дружества, наречени хостинг компании.

Как е възникнал?

Хостингът като услуга съществува още от началото на деветдесетте години на миналия век, когато интернет постепенно се превръща от запазена територия за образователни и научни институции, в отворена мрежа, използвана от все повече компании и организации. С увеличаване броя на уебсайтовете става ясно, че не всеки може да си позволи наличието на собствен сървър, на който да хоства своя сайт. Този проблем постепенно се превръща в нова бизнес ниша и възникват специализирани компании за уеб хостинг услуги. Днес хиляди такива дружества предоставят услуги по целия свят.

Видове хостинг услуги

Най-широко разпространен е т.нар. "споделен хостинг" (shared hosting), при който се предоставя един сървър на повече на брой клиенти и те споделят неговите ресурси. Този тип хостинг услуги са подходящи за по-малки проекти, които не се нуждаят от сериозни ресурси, като например първоначалния фирмен уебсайт. Виртуалният сървър (т.нар. VPS – Virtual Private Server) е по-сериозна хостинг услуга, подходяща за големи и ресурсоемки проекти като електронни магазини, големи корпоративни сайтове и др. Тя дава много по-голяма независимост на собственика на уебсайта и по правило разполага с много по-голям капацитет. За по-мащабни проекти се използват и други типове хостинг решения, които могат да разполагат и с много по-сериозни ресурси.

Параметри на хостинга

Базовите параметри на хостинга, които трябва да познаваме, са дисковото пространство, трафикът, потреблението на процесора, броят на процесите и др. От важно значение са също качеството на поддръжката, какви видове защити се предоставят заедно с даден хостинг план и колко бекъпа се съхраняват. СуперХостинг.БГ инвестира в цялостна система за защита на сайтовете, хоствани в компанията и предлага тази защита напълно безплатно на своите клиенти – в рамките на цената на хостинг услугата.

Колкото по-добре познаваме показателите на нашия уебсайт, толкова по-лесно можем да изберем оптималната хостинг конфигурация, за да функционира проектът ни безпроблемно. При избора на хостинг решение е важно също да имаме предвид наличието на администраторски панел, който може значително да улесни работата и поддръжката на сайта. Най-широко разпространеният софтуер за хостинг администрация е cPanel. Той се използва от водещи компании като СуперХостинг.БГ, която е създала редица подобрения в него, включващи инструменти за бързо и лесно създаване на нови сайтове, за управление на бекъпите, за кеширане и ускоряване на сайтовете и др.

Електронна поща

При закупуването на домейн и хостинг, клиентите получават и безплатна услуга за електронна поща. Те могат да създадат лесно нови имейл акаунти със своя домейн през администраторския панел на хостинга и да ги използват за представителни цели, вместо да предоставят на своите партньори имейл адрес към публична услуга за електронна поща.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив