19 Април 2024, 21:07 Днес (10) | Вчера (11)

На върха нищо ново

15 Ноември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

И през третото тримесечие няма новини в челото на класацията на общозастрахователните компании у нас.

И през третото тримесечие няма новини в челото на класацията на общозастрахователните компании у нас. Това става ясно от данните за премийните приходи на дружествата през първите девет месеца на годината, публикувани в Интернет страницата на Асоциацията на българските застрахователи.

Размествания има едва на седмото място, където вместо "Орел" вече е "Енергия". Това обаче едва ли изненадва специалистите от бранша, които са наясно, че специализираната компания винаги "дърпа напред" през втората половина на годината.
Нещо повече, прогнозите са до края на 2002 г. "Енергия" да се изкачи поне с още едно място нагоре в класацията на българските общозастрахователни компании. Изненадата на общозастрахователния пазар това тримесечие обаче е "Евро инс". Дружеството успя да измести "Орел" и да се придвижи от девето на осмо място в класацията с 10.364 млн. лв. премиен приход за периода януари ­ септември. Със своите 9.667 млн. лв. постъпления "Орел" "падна" от седмо на девето място. Малката разлика в премийните приходи означава, че борбата между тези две компании по време на започващата кампания по "Гражданска отговорност" ще бъде ожесточена. От изхода є зависи и кой ще заеме осмото място в окончателната класация в края на годината.
Борба се очертава и за дванадесетото място на общозастрахователния пазар у нас. В класацията за деветмесечието там е "QBE ­ клон София". За три месеца дружеството е успяло да се качи там от 14-о място с 3.939 млн. лева премиен приход. Само с 23 хил. лв. по-малко постъпления вече частното "Армеец" е отстъпило на тринадесето място. Дружеството, което обяви амбицията си в близките години да се придвижи в първата петица на пазара, едва ли ще се примири с това "падане". Логично е да очакваме и от него силна кампания по "Гражданска отговорност", която да го придвижи поне с едно място нагоре в класацията.
С едно място напред ­ от 17-о на 16-о, се е придвижила и "Интерамерикан България", която е изпреварила МЗК "Европа". Разликата и между тези две компании обаче е малка, така че премийните им приходи в края на годината ще бъдат решаващи за крайната класация.
Може би най-"спокойно" е сред първите шест на пазара. Лидерът "Булстрад" запазва преднината си пред втория ­ "Алианц България". Разликата между него и третия ­ "ДЗИ Общо застраховане", също е голяма. Четвъртият "Бул инс" е далеч пред петия ­ "Витоша". Относително по-малката разлика между приходите на петия и шестия на пазара обаче, от друга страна, е достатъчно голяма, за да не предполага смяна на местата им до края на годината.
Като цяло общозастрахователният пазар в България се развива добре. Постъпленията на компаниите тук през първите девет месеца на тази година надхвърлиха общо 320 млн. лв., което е 22.6% повече в сравнение със същия период на миналата година. Трябва обаче да се отбележи, че първите шест компании в класацията държат близо 80% от пазара.
Ръстът в животозастраховането през първите девет месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата е 18%. Общият премиен приход на животозастрахователните дружества у нас през първите девет месеца на годината е 54.8 млн. лева. Макар че на пръв поглед този резултат изглежда по-слаб, той показва сериозен пробив в животозастраховането у нас. Не бива да се забравя, че само допреди няколко години пазарът на застраховките "Живот" се свиваше постоянно. Решаващ фактор за пречупване на тази негативна тенденция се оказа даването на данъчни преференции за фирмите и гражданите, които сключат определени видове животозастраховки.
Голямата новина на българския животозастрахователен пазар и през третото тримесечие е "Витоша Живот". Компанията продължи да се изкачва нагоре в класацията и вече успя да измести "Алианц България Живот" от третото място с 6.638 млн. лв. премиен приход. Разликата между постъпленията на двете компании в края на септември обаче е по-малко от 500 хил. лева, което прави борбата между тях до края на годината особено интересна.
Раздвижване има и във втората половина на класацията. За три месеца ЖЗК "Български имоти" е успяла да се придвижи от 9-о на 7-о място в класацията с впечатляващия резултат от 3.792 млн. лева. Това е с по-малко от 300 хил. лева по-ниско от приходите на класираната на 6-о място "AIG Life България". Логично е и между тези две компании да очакваме сериозна надпревара до края на годината. Още повече, че и двете са с мажоритарни чуждестранни собственици и заявени сериозни амбиции за развитие.
Може би най-"спокойно" и тук е в челото на класацията. ДЗИ продължава да държи убедително първото място с 16.057 млн. лв. премиен приход за деветмесечието. Втори остават "Орел Живот" с 9.088 млн. лв. постъпления до края на третото тримесечие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив