28 Март 2024, 10:23 Днес (3) | Вчера (12)

Европейските застрахователи искат регулаторна рамка съобразно пандемичните реалности

17 Март 2021 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2021, 10:20

Застрахователното лоби настоява Solvency II и стрес тестовете да вземат предвид икономическите и инвестиционните промени, настъпили през тези 14 месеца от пандемията

Силното лоби на застрахователните компании в ЕС наложи на ЕЦБ да предприеме удължаване на програмата за обратно изкупуване на облигации за справяне с пандемията (PEPP). Петте големи застрахователя Allianz (Германия), AXA (Франция), NN (Холандия), Generali (Италия) и MAPFRE (Испания) управляват над 1 трлн. евро в облигации, депозити и акции и могат по всяко време да се свържат с центровете за вземане на решения както в техните страни, така и в Брюксел, пише Никос Сакелариу от underwriter.gr. Застрахователното лоби беше особено раздразнено през предходните 3 години от тенденцията на намаляване на лихвените проценти, защото това се отрази на активите им и на регулаторния им капитал. Реакциите на Allianz и NN на политиката за ниски лихвени проценти, провеждана от ЕЦБ от 2018 г. нататък, са добре известни. Германският застрахователен гигант, който има голямо присъствие както в САЩ, така и в Азия, представляваше не само себе си, но и германското политическо ръководство. Но сега ниската доходност на облигациите са вторичен проблем за риска от нарастване на инфлацията. Съчетанието от ниска доходност и висока инфлация би довело до застрахователни загуби от милиарди евро в цяла Европа и с голямо въздействие върху БВП на държавите-членки. Смята се, че спадът при NN ще засегне 8% от силната нидерландска икономика. При тези обстоятелства съществува непосредствена необходимост да се насочи повишената ликвидност в системата, за да се избегнат допълнителни проблеми в застрахователната индустрия.

Вторият въпрос, който касае застрахователните гиганти в Европа (и чрез тях всички застрахователни компании в Европа) е, че след бързия спад на рентабилността през 2020 г. и страха от продължаване на пандемията и нейното икономическо въздействие върху ЕС, общият надзор на европейския надзорен орган за професионално пенсионно осигуряване и застраховане EIOPA не следва да оценява платежоспособността на застрахователните групи по същите критерии. Например, облигациите нямат същия риск като предпандемичните, нито акциите; депозитите в среда с отрицателен лихвен процент не се изплащат. Застрахователното лоби настоява Solvency II и стрес тестовете да вземат предвид икономическите и инвестиционните промени, настъпили през тези 14 месеца от пандемията. Според наблюдатели,  в "Платежоспособност II" ще бъдат предприети промени, които ще повлияят на активите и пасивите и ще бъдат адаптирани към новия сценарий, формиран през 2020 и 2021 г. По тази причина в момента под егидата на Европейската комисия тече тристранна комуникация между представители на големи застрахователните компании (Insurance Europe), ЕЦБ и EIOPA, за да се адаптира институционалната рамка към новите условия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив