19 Април 2024, 03:44 Днес (0) | Вчера (11)

Здравната каса хвърли око на парите на джипитата

05 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Здравната каса иска да намали капитацията на джипитата с мотив, че опашките пречат на качеството. Дори и да се разредят опашките, това няма да повлияе положително на качеството.

Идеята да се ограничи заплащането на личните лекари, които имат повече записани пациенти, ще убие конкуренцията и може да срути системата

Здравната каса е на път окончателно да разбие прясно реформираната, крехка здравна система. В момента тя се държи на единствената работеща част - извънболничната помощ. Макар и доста понапрегната заради огромните опашки и често липсващите направления за изследвания и прегледи, доболничната помощ работи, защото там се вливат реални пари и има действащи правила. Те осигуряват конкуренция и тушират корупцията. Някой да е чул личен лекар да иска рушвет от пациенти?
Една-единствена идея на здравната каса може да разбие конкуренцията на пух и прах, да върне най-лошото от старата система на поликлиниките и да поощри корупцията и безхаберието.
Здравната каса обяви, че от догодина иска да въведе т.нар. падаща капитация при заплащането на личните лекари. В момента джипитата получават ежемесечно определена сума - капитация - за всеки записан в листата им пациент. За децата до 18 години сумата е 75 ст., за хора между 18 и 65 г. - 65 ст., а за възрастните - 95 ст. Освен това личните лекари получават и пари за дейност - профилактични прегледи, имунизации и т.н. Подобна система насърчава записването на пациенти. И тъй като изборът е свободен, логично е да се предположи, че по-добрите лекари имат повече пациенти. За да се гарантира все пак, че хората ще получат адекватна помощ, джипитата са длъжни да наемат втори лекар, ако имат записани повече от 2500 души. При над 3500 пациенти, трябва да се наеме още персонал. Единствено спорен остава въпросът дали при наемането на втори лекар не се нарушава правото на избор на пациента, тъй като той е отишъл при титуляра, а не при наетия лекар.
От касата обаче твърдят, че големите листи - над 1600 пациенти влияят на качеството. Затова и директорът на НЗОК Димитър Петров, и шефът на Управителния съвет Кирил Ананиев поискаха от догодина джипитата с повече от 1500-1600 пациенти да получават по-малко пари, т.е. за записаните над тази бройка капитацията да е по-малка. Още не е ясно колко по-малко ще получават лекари с повече пациенти и дали ще е възможно джипитата изобщо да не получават пари за записаните над определен брой.
От лекарския съюз не са съгласни с идеята. Ако при преговорите за рамков договор за догодина здравната каса все пак успее да се наложи, тя ще върне системата с години назад. Изчисленията сочат, че средно

на личен лекар у нас се падат точно по 1500-1600 пациенти

В продължение на няколко години, въпреки липсата на механизъм лекарите да могат да отписват сами пациенти, нещата могат така да се напаснат, че, с малки разлики, реално всички джипита да имат по еднакъв брой пациенти. Това пък ще значи равни доходи. И въпреки че касата плаща за записан пациент, поради липсата на финансов стимул за повече хора, доходите на лекарите ще си станат всъщност твърди заплати. Точно като в едновремешните поликлиники. А гарантираната заплата обикновено значи ниско качество на работата. Нещо повече - парите от капитация като номинални суми няма да се увеличат, дори може и да намаляват. Бюджетът на касата за джипитата за догодина е намален от 103 млн. лв. на 100 млн. лв. Изчисленията на личните лекари сочат, че от парите, които касата им превежда, чисто те печелят не повече от 30%. Останалото са разходи за заплати на медицински персонал, осигуровки, данъци, режийни, пари за счетоводители, компютърна поддръжка, транспорт, консумативи, бумащина. Заедно с инфлацията тази разходи растат. Скоро ще дойде моментът, в който прословутите високи доходи на личните лекари ще се равняват на мизерните им заплати от времето, когато са работили в поликлиниките.
Това, естествено, може да поощри единствено корупцията. Скоро ще дойде моментът, когато на пациентите ще са им нужни

връзки, за да се запишат при добро джипи

И ако в момента при големите практики от по 2000-3000-4000 души проблемът е, че пациентът може да попадне не при титуляра на практиката, а при нает лекар, в бъдеще той може изобщо да няма възможност за избор.
Според самите лекари обаче, преди да се стигне до момента на уравниловката, ще се мине през трусове. Няма механизъм личният лекар да отпише пациент. Част от тях може би просто ще помолят част от хората да се откажат от техните листи, въпреки че никой не може да каже кой пациент е 1500-и, и кой - 1501-ият. Други просто ще си обслужват повече пациенти, но за по-малко пари. Ще стане така, че лекар с 1000 записани пациенти ще печели толкова, колкото и доктор с 2000 пациенти. Къде е тук справедливостта? Та нали пациентите са избрали този с по-голямата практика, защото е по-добър. Излиза, че той ще е принуден да е лош лекар.
Това е нарушение на пазарния принцип, който ни обещаваха преди 4 години, и не е желание за повишаване на качеството, а за икономия, смятат джипита. "Някой казва ли на единия от двата gsm-оператора колко абонати да има и колко да печели", недоволстват лекарите.
Според шефа на Националната асоциация на джипитата д-р Любомир Киров падащата капитация застрашава финансовата стабилност на много практики.

Нищо чудно и част от джипитата да фалират

"Как ще преглеждаме един пациент за 1 лв., а друг - за 50 ст., и как ще определим кой е този за 1 лв.? Пациентът има право на свободен избор. Как да го върна, щом той е избрал мен", пита се Киров. Той смята, че здравната каса отново се опитва да превърне джипитата в изкупителна жертва за поредното безумно решение, тъй като личните лекари ще са тези, върху които ще се изсипе недоволството на пациентите.
Има и нещо друго - касата не може да мери с един и същи аршин всички практики на личните лекари и да отсича за броя на пациентите. "Една практика не зависи от броя на пациентите, а от възрастта им, от заболеваемостта, района, квалификацията на лекаря", смята Киров. Той също смята, че подобно решение ще убие конкуренцията и че не може да се иска добро качество на работата без добра финансова обезпеченост.
Правото за избор на пациента не може да се контролира с административни мерки, коментира пък председателят на лекарския съюз Андрей Кехайов. Съсловната организация ще направи анализ при кои общи практики падащата капитация би променила статуквото. Според Кехайов едва над 10% от практиките има записани над 2500 пациенти и затова не се налага промяна. "Ние сме категорично против падащата капитация по предложения от НЗОК начин и с предлагания финансов ресурс", каза Кехайов.
Касата обяви още една своя идея - наблюдението на 800 000 хронично болни да мине изцяло към специалистите по съответните заболявания. За поне 6 прегледа годишно касата ще плаща на лекарите 28-30 лв. Според лекарския съюз цената е твърде ниска.
Ако хрониците отидат при специалистите, ще се върнем в добрата стара поликлиника, смятат лекари. За пациентите идеята би била добра, стига касата да я обезпечи финансово. Ако специалистите обаче бъдат принудени да поемат изцяло най-тежкия контингент, какъвто са хронично болните, без за това да им се гарантира адекватно заплащане, промяната може единствено са навреди и на лекари, и на пациенти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив