29 Март 2024, 09:24 Днес (1) | Вчера (11)

Номерата на застрахователните мошеници нямат край

30 Август 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

При сравнително малкото разнообразие на застрахователни случаи ­ кражба, причиняване на вреда на своя или на чужд автомобил, съществува гигантско многообразие от хитри начини за измъкване на пари от застрахователя. Те като по правило се основават на натъкмяване на обстоятелствата.

Преди време главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов каза, че във всяка престъпна група имало поне по един полицай. В много от застрахователните измами е същото. Мерцедес и лада се сблъскват. Виновен е шофьорът на луксозното возило. Пристига служител на реда за оглед. От пръв поглед разбира, че мерцедесът е с пренабити номера, а пък ладата е без застраховка. Как всички да са доволни от тази ситуация? Полицаят си затваря очите за пренабитите номера и започва да пише. Невинният става виновен срещу малко пари на ръка, които покриват щетите по автомобила му, че и отгоре остава. Разбира се, има процент и за полицая. А шофьорът на мерцедеса си връща инвестицията чрез парите за застраховката, тъй като причинителят на щетите е неизвестен. Избягалo е гадината.
Има грубо фалшифициране на данни за пътнотранспортни произшествия, твърдят застрахователи. В една компания например бил представен акт, в който нищо не съответствало. В него пишело, че има удар отляво, пък автомобилът бил вдлъбнат отдясно, а "мястото на произшествието" изобщо изключвало възможността за подобен сблъсък. Много често фактите се изопачавали и тъй като вместо собственика зад волана било друго лице. Имало и случаи шофьорът да е непълнолетен. Тогава на мястото на инцидента пристигал баща му. Услужливият полицай приемал за чиста монета версията, че "шофьорът" отскочил до най-близката аптека да си купи аспирин и оставил сина си да чака край катастрофиралото возило. Случвало се и колата да бъде извозена до дома, край нея да се разпръснат стъкла и собственикът є да се тюхка, че "през нощта някой идиот е правил сложни маневри на паркинга".
Застрахователна компания пък заловила измамник, който поне веднъж в седмицата предявявал претенции за автомобил "Хонда" ­ строшени фарове, изкривена джанта и прочие. Всичко изглеждало както трябва, но служителите се усъмнили от завидното постоянство на клиента си и решили да направят проучване. Оказало се, че той работи като автомонтьор и си набавя лесно увредените части, с които точел кръв от застрахователя си. Друг мошеник пък си изработил "ноу-хау" ­ поставял номера на автомобила си върху развалини от автоморгата и разигравал същински екшън. Той работел в комбина с няколко застрахователни агенти, които получавали процент от измамата.

 Кристи Красимирова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив