13 Май 2024, 09:41 Днес (3) | Вчера (0)

Бум на застрахователни измами

06 Октомври 2001 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Сериозен ръст на застрахователните измами за първите осем месеца на годината отчетоха участниците в четвъртата международна конференция "Застрахователни измами, кражби и контрабанда на МПС".

Тридневният форум, който се проведе от 2 до 4 октомври в хотел "Кемпински Зографски", събра над 300 представители на полицейски, митнически и съдебни институции, на международни организации и застрахователни компании от 22 страни.

От началото на тази година до края на август у нас са откраднати 7082 автомобила. За сравнение през 2000 г. те са били 11 056.

Около 70% от кражбите се извършват в големите градове, а сред най-предпочитаните автомобили са германските, сочи криминалната хроника. Половината от колите, обявени за издирване, са намерени и върнати на собствениците. Заловени са и 813 крадци.

"Все още високият ръст на престъпност и ниската ефективност при разкриването на кражбите се дължи на факта, че в почти всяка престъпна групировка има по един полицай" - заяви главният секретар на МВР Бойко Борисов.

Самите застрахователи, които се оплакаха, че всекидневно търпят огромни загуби от автомобилното застраховане, обаче не изразиха същия оптимизъм. Кражбите на автомобили през 2001 г. запазват нивата си от последните една-две години, но се наблюдава тревожна тенденция на увеличение на изплатените застрахователни обезщетения, показва равносметката на експертите от бранша. Повечето от тях многократно вдигнаха премиите си, за да могат да покриват постоянно възникващите плащания.

Ако пък процентът на застрахованите срещу кражба автомобили бе по-голям, застрахователите щяха да бъдат принудени да се бръкнат още по-надълбоко. Почти всеки собственик на автомобил живее с илюзията, че не е възможно точно на него да му се случи най-лошото - да откраднат неговото прескъпо возило. Едва около 25% от автомобилите в България са застраховани, а това дава "много хляб" за съвременните джамбази и намалява разходите, а съответно и печалбите на нашите застрахователи.

Плащанията, свързани с рисковете кражба и грабеж на МПС, са се увеличили с 31 на сто. Миналата година са изплатени общо над 23 млн. лв. обезщетения по автомобилни застраховки, съобщи Николай Сотиров - заместник-председател на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Най-често извършваните престъпления са кражбите на лизингови автомобили, изнудване и рекет с цел получаване на откуп, разфасоване и продажба на авточастите.

Общо 55.21% от приходите в българското застраховане идват именно от автозастраховки. Над 69% от размера на изплатените обезщетения също се пада на този сегмент от пазара.

Застрахователите се жалват също от нелоялни служители. Според шефовете на компаниите в бранша, измами най-често се извършват с помощта на вътрешен човек.

За да се промени тази отрицателна статистика, трябва да се заложи на единна информационна система за застрахованите автомобили в България, смятат експертите. Практическото приложение на тази идея обаче ще се проточи прекалено дълго. Първият етап на изграждането на информационната система вече е приключил, като са обезпечени по-голямата част от необходимата техника, хардуер и софтуер, поясни Сотиров.

Директорът на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта (АНЗХ) Христо Христов предлага да бъдат направени промени в Наказателния кодекс, в частта му за този тип престъпления. Според Христов, разумно е летвата за застрахователните измами да се вдигне на осем години, а за по-тежки престъпление да стане дори десет години. Освен драстичните законови наказания за престъпниците застрахователният надзорник предлага и да се въведе разрешителен режим на магазините за авточасти. По този начин щяло да се ограничи пласирането на разфасовани крадени автомобили.

Калин Димитров

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив