28 Март 2024, 23:45 Днес (11) | Вчера (12)

Прогноза от банката UBS: Германия ще спечели Световната купа по футбол

18 Май 2018 11:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2018, 11:10

Доказвайки за пореден път, че банковите анализатори се отегчават да правят само финансови прогнози, анализаторите на швейцарската UBS предвиждат, че победител на предстоящото след по-малко от месец Световно първенство по футбол ще бъде Германия, предаде БНР.

В специален анализ "Инвестиции и футбол", оповестен в четвъртък от UBS Investment Research и цитиран от агенция MarketWatch се очаква защитаващите титлата от предишния световен шампионат да излязат отново на върха въз основа на изчерпателно изследване от екип от 18 анализатори и на 10 000 компютърни симулации на турнира. Анализаторите на швейцарската банка са използвали фактори като силата на отбора, квалификационните резултати и представянето на световните първенства в миналото.

Според UBS вероятността Германия да бъде отново победител на предстоящия от 14-ти юни в Русия турнир се оценяват на 24%, следвана от Бразилия с 19,8% и Испания с 16,1%.

"За Германия и Бразилия предстои лесен старт на футболното първенство, докато Испания ще има по-тежка програма като ще трябва победи Португалия - сегашните европейски шампиони - в началото на турнира", заяви Майкъл Болигер, който е ръководител на екипа за анализ на активите на нововъзникващия пазар на UBS.

Като изненада може да се счита прогнозата на UBS, че постоянното разочарование на подобни турнири в лицето на Англия е поставена на четвърто място с вероятност от 8,5% да излезе краен победител. Следват Франция, Белгия и Аржентина, за които също се счита, че може да поднесат изненада, печелейки световната купа, като техните шансове се определят съответно на 7,3%, 5,3% и 4,9%.

"Англия има балансиран отбор и може да се превърне в бъдещ шампион", отбеляза Мар Хаефел, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management.

"Независимо дали се анализират световните пазари или футболни турнири, хората са склонни да бъдат пристрастни към местните фаворити", отбеляза Хаефел, но допълни: "Същата количествена дисциплинираност, която инвестиционните офиси прилагат по отношение на анализа на инвестициите обаче се оказва полезна за успешното надмогване на личното пристрастие при оформянето както на финансовите портфейлите, така и по отношение на дадени спортни събития".

От участващите в турнира 32 отбора, UBS предполага, че 20 от тях имат по-малки шансове от 1% да спечелят предстоящата в Русия Световна купа. Трябва да се има предвид, че анализът на швейцарска банка включваше и 33-ти отбор в лицето на Италия, който обаче не се класира за финалите. По този начин UBS отдава "почит" на четирикратния световен шампион.

От агенция MarketWatch обаче предупреждават, че преди да заложат пари на Германия като новия стар световен шампион, хората трябва да вземат предвид резултатите от подобни проучвания в миналото. Така например швейцарската банка UBS прогнозира през 2014-а година, че световен футболен шампион ще бъде Бразилия, която обаче беше разбита от Германия на полуфинала. През 2016-а година пък икономическият екип на американската банка Goldman Sachs също се опита да анализира проведеното тогава европейски футболно първенство и неправилно посочи, че то ще бъде спечелено от Франция, а не от  Португалия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив