20 Април 2024, 15:10 Днес (0) | Вчера (10)

ТОП-10 на рисковете по финансови и професионални линии през 2019 г.

28 Януари 2019 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2019, 17:24

През 2019 г. американските компании ще трябва да обърнат внимание на 10 основни риска, пред които могат да бъдат изправени в своята дейност, сочи доклад на световния застрахователен брокер Marsh - "Пазарът на финансовите и професионалните линии в САЩ през 2019 год.: ТОП-10".

Ето кои са тези рискове.

10. Усложняване на експанзията в глобален мащаб.

Компаниите продължават да разширяват дейността си, фокусирайки се върху различни клиенти извън САЩ – било то чрез физическо присъствие в чужбина или през интернет, и поради това се сблъскват с все по-сложна юридическа и нормативно-правна база. В същото време груповите съдебни искове се превръщат във все по-голяма заплаха за бизнеса. Повишаването на изискванията за прозрачност и засиленият контрол над трудовата практика, както и защитата правата на потребителите и правата за неприкосновеност на личния живот променят мерките във все повече страни.
Не на последно място, нарастващата популярност на протекционистките търговски политики и санкции, каквито са, например, санкциите срещу Иран или излизането на Великобритания от Европейския съюз през март 2019 г., усложняват работата на американските компании извън Съединените щати.

9. Нарастващият FinTech се изправя пред засилени регулации.

FinTech компаниите трябва да се справят със сложни и разнообразни рискове, свързани с по-широкото използване на технологиите и данните при предоставянето на продукти и услуги, които досега са били възприемани като традиционни финансови инструменти. Нарастващата FinTech индустрия със сигурност ще засили вниманието на регулаторите към този сектор.

Профилите на застрахователните рискове за компаниите от FinTech индустрията не се вписват в традиционните андъррайтингови категории на застрахователите, което означава, че тези компании често не намират за себе си адекватни и икономически ефективни застрахователни решения.

8. IoT-устройствата увеличават рисковете от инциденти.

Промишлените системи за управление, "умните" сгради и домове, кардиостимулаторите, камерите, та даже и домашните аквариуми – всички тези продукти от Интернет на нещата (IoT) са обект на киберпрестъпници, чиято цел е разрушаване на защитата и достъп до личните данни и парите на ползвателите.

Тъй като хакерите все по-често използват IoT-устройства като канал за проникване в големите фирмени компютърни мрежи, компаниите са изправени пред значителни рискове.

7. Застраховането на киберриска и връзката му с други застрахователни продукти.

Конфиденциалността е основна грижа на все повече компании, но покритието по киберрисковете е не единствената застраховка, която може да бъде задействана при  нарушаване конфиденциалността или при настъпили киберсъбития. Различните изисквания, които компаниите трябва да покриват, налагат пълен обзор на застрахователните продукти и начина, по който те си взаимодействат. Само така застрахователите ще могат да предефинират реалните нужди на бизнеса от възможните рискове и точните покрития.

6. Финансово въздействие на правилата за конфиденциалност.

Европейската директива за защита на данните (GDPR), която влезе в сила през май 2018 год.  революционализира сферата на защита на данните в целия свят. Част от американските компании пък ще трябва да се съобразят с новите разпоредби за конфиденциалност, приети със закон в Калифорния през юни 2018 год.
Конфиденциалността не се ограничава само със загуби, свързани с киберзастраховането. Реално дейността, свързана с D&O застраховането (застраховките "Отговорност на директори и членове на ръководните органи на дружества"), възниква заради нарушаване правилата за конфиденциалност. Така компаниите са задължени да имат и съответните застрахователни покрития.

5. Рискове в трудовите отношения: движението #MeToo и проблеми със заплащането и работното време.

Работодателите се сблъскват с увеличаване на жалбите и изискванията на адвокати, които претендират заради сексуални престъпления, а държавните трудови инспекции регистрират ръст на предявените обвинения в тази област. Самото управление и регулиране на тези претенции пък става все по-скъпо и сложно. Тези нови изисквания оказват значително влияние върху пазара на отговорности в практиката на трудовите отношения (EPL), както и върху пазара на D&O застраховки.

Експертите отбелязват, че не се наблюдава спад и при съдебните процеси, свързани с въпроси около заплащането на труда и на работното време, например, неплащане на допълнителната заетост, отнемане правото на почивка и неправилно класифициране на работното място с цел по-ниски данъци.

4. Блокчейн и цифрови активи.

Застрахователите традиционно с нежелание предоставят покритие за този нов клас рискове, отчасти заради медийното нагнетяване на въпросите за блокчейн и другите цифрови активи. От Marsh очакват увеличаване на застрахователите, специализирани във финансовите и професионални линии, готови да предоставят на клиентите широк обхват н конкурентна среда. Освен това, очаква се алтернативното прехвърляне на риска да играе все по-голяма роля в този сегмент.

3. Киберрискове и прекъсване на бизнес.

Рискът прекъсване на бизнес започва да изпреварва киберриска и вече се разглежда наравно с рисковете, свързани с природните бедствия. Скорошен анализ на Property Claims Services свидетелства, че съвкупните застрахователни загуби от въздействието на кибератаката NotPetya достигат $3 млрд. и подобни щети ще се увеличават и в бъдеще.

Застрахователната защита от прекъсването на бизнеса продължава да се развива в частта разширяване на покритията при доставките и прекъсване бизнеса на доставчиците, както и при традиционния имуществен подход при изчислението на загубите.

2. Развиване пазара на отговорности (D&O) за ръководителите на компаниите.

През третото тримесечие на 2018 г. цените на първичното застраховане на отговорности (D&O) бележи ръст за трети пореден път, като през 2018-та за първи път от 2014 г.  досега се регистрира ръст в цените на D&O при публичните компании.

Пазарът на  D&O застраховането кара застрахователите да заемат по-агресивни позиции и по-строго да спазват определени положения. Въпреки че до неотдавна компаниите често предоставяха на клиентите по-либерални интерпретации в полиците, сега вече те ще бъдат принудени да изберат по-консервативен подход и да отказват по същество аналогични изисквания за в бъдеще.

1. Ръст на исковете, свързани с ценни книжа.

Нарастващият темп на съдебните процеси, свързани с ценни книжа, достигна своя пик през 2017 г., но продължи и през 2018-та. Съдебните претенции по повод сливанията остават основен локомотив на ръста на исковете. Макар че през миналата година този темп бележи известно забавяне, разходите, свързани със съдебните процеси по сливане и поглъщане, продължават да растат.

Експертите, изготвили доклада, очакват, че всички тези рискове ще намерят своето проявление и през 2019 г., като някои от тях ще станат още по-сложни и ще наложат от специалистите по рискове, от директорите и всички длъжностни лица да вземат мерки за защита на компаниите и сътрудниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив