29 Март 2024, 17:42 Днес (12) | Вчера (11)

Инвестиционни сделки за над 800 млн. евро се очакват през 2017 г.

20 Юли 2017 15:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 юли 2017, 13:35

Инвестиционни сделки за над 800 млн. евро се очаква да бъдат приключени през 2017 г., показва прогнозата на консултантска компания за бизнес имоти у нас.
Очакванията са базирани на силното първо полугодие и нарастващия интерес от чужди инвеститори към пазара на бизнес имоти в България. През първите шест месеца на 2017 в страната бяха сключени сделки с доходоносни активи на обща стойност над 360 млн. евро. Това е над три пъти повече от обема на този пазар за същия период на 2016.
В основната си част този ръст се дължи на сделките с търговски центрове, които формират близо 80% от инвестиционния пазар през полугодието.
"В момента не само расте интересът за придобивания, но се променя и профилът на инвеститорите. От сделки за подценени активи в предходните години, сега сме на етап, когато се търсят първокласни имоти в условията на умерен риск и намаляваща доходност и вървим към момента, когато страната ни ще влезе в полезрението на консервативните инвеститори", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на компанията.

ОФИС ПЛОЩИ

Висока наемна активност на пазара на офис площи характеризираше първата половина на 2017, като общо за периода бяха сключени и подновени договори за общо 85 600 кв. м. В сравнение със същия период на 2016 ръстът е 55% в резултат на няколко еднократни големи сделки и предоговаряния. Нетно усвоените площи нарастват с 18% в сравнение с първото полугодие на 2016.
Пазарът остава движен от IT и BPO компании, които генерират около 70% от търсенето на първокласни площи.
"Пазарът е много динамичен и за поредна година сме в ситуация сгради в строеж да са почти изцяло отдадени под наем преди разрешение за ползване. Това подкрепя лек ръст на наемните нива и задържа дела на свободните площи под 9.5%, но в близките години очакваме плавен ръст на незаетите площи", обобщи Станимира Пашова, мениджър "Офис площи".
През последните месеци бе регистриран лек ръст на офертните наеми в първокласния сегмент, като те нараснаха с 4% до 13.5 евро/кв. м.

ИНДУСТРИАЛНИ ИМОТИ

Строителната активност на пазара на индустриални имоти нараства в отговор на ръста в редица свързани с него сектори, като различни производства, логистиката, търговията на дребно. Към средата на 2017 в строеж около София са над 180 000 кв. м складови и производствени площи, по-голямата част от тях - за собствени нужди или строителство по поръчка (built-to-suit).
"Интересът за изнасяне на производства в страната остава висок, както и този за разрастване на вече работещи на пазара компании. Положителен знак е, че дружества, които са на нашия пазар от години, планират нови разширения на площите си", обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели".
Инвестициите в площи под наем също напредват, като за момента те са около 12% от площите в строеж около София, но се очакват и нови проекти. Този сегмент от пазара привлича интерес и за инвестиционни придобивания, като запитванията са за модерни площи с дългосрочни наемни договори, основно в района на София и Пловдив.
Делът на свободните площи остава под 2%, като слабото предлагане на клас А площи ограничава активността на наемния пазар.
За момента наемните нива в София остават стабилни на 4.2 евро/кв. м за първокласни площ след лекия ръст през миналата година.

ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ

Плавно покачване на наемните нива беляза първата половина на 2017 на пазара на търговски площи в София. Средната цена на магазин от 100 кв. м на местата с висок трафик в столичните молове вече достига 31 евро/кв. м.
Промяната е продиктувана от растящото потребление и активното търсене на площи за разрастване в сегмента на облеклата и обувките, спортните стоки, здравословните продукти. Търговците в сегмента на обзавеждането за дома също са в процес на разширение. Предлагането остава без промяна и общата наличност на площи в търговски центрове в страната е 738 500 кв. м.
"При липсата на нови проекти с близък хоризонт на завършване пазарът е фокусиран върху вече работещите търговски центрове, които са в процес на подобрение на миксовете си от наематели. Интересът към централните търговски улици също е висок, но там слабото предлагане на по-големи площи под наем ограничава възможностите за сделки", коментира Росен Генев, мениджър "Търговски площи".
Като цяло заетостта в столичните търговски центрове остава над 90%.
Наличието на добре работещи проекти с висока заетост и силен микс от наематели в комбинация с постепенното възстановяването на този сегмент от пазара е и в основата на засиления инвестиционен интерес към сегмента на търговските площи. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив