18 Април 2024, 20:23 Днес (11) | Вчера (11)

Продали сте колата си преди 2017 г.? Вижте как да я отпишете в КАТ

04 Март 2021 16:33 СБА по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2021, 16:09

Процедурата по дерегистрация ще може да се извърши в срок от две години – до 31 декември 2023 г. в Пътна полиция

Промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП) ще решат проблем, пред който се изправят част от шофьорите, продали автомобилите си преди 2017 г. Какъв е казусът и какво да направите, ако сте сред тях? Светозар Димитров от СБА разяснява. До 2017 г. отговорност за пререгистрацията при покупко-продажба на моторно превозно средство единствено носеше новият собственик. Липсваше правна възможност продавачът да предприеме процедурата по пререгистрация, ако купувачът се окаже недобросъвестен. Например: шофьорът придобил даден автомобил, който не е предприел процедурата по пререгистрация, извършва тежки пътни нарушения, довели до съдебни решения, то предишния собственик може да се озове потърпевш и осъден. Тази хипотеза се оказва напълно реална за десетки хора, осъдени дори зад граница, заради закононарушения извършени с коли, които все още са вписани като техни.
С внесения в Народното събрание законопроект се цели решаването на този проблем, като се осигури правна защита на продавача. Предвижда се бивши собственици на превозни средства продадени преди 27 декември 2017 г. да информират МВР, че вече са прехвърлили собствеността си на друго лице. Така возилата няма да се водят на тяхно име и съответно няма да носят съдебна отговорност за чужди действия. Процедурата по дерегистрация ще може да се извърши в срок от две години – до 31 декември 2023 г. в Пътна полиция. Ако в този период не стане ясно кой е реалния собственик – автомобилът се спира от движение.

Какво се изисква от предишния собственик?

Копие на документа от прехвърляне на собствеността, представено в Пътна полиция, ще отрегистрира бившия собственик. Това се случва служебно в автоматизираната информационна система, където ще се впишат данните на купувача и номер/дата на документа за прехвърляне. По искане на продавача се издава удостоверение с информация за датата на прехвърлянето на собствеността и датата на служебното прекратяване на регистрацията на автомобила. В случаите, когато колата е продадена на чужд гражданин или сделката е извършена извън страната, то процедурата също може да бъде приложена.

Защо само автомобилите продадени до 2017 г. са обхванати от промените?

Ако сте продали колата си след 2018 г., то тогава покупко-продажбата се е случила, спазвайки законодателните изменения от края на 2017 г. Чрез тях се прекратява регистрацията, ако в двумесечен срок от придобиването на автомобила новият собственик не предприеме пререгистрация. Освен това собствеността на регистриран автомобил на лице без постоянен адрес/адресна регистрация в страната се случва след прекратяване на регистрацията. Информация за сделките за покупко-продажба на МПС се обменят между Нотариалната камара и МВР по електронен път. По този начин се прави и справка за собствеността, ако предишния собственик бъде обвинен за инцидент в чужбина, без де факто да го е извършил. Но тъй предприетите преди три години промени в законодателството не могат да важат за минали събития, промяната на собствеността до 2017 г. се превръща в проблем, който сега се очаква да намери решение в парламента.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив