19 Април 2024, 17:08 Днес (10) | Вчера (11)

Работодателите очакват средата за наемане да се подобри

09 Декември 2014 13:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 декември 2014, 13:04
Под лиценза на creativecommons

Българските работодатели очакват темпото на наемане слабо да се увеличи през първото тримесечие на 2015 г. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г., прогнозите се повишават с 2 процентни пункта

Във всички региони, сектори и вид компании, обхванати от проучването, нетните прогнози за заетостта остават положителни.

Проучването на Manpower за заетостта се базира на отговори от 751 работодатели от български компании. Те бяха запитани дали имат намерения да наемат допълнителен персонал или планират да редуцират размера на своята работна сила през следващото тримесечие. След корекциите на сезонен принцип, нетна прогноза за страната предвижда резултат от +10%.

"Прогнозата е обещаваща, особено за младите безработни", коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. В публичния сектор има много програми, които стимулират и работодатели, и студенти. За програмата "Младежка заетост" се говори за 10 000 обявени, налични работни места за млади безработни. Друга програма e "Старт в кариерата", за която са кандидатствали около 3 000 млади безработни. Най-после забелязваме и програми за заетост на по-възрастни хора. Тези програми представляват усилие за справянето с проблем, който се простира в цяла Европа."

Работодатели от пет региона - Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна - взеха участие в Обзорното проучване на Manpower за заетостта. Всички те имат позитивни намерения за наемане на нов персонал към тяхната работна сила. Най-оптимистични са тези от Пловдивския регион, следвани от работодателите в София, Варна и Русе. Работодателите от Бургас предвиждат най-слабо ниво на наемане.

В Смолян, германската компания "Костал" обяви, че ще наеме до 300 души", каза Надя Василева. "Костал не е единственият пример. Компанията "Агрион" отваря 21 офиса в цяла България. Подобно на миналото тримесечие, България остава желана дестинация за чуждестранните компании, които търсят аутсорсинг възможности", добави експертът.

Най-оптимистична прогноза споделят работодателите от секторите Транспорт, Складове и Комуникации и Финанси, Застраховане, Недвижими имоти и Бизнес Услуги.

Най-слабият темп на наемане се очаква в сектор Строителство и в сектор Вода, Електричество и Газ . Но и тези работодатели очакват някакво подобрениие, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г.

"Много бързо се развиват секторите на аутсорсинга, производствата, съпътстващи автомобилостроенето и логистиката. Едни от най-големите инвестиции са именно в тези сектори," коментира Надя Василева.

 

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив