20 Април 2024, 04:04 Днес (0) | Вчера (10)

Отчитат ръст на строителството на логистични площи под наем

28 Май 2019 11:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 май 2019, 11:33

Стабилното темпо на отдаване под наем на складови площи в София доведе до ръст на ново анонсираните проекти в сектора. Това показва докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за първото тримесечие на 2019 г. Според него към момента над 30% от логистичните площи в строеж в столицата са предназначени за отдаване под наем, а останалите са за собствено ползване.  "Излизането на пазара на все повече проекти с площи под наем е предпоставка за по-голям обем сделки и ръст на пазара като цяло. Наличието на повече конкурентни проекти дава по-голям избор на крайния клиент, налага . Очакванията ни, които вече се потвърждават от броя стартирали нови проекти на пазара, са че в периода 2019-2021 година ще се увеличат както обемът новопостроени логистични площи под наем, така и броят на проектите и ще се разнообрази тяхната локация", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" в компанията.

На пазара в София предлагането на индустриални имоти през първото тримесечие на 2019 г. достигна 1 087 117 кв. м. и нивата на незаетост ще гравитират около здравословните 3.5%.
Освен традиционните локации в Елин Пелин, Нови Хан, Равно Поле и Източната дъга на Околовръстното шосе, нови проекти предстоят и в Божурище, Кремиковци, Враждебна и по Северната Тангента. Планирани са и няколко проекта за вътрешно-градска логистика в квартали като Илиянци, Военна рампа, Хаджи Димитър, гара Изток и т.н. Наемните цени се движат в рамките на 3.60 – 4.00 евро/кв. м за модерни складови площи с добра локация в крайградските индустриални зони  и между 3.80 и 4.50 евро/кв. м навътре от Околовръстното шосе.  Традиционно районът на летището изпреварва тези нива, като там наемите са над 5 евро/кв. м, но тази зона не е показателна за целия пазар.

ОФИС ПЛОЩИ

Пазарът на офис площи в София остава активен, предвид продължаващото търсене от страна на основната група наематели – компаниите от IT и BPO сектора. Със завършването на 64 000 кв. м нови офис площи в София първото тримесечие на 2019 отбеляза един от най-силните ръстове на предлагането за последните 10 години. Това доведе до лек ръст на незаетите площи - от 9.5% на 9.8%, средно за Клас А и Б офиси. Делът на свободните площи обаче остава под 10% и пазарът  в относителен баланс.
Като продължение на тенденцията от последните години, голяма част от завършените проекти бяха почти напълно отдадени преди получаването на разрешение за ползване.
Към първото тримесечие на 2019 г. офис площите в строеж в София са 427 000 кв. м. Със завършването на нови проекти, предлагането на Клас А и Б офиси през периода  достигна 1.882 млн. кв. м. Очаква се за цялата 2019 г. и през първите месеци на 2020 г. да бъдат въведени в експлоатация над 200 000 кв. м.  "Това е значителен обем, но предвид факта, че около 45% от тези офиси са договорени с наематели още в строеж, не очакваме въвеждането им в експлоатация да доведе до съществени пазарни промени през настоящата година. В средносрочен план нашата прогноза е за по-осезаем ръст на незаетите площи и вероятно лек натиск върху наемните нива", казва Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в компанията.
Офертните наемни цени се задържат без промяна спрямо предходното тримесечие – 15 евро/кв. м за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 евро/кв. м за първокласни площи по големите булеварди.

ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ

Първото тримесечие на 2019 г. приключи с лек ръст на предлагането на търговски площи извън София.
В унисон с европейския тренд българският пазар навлиза в по-зрял етап от развитието си с по-умерен ръст на предлагането, по-конкурентна среда и по-отчетлива сегментация.
"В първите години от развитието си пазарът на търговски площи растеше предимно в сегмента на шопинг центровете. Смятаме, че потенциалът за нови проекти в него вече се изчерпва и виждаме развитие на други формати, като ритейл парковете в по-малките областни градове", обобщи Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" в компанията. 
Според него интересът към ритейл парковете се обуславя от желанието на търговците да се разрастват към по-малки населени места, както и от липсата на подходящи формати за експанзията им там.
В София пазарът остава доминиран от търговските центрове, като делът на свободните площи в тях остава около 9%. Очакванията обаче са към средата на 2019 г. той да намалее чувствително до приблизително 5-6% от общото предлагане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив