19 Април 2024, 12:04 Днес (6) | Вчера (11)

Как да печелим от събраните си средства, без да рискуваме?

16 Октомври 2018 13:10 Моите пари по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 октомври 2018, 17:42

Над 50 млрд. лв. спестявания на физически лица са в депозити, които носят годишна доходност под 1%

Събирането на пари е традиция дълбоко вкоренена в народопсихологията ни. Българинът спестява "бели пари за черни дни” и с годините, колкото повече пари натрупва, толкова по-малко склонен е да рискува да ги загуби. Над 50 млрд. лв. спестявания на физически лица са в депозити, които носят годишна доходност под 1%, посочват от финансовия портал Моите пари и напомнят, че инвестиционните фондове предлагат различни варианти за инвестиране на малки суми с цел по-висока доходност за дребни и не чак толкова дребни вложители, но концепцията за "риск” при инвестиционните продукти отблъсква средностатистическия спестяващ гражданин.

Статистиката показва, че младите, финансово грамотни хора са склонни да рискуват, но обикновено не разполагат със спестявания, а по-възрастните хора, независомо от нивото си на финансова грамотност, не са склонни да поемат рискове.

Как може да стане това?

Рядко и за кратко големи финансови институции предлагат инвестиционни продукти с гарантирана главница и доходност, по-висока от незначителните лихви по депозитите, които на всичко отгоре се облагат с 8% данък.

Такава възможност в момента предлага голяма застрахователна компания, чрез инвестиционна застраховка живот с главница, гарантирана от инвестиционна банка, и доходност, основана на високо-технологични компании в Европа, участващи в индекса Stoxx Europe 600 Technology Price EUR, SX8P. Инвестицията е за срок от 5 години и вноската е еднократна. Доходността от тази инвестиция е необлагаема и тъй като инструментът е застраховка "Живот”, имате право да ползвате данъчни облекчения.

Внесената сума не подлежи на запор и по договор след 5-тата година се връща в пълен размер заедно с процент от постигната доходност на индекса. Всяка година в края на септември се изчислява моментната доходност – представянето на индекса, спрямо 01.10.2018 г. В края на петата година тези стойности се усредняват и клиентите получават 115% от средната доходност.

Условията по застраховката "Живот" са такива, че в случай на смърт от злополука на клиентите се изплащат 2 суми: Стойността на резервния капитал (броя дялове по цената за съответния борсов ден) + застрахователната сума (която е равна на първоначалната вноска).

Застраховката може да бъде прекратена предсрочно, но със загуби.

Този структуриран инвестиционен продукт е идеален за хора, които държат значителни суми в банка и биха желали да заделят част от тях, като инвестиция с по-висока доходност, но и с фиксирана главница.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив