29 Март 2024, 11:18 Днес (4) | Вчера (11)

Голямото коледно поскъпване

26 Ноември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Увеличението на цените изяжда предварително 13-ите заплати и пенсии

В нормалните държави декември е студен, но весел и празничен месец. Хората търчат напред-назад между супермаркетите и бутиците. И пазаруват като за световно. Просто защото могат да си го позволят, без да натоварват особено семейния бюджет. Пък и там търговците правят традиционното празнично намаление.
В интерес на истината традицията на коледните промоции се наложи и у нас. На тях цените на различната битова техника и електроника са намалени. И то наистина несимволично. Но човек не купува всеки ден телевизор или мобилен телефон. Всеки ден обаче се храни. Поне два пъти. Всеки ден ползва телефона и електричеството. А понеже не сме на географската ширина на Карибите, през зимата трябва и да се топлим.
А самунът в България прехвърли левче. Меродавни източници предупреждават, че наред са месото, млякото и яйцата. Като се знае, че в България действа принципът "всеки слух - реалност", най-вероятно цените върху етикетчетата на въпросните продукти в магазините наистина да растат. А клиентите да намаляват.
Нима кокошките изведнъж започват да снасят по-малко яйца? Или кравите да дават по-малко мляко? А що се отнася до пържолата, всяка година сме свидетели на едно и също явление през цялата година свиневъдите твърдят, че нямат пазар, че страдат от вносния дъмпинг, че продават на загуба. И като с магическа пръчка за Коледа изведнъж този дъмпинг изчезва и цената на свинското тръгва нагоре.
Но ако приемем, че в случая става въпрос за неизбежната спекула около Коледа, какво да кажем за топлото, което вече скочи с 10%, за светлото, поскъпнало с 15%, и за 14-процентното увеличение на телефоните разговори? Все едно дали е цифров или аналогов. Вече получихме новите сметки за октомври, които отново удариха по реалните доходи. А който не е на централно отопление, това лято трескаво вадеше от мазетата стари печки и кюнци. Въпреки че дървата и въглищата също хвръкнаха с десетина процента. Но пък отоплението на ток просто би обрекло средностатистическия българин на гладна смърт. Дори официалната статистика отчете, че над една трета, а според синдикатите - 45% от нацията, живее под прага на социалния минимум. Така за разлика от европееца за българина Коледата и Новата година  не са време за размисъл и веселие, а все по-непосилно бреме. И то не само за най-бедните и безработните. За самотните старци с по 50-60 лева пенсия. Или за безработните семейства с две деца.
За такива по принцип Коледа е най-тъжният ден в годината. Но дори и на тези, които минават в графата средностатистически, няма да им е особено весело. И на тях мислите им ще са отправени не към предстоящата радостна вест за раждането на Спасителя, а към това как да минат "най-тънко" на Коледа и Нова година. И как да посрещнат гостите си, ако някой в семейството е именяк през следващите празнични дни. За да има с какво да платят януарските сметки. Така и тази година българинът си направи сметките за 13-ата пенсия и заплата без кръчмаря. Допълнителните левчета вече са предварително изядени от общото поскъпване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив