24 Април 2024, 11:08 Днес (5) | Вчера (6)

Доказателство ли са записите от видеорегистраторите в съда?

17 Ноември 2020 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 ноември 2020, 11:30
Интернет

Какво представлява видеорегистраторът? Това е устройство с камера и дисплей за инсталиране в леки и тежкотоварни моторни превозни средства, което проследява и записва случващото се на пътното платно – най-често движението пред автомобила. Записът от подобно устройство може да послужи за изясняване на причините за пътна злополука пред полицията, разследващите органи или застрахователни компании. Свидетел също може да предостави запис, а видеото да помогне при установяване на случилото се. Така звучи теорията, но приема ли се за доказателство от българския съд клип, направен с видеорегистратор? Често пъти се пораждат съмнения дали запис на извършено нарушение може да наклони везните на Темида в справедливата посока. Светозар Димитров от СБА споделя няколко ценни съвети по темата.

Има ли доказателствена сила запис, направен с видеорегистратор?
"Да" е краткият отговор на този въпрос. За пример ще посочим случай с причинена смърт на пътя, при която свидетел предоставя запис, който обаче е направен от камера на сграда. Но видът на техническото устройство няма значение, тъй като Висшият касационен съд излиза с тълкувателно решение (Решение №206/15.01.2019 по дело №913/2018 на ВКС, НК, III н.о.), от което разбираме, че: "ВКС вече е имал повод да укаже в практиката си, че случайно създадените фото-, видео-, кинозаписи и пр., вкл. записите, създадени чрез предварително поставени на обществени места камери, е допустимо да бъдат ползвани в доказателствения процес с оглед на способността им да допринесат при разкриването на истината, като при съмнение, автентичността им може да се проверява с всички процесуални способи, вкл. и по експертен път". Това означава още, че запис, направен с мобилен телефон или таблет, би могъл да има същата доказателствена сила.
Друго важно приложение е при спорове по Закона за движението по пътищата, при които може да се изисква и разпечатка от видеорегистратора на патрулния автомобил, констатирал нарушението. Следва да се има предвид, че файловете с аудио и видео информация от системата, монтирана в патрулните автомобили, се предоставят след постъпило писмено мотивирано искане от разследващи органи и от органи на съдебната власт. За съжаление, тези записи се съхраняват ограничено време и обикновено не са налични в съдебната фаза на спора. Поради това е желателно страната, която желае да се възползва от въпросното доказателство, да иска от  административния орган да съхрани файловете за представяне пред съда във връзка с оспорване по съдебен ред,

Как се отхвърлят съмнения за автентичността на видеозаписа от свидетел?
В чл. 126 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс законодателят е определил: "Веществените доказателствени средства се изготвят по възможност от лицата, които извършват действията по разследване и съдебните следствени действия". От тук възниква въпроса, щом свидетелят не е такова лице (по смисъла на чл. 126 ал.2 от НКП), то трябва ли предоставените доказателства да се приемат от съда? Същото решение на ВКС казва, че: "(А) доколкото е предвидено извършването на тази дейност от посочените органи "по възможност", това съвсем не означава, че с нея е допустимо да е ангажиран и всеки друг гражданин." Все пак при възникнали съмнения, различни процесуални способи могат да потвърдят или отхвърлят тяхната автентичност. Не забравяйте още, че доказателствената стойност на запис от видеорегистратор се преценява в съвкупност с останалите приложени доказателства по делото.

В какви дела запис от видеорегистратор може да послужи за доказателство?
Фотографски снимки и видеозаписи могат да послужат като доказателство във всички видове съдебни производства: наказателно, гражданско и административно. Добре е да знаете, че при завеждане на гражданско дело, страните представят всички доказателства до първото съдебно заседание. Най-добре е да се обърнете към компетентен адвокат в най-ранна фаза – много преди началото на съдебния процес.

Каква е практиката за използването на видеорегистратор в чужбина?
Използването на видеорегистратори в Европа варира заради разликите в законодателството на отделните страни – в някои има специални изисквания, а в други дори забрани за използването им, което би провокирало налагане на глоба от съда, вместо приемане на записа като доказателство. В Съединените щати водачите на тежкотоварни камиони често пъти имат инсталирани такива устройства. Например, ако при изпреварване лек автомобил засече ТИР, вследствие на което настъпи сблъсък, водачът на тежкотоварното МПС може да бъде оневинен за настъпването на инцидента. При съдебен процес, материала от видеорегистратора ще покаже дали е било възможно сблъсъкът да бъде избегнат. В Русия тези компактни устройства са много разпространени заради повишения риск от различни пътни престъпления.

Тази статия не представлява юридическа консултация, напомнят от СБА.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив