29 Март 2024, 17:47 Днес (12) | Вчера (11)

Работодатели очакват рязко увеличение на заетостта през второто тримесечие

11 Март 2014 12:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2014, 17:16
Под лиценза на creativecommons

Българските работодатели очакват темпът на наемане на работна ръка да се увеличи значително през второто тримесечие на 2014 г. с нетна прогноза за заетостта от +14%

Това е увеличение с 13 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 2 процентни пункта повишаване на годишна база. От всички 750 работодатели, които взеха участие в проучването, 19% твърдят, че възнамеряват да наемат служители в периода от април до юни, докато само 5% отчитат планове за намаляване на персонала. Работодателите в региона на Русе отчитат най-силните планове за наемане през второто тримесечие на 2014 г., показва проучване на на Manpower България.

Работодателите във всички пет български региона, които взеха участие в проучването, споделят положителни намерения за наемане на персонал през второто тримесечие на 2014 г. Най-оптимистични нагласи имат работодателите в региона на Русе, където нетната прогноза за заетостта е +19%. Работодателите в регионите на Пловдив и Варна отчитат идентични резултати, с нетна прогноза от +14%. Работодателите в региона на Бургас споделят нетна прогноза за заетостта от +15% за второто тримесечие на 2014 г. Работодателите в региона на София обявяват най-ниски намерения за наемане на персонал, но достатъчно обещаващи с нетна прогноза от +11%.

"Тази прогноза е следствие на няколко проекта, които ще стартират в тези региони”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. "Във Варна се очаква да започнат проекти на стойност от 1.1 милиарда лева. Те имат за цел да трансфомират Варна и да развият туристическия и културен потенциал на града. Подобренията ще се случат в няколко сфери, сред които образователната и тази на здравеопазването. Проектите ще разкрият нови работни места, които ще осигурят възможности за заетост", казва Надя Василева.

Надя Василева също така, добавя, че се очаква да стартира нов проект, който има за цел да се бори с младежката безработица във Варна. Проектът се казва "Професионална квалификация към стабилен успех в туризма – създаване на нови работни места в GVV”. Крайната цел на проекта е да създаде около 30 позиции за хора до 29 годишна възраст.

"Русе планира да построи градска железница, която да минава през града, вместо да бъдат разкрити нови автобусни маршрути. Целта на проекта е да се свържат влаковите маршрути, които в момента преминават през града, с трите индустриални зони – Източна промишлена зона, Индустриалната зона и Индустриалния парк. Това може да обясни оптимизма сред работодателите в Русе, заедно с факта, че френският производител на автомобилни части Montupet планира да увеличи служителите си от 700 на 900 човека”, обяснява Надя Василева.

Според управляващия директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия, в тези индустриални зони са концентрирани най-големите инвестиции в Русе, които в последствие са отворили 3000 нови работни места. Това число се очаква да се увеличи, тъй като регионът продължава да привлича инвеститори, заедно с настоящите такива, които разширяват производствената си дейност. Създава се нов завод на германската компания WITTE Automotive и се очаква там да бъдат отворени 600 нови работни места.

 

24759

 

Сравнителна нетна прогноза на заетостта по сектори

 

Работодателите във всички 10 сектора, които взеха участие в проучването, докладват положителни намерения за наемане през второто тримесечие на 2014 г. с прогноза, подобряваща се във всички сектори. Най-забележителните промени се наблюдават в сектора Хотелиерство и ресторантьорство. В този сектор очакванията за първото тримесечие на 2014 г. бяха -16% докато сега прогнозата е +33%. Това е увеличение с 49 процентни пункта на тримесечна база.

Останалите работодатели, които отчитат силни и положителни планове за наемане, са в секторите Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги с Нетна прогноза за заетостта от +22%, следвано от сектора Транспорт, складове и комуникации, с прогноза от +19%. Работодателите, които отчитат най-слабите намерения за наемане на нов персонал са в сектора Строителство, с Нетна прогноза за заетостта от +1%. Това, обаче, е увеличение с 6 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие, когато прогнозата е била -5%.

Работодателите в сектора Земеделие, лов, риболов и гори отчитат следващите най-оптимистични планове за наемане (+17%), следвани от работодателите в сектора Производство (+14%) и Търговия на едро и дребно (+11%). Работодателите в сектора Минно дело отчитат Нетна прогноза за заетостта от +10%, следвани от тези в Публичния и социален сектор (+5%), Електричество, газ и водоснабдяване (+2%) и Строителство (+1%).

"Прогнозата в сектора Хотелиерство и ресторантьорство е следствие на очакваното начало на летния ваканционен сезон, особено в регионите на Варна и Бургас, където се очаква засилен темп на наемане през следващите три месеца. Подготовката за летния сезон започва през първите месеци на годината и затова се очаква нивата на наемане на персонал да се увеличат”, казва Надя Василева. "Позитивната и обещаваща прогноза в сектора Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги е следствие на факта, че работодателите търсят кандидати в сферата на финансите и счетоводството. Също така, има повече от 40 компании в автомобилната индустрия, където също се търсят специалисти. Това е добра възможност за младите хора, тъй като те биха получавали добро начално заплащане и биха получили добър професионален опит. Много проекти в тази индустрия са в началните си фази и най-вероятно ще отворят много нови работни места.”

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив