29 Март 2024, 11:35 Днес (4) | Вчера (11)

С шест стъпки намаляваме данъците до 65%

06 Март 2019 09:22 в-к "Монитор" по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2019, 08:30

От налози пестим най-много с дарения

65 на сто от данъците е възможно да си спестим напълно законно по различни начини. Най-много може да намалим налозите си с помощта на дарения, показва справка на "Монитор". Законът за доходите на физически лица ни дава 6 напълно легални възможности да се намали годишната данъчна основа и така да свием сумата на дължимия данък общ доход.

Ако имате човешко "Каско", известно като полица "Живот" или такава за здраве,

данъчната основа се намалява с внесената през годината сума за тях. Максимумът за намаление е до 10% от общата стойност на основата, върху която се изчислява налогът. Това означава, че ако получавате заплата от 1000 лева месечно (или 12 хиляди лева на година), то 10% са 1200 лева и за да ползваме пълния процент на облекчението, месечната вноска по застраховката трябва да е 100 лева. В описания случай вместо 1200 лева данък (12 000x10%) ще платим 1080 (12 000 - 1,200) x 10%) и ще спестим 120 лева данък на година. Важно е да се уточни, че това облекчение важи само за личните вноски, а не тези, които прави нашият работодател. За да се ползва, трябва да се прикачат към годишната данъчна декларация застрахователната полица и документ за направените вноски през годината.

При подаване на данъчната декларация може да ползваме същото облекчение

и при доброволно пенсионно осигуряване.

То важи ако сте правили вноски в доброволен пенсионен фонд. Не се зачитат държавното осигуряване или вноските в професионален и универсален фонд, които са задължителни. Намалението се изчислява според това, което сте внесли през годината, а не това, което имате натрупано общо. Ако решите да теглите от натрупаните пари, ще трябва да платите 10% данък върху тях, т. е. НАП взема обратно облекчението. Не се дължи данък, ако изтеглите само доходност от инвестициите на фонда. Ако сте натрупали общо 5000 лева и през годината е постигната 5% доходност, това добавя към парите ви още 250 лв. Може да изтеглите пари до размера на тази сума, без да дължите данък.

Често данъчно задължените ползват

намаление на данъчната основа при покупка на стаж

отчитат от НАП. Плащането на допълнителни над заработените точки за пенсия може да бъде за времето, в което сте били студент. Сумата от годишните данъчни основи се намалява с внесените през годината за сметка на лицето осигурителни вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране по реда на чл. 9а от КСО. Към годишната данъчна декларация се прилагат копия на документите, удостоверяващи направените вноски, коментира пред "Монитор" финансовият експерт Александър Райков.

Най-много може да намалите данъците си с помощта на дарения, освен ако не сте си купували много точки за пенсия. До 5 на сто от сумата от годишните данъчни основи могат да намалят физическите лица, които направят дарение в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги съгласно Закона за социално подпомагане, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд "Социална закрила" към министъра на труда и социалната политика. Данъчното облекчение е валидно и

при дарение в полза на специализирани институции за деца

съгласно Закона за закрила на детето, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.

Можете да си намалите данъка и ако направите дарение на бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания; на Българския Червен кръст; на културни институти, читалища, както и за целите на културния, образователния или научния обмен по международен договор, по който Република България е страна; на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност; фонд "Енергийна ефективности и възобновяеми източници". Данъчното облекчение може да се ползва и при дарение в полза на комуни за лечение на наркозависими, а също и в полза на детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ).

До 15 на сто от сумата от годишните данъчни основи можете да намалите, ако направите

дарение за културата, а до 50 на сто, ако дарението ви е в полза на Център "Фонд за лечение на деца" и/или "Център за асистирана репродукция”.

Важно е да се знае, че общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи. Към годишната данъчна декларация се прилагат копия на документи, удостоверяващи статута на лицето и че предметът на дарението е получен, казва Райков.

Данъчно облекчение за дарения може да се ползва и за дарения, направени в полза на идентични или сходни лица, установени в друга държава - членка на Европейския съюз или държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. В тези случаи към декларацията задължително се прилага и официален легализиран документ, удостоверяващ статута на получателя на дарението, издаден или заверен от компетентен орган на съответната чужда държава и неговият превод на български език, извършен от заклет преводач.

Едно от често използваните облекчения, което данъчните наблюдават в декларациите, е от

млади семейства с ипотечен кредит.

Данъчната основа на единия се намалява с лихвите, които са платили през годината за ипотечен кредит. Условието е при вземането на кредита ползващият облекчение или съпругът/съпругата да не са навършили 35 години и жилището да е единствено за тях. Намалението е със стойността на лихвите, платени през годината за първите 100 000 лева от главницата. Ако кредитът е по-голям, ще се ползват облекчения само до изплащането на тази сума. Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката кредитозаемател.

От три години вече ако имате деца и те не са навършили 18 години, за всяко се полага по 200 лв. намаление на данъчната основа. За повече от три деца то остава 600 лв. Важно е в такъв случай да се подаде и декларация, че другият родител няма да ползва облекчението. От нея няма нужда, ако доходите на родителя не изискват подаване на декларация.

Всички данъчни облекчения ще могат да се ползват при условие, че данъчно задълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, напомнят бирниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив