19 Април 2024, 17:54 Днес (10) | Вчера (11)

Тежките зими в Европа и Северна Азия ще са двойно по-често заради глобалното затопляне

29 Октомври 2014 14:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 октомври 2014, 14:06
Под лиценза на creativecommons

Рискът от тежки зими в Европа и Северна Азия се е удвоил заради глобалното затопляне, сочи ново изследване, публикувано в "Нейчър геосайънс"

Причината е изменението на климата, заради което се топи ледената покривка на Арктика. Това от своя страна води до нови вятърни течения, които изтласкват студения въздух и сняг на юг. Суровите зими през последното десетилетие са свързани с годините, в които топенето на ледовете в Арктика е най-интензивно. 

Новото проучване обаче дава най-разбираемото компютърно моделиране засега, което показва как тежките зимни сезони са причинени от изменението на климата, а не просто от естествените вариации на времето.

Учените климатолози от години предупреждават, че глобалното затопляне не означава само бавно, постепенно повишаване на температурата. По-скоро климатичните промени са свързани с наличието на повече енергия в климатичната система, която предизвиква по-чести екстремни проявления на времето.

"Произходът на честите тежки зими в Евразия е глобалното затопляне", казва професор Масато Мори от университета в Токио, който е ръководител на новото изследване. Климатичните промени затоплят Арктика много по-бързо, отколкото по-ниските географски ширини. Откритието, че рискът от тежки зими вече е двойно по-голям, доказва, че последиците от глобалното затопляне не касаят само бъдещи заплахи. Топенето на ледовете в Арктика има връзка също така и с влажни летни сезони в Обединеното кралство през последните години.

Новото изследване сочи, че тенденцията към по-чести сурови зими ще се запази и през следващите няколко десетилетия. Очакванията са Арктика да остава без лед в края на летния сезон през 30-те години на този век, което ще спира промените в посоката и скоростта на вятъра за тези територия. В същото време изменението на климата ще продължи да увеличава средните температури.

Според професор Адам Скайф – експерт по климатични промени, който не е част от изследователския екип, съвпадението в отчетената тенденция от наблюденията в реалния свят и от тези компютърни модели е изключително важно, защото доказва, че удвоеният риск от тежки зими е реалност. "Балансът в различните видове доказателства показва, че това е реалност", посочва Скайф.

Топенето на морския лед влияе на зимите в Евразия, тъй като океанът е по-тъмен от леда и поема повече топлина, като затопля въздуха над водата и отслабва полярния вихър. Това причинява остри криволичещи завои в струйното течение във височина, което така остава на място. А това "блокиране" издърпва ледения въздух на юг от Арктика, като периодите на сурово време могат да продължат дълго.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив