20 Април 2024, 01:51 Днес (0) | Вчера (10)

Младите компании може и да надбягат лидерите

16 Август 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Само след няколко години класацията на работещите у нас застрахователни компании може да изглежда по доста по-различен начин.

Не бива да забравяме, че всяко сравнително скоро създадено дружество особено ако е с чуждестранно участие, има за цел след време да се нареди сред най-големите. Компании като AIG България, AIG Life България, QBE - Клон София, "Граве България", "Интерамерикан България" идват у нас не само с дългогодишни традиции и изпитани продукти, но и със задгранични клиенти, които им вярват. Не е изключено скоро на българския пазар да се появят и нови застрахователни дружества с чужд капитал. Все още сравнително малкото чужди инвеститори у нас използват услугите точно на такива компании. Освен това е само въпрос на време тези застрахователи да обучат българските си служители на добро отношение към клиента и да създадат силна агентска мрежа. След това заедно с постепенното замогване на българина и развитието на икономиката ни, точно тези сега малки компании ще дръпнат напред. И нищо чудно да задминат някои от сегашните лидери.
Показателно в това отношение е поведението на "Булстрад" и "Алианц България". За сравнително кратко време, след като станаха собственост на чужди застрахователи, тези компании заеха съответно първо и второ място в класацията на пазара. Тяхното предимство беше, че купиха готовата клонова и агентска мрежа на българските дружества и я оптимизираха. Не е без значение също така, че в "Булстрад" и "Алианц България" останаха да работят застрахователи с дългогодишен опит, които познават нашия пазар и психологията на българина. За тях е лесно да съобразят добрите, но все пак чужди продукти с нашенската действителност. Затова тези две дружества спечелиха доста време. Голямата битка на българския застрахователен пазар обаче тепърва предстои.

Йоанна Стефанова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив