24 Април 2024, 11:45 Днес (6) | Вчера (6)

Кофас: съществени промени в секторните и странови рискове

10 Юли 2017 13:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2017, 13:44

За по-обхватна представа за рисковете в световен мащаб, Кофас вече публикува тримесечни оценки на 13 сектора и 24 държави, които представляват почти 85% от световния БВП, в допълнение към рисковите отчети на 160 страни.

Ускорение в Европа и вълна от нововъведения

Конфликтните сигнали от американската икономика (А2, ниско ниво на риск), както и липсата на прозрачност по отношение на пакета от фискални стимули, са сигнали за предпазливост. Въпреки подобрението на БВП за първото тримесечие (от 0.7% до 1.2%) и най-ниското ниво на безработица, измервано от 16 години насам, потреблението на домакинствата продължава да намалява. Освен това, ръстът на кредитите вероятно ще търпи спад като резултат от очакваното повишение на лихвените проценти.

Възстановяващият се американския енергиен сектор бе преокачествен на "високорисков”. Производството на суров нефт и горивната индустрия на брега се разширяват и ще продължат да се разрастват, като резултат от регулираните почивки.

Еврозоната бележи положителен импулс и се радва на благоприятни условия за финансиране, подкрепа на инвестициите за растеж и възвръщане на корпоративното доверие. Несъстоятелностите са спаднали в почти всички държави с изключение на Великобритания (което отслабва заради намаленото потребление) и Белгия (4-тият по големина търговски партньор на държавите от Еврозоната). Според прогнозите на Кофас през 2017 г. в тези две държави броят на несъстоятелностите ще нарасне със съответно 9% и 5%. В тази връзка Кофас усъвършенства оценките си за Испания (където растежът и международната търговия са  особено динамични) до А2 и Португалия (която се оттегли от процедурата на Европейската комисия за прекомерен дефицит) до А3.

Няколко сектора последваха тази положителна тенденция. Рискът в хранително-вкусовата промишленост на Западна Европа и Франция вече се окачествява като среден. Това е резултат от покачващите се цени на суровините и последиците от чудовищните климатични условия за насажденията. Металите в Германия също вече са класирани като среднорискови, поради стабилизирането на цените и положителната динамика на основните пазари. Автомобилният сектор в Италия вече се окачествява като нискорисков.

Централна Европа продължава да се възползва от подобрените оценки. През това тримесечие фармацевтичните продукти също се квалифицират като нискорискови заради повишението във външното и външно търсене. Енергетиката придоби квалификация на среднорискова както на регионално ниво, така и в Полша, основно благодарение на повишението в рентабилността на компаниите за рафиниране на петрол и очакваното увеличение на търсенето. Рискът при търговията с метали се оценява като среден, както на регионално ниво, така и в Полша, поради новите инвестиции в инфраструктурни проекти и възстановяването на автомобилния сектор.

Различни нива на производителност в развиващите се страни, включително Русия, Китай и Индия
 
В Русия, чиято оценка се е подобрила до В, се наблюдава известно възстановяване. Инвестициите и индустриалното производство се покачват, а спада в продажбите на дребно е прекратен, подари контролираните нива на инфлация (близо 4%). Продажбите на автомобили са се покачили (с цели 11% през 2017 г.), като това позволява рискът в тази индустрия да се промени от "много висок” на "висок”. Понастоящем Узбекистан (вече С) се възползва от възстановената активност в Русия, а също и от финансирането от Световната банка и EBRD, и от облекчената политическа несигурност.

Положението в развиващата се Азия е смесено. В Китай (който бе понижен до В през юни 2016, сигнализиращ за "значителен риск”) показателите отново са на червено. Икономиката на страната е забавена и рисковете от несъстоятелност се покачват, най-вече поради по-строгите кредитни условия. По-специално автомобилният сектор (както на регионално ниво, така и в Китай) е понижен до "висок риск” заради драстичните мерки за контрол върху автомобилите с вътрешно горене. Подобрената оценка ("среден риск”) на хранително-вкусовата  промишленост в Индия пък се обяснява със завръщането на нормалните климатични условия в страната.

Рисковете в Близкия изток и Африка се повишават

Близкият изток и Африка са региони, в които оценките за страните са се влошили най-много от 2014-15 насам. Основните причини за това са повишеното политическо напрежение и понижените цени на горивата. Икономическото развитие и финансовата ситуация в Катар (вече А4) могат да се влошат в следствие на санкциите, наложени неотдавна от други страни от Персийския залив. Бахрейн (вече С) е изправен пред висок бюджетен дефицит и прекомерен външен дълг. Прогнозите за Намибия (сега В) също не са оптимистични, въпреки възстановяването на минния сектор. Мавриций (А4) също получава по-ниски оценки в международните бизнес среди.  

Кофас измерва и оценява риска в 160 държави и ги класира по 8-степенна скала във възходящ ред, както следва: A1 (много нисък риск), A2 (нисък риск), A3 (приемлив риск), A4 (приемлив риск), B (значителен риск), C (висок риск), D (много висок риск) and E (екстремно висок риск). Оценките на компанията (13 сектора в 6 географски региона, 24 държави, представляващи почти 85% от световния БВП) се класифицират на четири нива: нисък риск, среден риск, висок риск и много висок риск.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив