29 Март 2024, 11:43 Днес (5) | Вчера (11)

Макроикономически и валутен обзор от Елана АД

25 Ноември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Месечен бюлетин - ноември 2003

• Икономическият растеж през третото тримесечие изненада със силни темпове, както в САЩ, така и в
Еврозоната. Вече няма съмнения, че предстои икономическо възстановяване.
• Отличните данни за пазара на труда и лекия ценови натиск отново поставят на дневен ред темата за увеличаването на лихвените равнища в САЩ.
• Щатският долар не се възползва от добрите новини за САЩ. Единственият фактор, който може да доведе до обрат на валутните пазари, е предстоящото заседание на Федералния резерв.
• Интересът на чуждите централни банки към правителствените облигации се засилва през ноември, което е свързано основно с интервенциите за отслабване на азиатските валути.
• След изключително силните резултати на щатските компании през третото тримесечие започна корекция на фондовите индекси.
От заседанието на Федералния резерв на 9 декември се очаква промяна на оценките за риска пред щатската икономика. Положителни коментари и изявления за подготвяне на лихвено увеличение, подкрепяно от добри данни за пазара на труда, ще доведат до засилване на долара и разпродажби на облигации.

ФУНДАМЕНТАЛНИ ТЕМИ

Изненадващо силни данни за икономически растеж
Данните за САЩ и Еврозоната отчетоха по-силни темпове на растеж в сравнение с очакванията на пазарите. Въпреки това зад растежа в двата региона стоят различни фундаменти.
САЩ отчете ръст от 7.2% през третото тримесечие
Това е един от най-високите темпове на растеж в икономическата история на САЩ през последните десетилетия.
Зад него стоят невиждана експанзия във фискалната и монетарната политика. Към ниските лихви трябва да прибавим и растящото парично предлагане и бюджетния дефицит. Всички компоненти отчетоха нарастване, включително инвестициите, вътрешното потребление и износа. Крайното търсене отбеляза растеж от 8%, а разликата с реалния ръст се дължи на чувствителното намаление на запасите. Това носи потенциала на бъдещо разрастване на производството, тъй като попълването на запасите ще е стимул за ръст на БВП. За цялата 2003 г. се очаква растеж в САЩ около 2.9%.

Растежът в Еврозоната е 0.4%

Голямата разлика в темповете на ръст на БВП между САЩ и Еврозоната не притесни пазарите. Това се дължи на задължителното изоставане на Еврозоната по отношение на растежа – страните от региона по принцип са много резервирани, що се отнася до експанзивна фискална и монетарна политика.
Те освен това не разполагат с бюджетен излишък. Европа почти винаги започва да отчита растеж, който следва световния и се основава предимно на вътрешното търсене. Такива са прогнозите и за този етап на цикъла, като все още се очакват
доказателства за растеж на търсенето. В средносрочен период европейската икономика има няколко предимства, включително разширението на изток. В краткосрочен период обаче изоставането ще бъде чувствително.

Монетарната политика

Предстоящите заседания на Федералния резерв и ЕЦБ се очертават като една от основните теми в началото на декември. Страстите вече бяха раздвижени от решението на Bank of England да увеличи лихвите с 25 базисни пункта, което се отрази не само на валутните пазари, но и върху облигациите във Великобритания и Еврозоната. Въпреки всичко това, коментарите на официални лица от Фед и ЕЦБ се групират около задържането на лихвите за достатъчно дълъг период. Повечето
прогнози на анализатори също посочват лятото на 2004 г. като момента, когато Фед ще увеличи лихвите. Подобна стъпка от ЕЦБ се очаква в края на следващата година и дори в началото на 2005 г.

Очакват се позитивни коментари от Фед през декември

На предстоящото на 9-ти декември заседание на FOMC за определяне на лихвените нива се очаква промяна на оценката за рисковете пред американската икономика. Досега за основните опасности пред възстановяването на американската
икономика се считаха дефлацията и високата безработица.
Данните през последните месеци обаче показват отпускане на тази хватка. Затова може да се очаква Федералният резерв да премине към по-позитивни коментари и да затвърди позицията си, че щатската икономика е поела към подем. Още по- внимателно ще се наблюдават коментарите за инфлационен натиск, стабилност на растежа и перспективите за задържане на лихвите на ниски нива.
Фючърсите на паричния пазар през последния месец показват все по-нарастващите очаквания за увеличаване на лихвите през второто тримесечие на следващата година. Пазарът залага на по- агресивна политика от Федералния резерв и на сравнително кратко изоставане от ЕЦБ. Но в този случай предпазливостта на Фед може да се окаже разочарование за пазара.
Проучване на инвестиционната банка Merrill Lynch сред мениджъри на инвестиционни фондове, които контролират капитали за около 1 трлн. USD, показва очакванията им за увеличаване на лихвите през юли.

Великобритания вече повиши лихвите

Великобритания стана първата от големите икономики, където бяха повишени лихвените равнища. Покачването им до 3.75% раздвижи не само валутния, но и облигационния пазар по света. Прогнозите на мнозина наблюдатели са, че през следващата година лихвата ще се увеличи слабо – до нива около 4% или 4.25%, тъй като икономиката на страната ще се възстановява с
умерени темпове, а инфлацията ще остане ниска.

Пазарът залага на чувствително по-бързи темпове на лихвено покачване, очаквайки ниво от 5% в края на 2004 г. Това се дължи на прогнозите за по-висока инфлация през следващите две години, което е водещия мотив пред Bank of England.
Централната банка използва лихвите като единствен инструмент за борба с нарастващите цени. Покачването на стойността на жилищата и на акциите във Великобритания е източника на инфлация.
Паричният пазар оценява около 40% възможност за ново увеличение на лихвите през декември.

Лихвата в Австралия беше покачена до 5%

Централната банка на Австралия повиши лихвите с мотива за борба с дезинфлационния натиск. Покачването на AUD и натрупването на нови дългове за жилищно строителство са основните проблеми, с които се бори RBA. Очаква се повишаването на лихвите в Австралия да изостане чувствително в сравнение с Великобритания по няколко причини. Първо, AUD поскъпна средно с 20% през последната година, а  паундът поевтиня слабо. На второ място е близостта на лихвата до
средната за последното десетилетие и ново покачване с 50 базисни пункта ще доведе политиката до неутрална.

Външнотърговският баланс на САЩ

Салдото по външната търговия на САЩ остава негативно и е един от факторите, отслабващи щатския долар. Данните за дефицита по външнотърговската сметка през септември показаха увеличение до близо 41 млрд. USD. През третото тримесечие на годината вносът остана без промяна, а в същото време беше отчетен значителен ръст на износа на капиталови блага.

Вносът ще се увеличава чувствително

Слабият долар и възстановяването на търсенето в световен мащаб се очаква да стабилизират дефицита по текущата сметка на САЩ. Следващото тримесечие обаче ще се характеризира с рязко увеличение на вноса в страната. Икономическите модели показват нарастване с двуцифрен процент, а прогнозата за темпа през четвъртото тримесечие е от 20%. Това ще доведе до забавяне на икономическия растеж с 2 процентни пункта и поради това прогнозите за четвъртот тримесечие се групират около ръст на БВП от 3%.
Вътрешното търсене в САЩ се увеличава чувствително през тази година, а липсата на ръст на вноса през третото тримесечие означава единствено, че това ще бъде компенсирано в края на 2003 година.

Компонентите на ISM-индекса показват активизиране на търговията Компонентата на поръчките за износ в промишления ISM-индекс за октомври достигна 59.6 пункта, а на вноса слезе до 57.3 пункта. Тези данни показват увеличаването на поръчките и не само са най-високите за годината, но и са едни от историческите върхове. Те предсказват увеличение на търговията през следващите месеци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив