28 Март 2024, 10:37 Днес (3) | Вчера (12)

"Новите дрехи на царя"

20 Ноември 2003 Deutsche Welle по статията работи:
A+ A-

Когато преди да дойде на власт, Симеон Сакскобургготски обеща на хората в България, че до 800 дни положението им осезаемо ще се подобри, българите си мислеха, че той, царят, си знае работата.

Когато преди да дойде на власт, Симеон Сакскобургготски обеща на хората в България, че до 800 дни положението им осезаемо ще се подобри, българите си мислеха, че той, царят, си знае работата. Само че днес, повече от две години откакто Симеон управлява страната, повечето българи могат само да се чудят на собствената си наивност. В България все още цари бедност. "Най-голямата грешка на правителството - казва шефът на КНСБ, Желязко Христов, - е че не изпълни дадените обещания." След което добавя: "Над три милиона българи живеят с по-малко от 75 евро месечно. От всички евро-кандидати ние сме страната с най-ниски доходи."

В последния си отчет брюкселската Комисия също отбелязва критично, че доходът на глава от населението в България възлиза едва на 25 процента от средното равнище в общността. Иначе обаче Брюксел е доволен от развитието на своя кандидат и именно това е изворът, от който продължава да черпи увереност софийското правителство.

През последните години стопанският растеж надхвърля 4 %, безработицата бе свалена от 19 на 15 %, а инфлацията задържана на около 4 %. Профсъюзният водач Христов твърди обаче, че реалният доход е паднал под равнището от 1995, и говори за висока скрита безработица, докато правителственият говорител Димитър Цонев казва, че надниците и заплатите се били покачили с 17 %. Така политическите борби се превръщат в битка за числата, за предимство в тълкуването на брюкселските статистики.

Факт е обаче, че повечето българи са разочаровани, а скоро е възможно това да се каже и за премиера Сакскобурггтотски. На общинските избори се видя колко голямо е недоволството, обхванало страната. Сакскобургтотски стигна междувременно дотам да предложи заличаване на добавката Симеон ІІ от името на неговото движение. Той отрича обаче, че това е опит да се придаде нов облик на партията. Може би на следващите избори премиерът ще може да разчита на остатъците от доброжелателност и носталгия сред избирателите, но съществува голяма опасност сегашното му регентство да си остане просто един неудачен епизод.

Правителството сякаш не съзнава положението, в което се намира. То иска да направи България по-привлекателна за чуждестранните инвеститори и да придвижи напред приватизацията на големите предприятия, само че то просто няма вече връзка с народа. Засега поне не се предвижда кампания за подобряване на собствения му имидж. "Последните две години бяха една непрестанна кампания" - казва правителственият говорител и отново се захваща да цитира споменатите положителни цифри.


Веднъж вече се срути един политически фундамент, онзи на който стоеше бившият премиер Иван Костов смятайки, че той е абсолютно стабилен. Неговото правителство допринесе съществено за стабилизиране на българската икономика. И тогава ЕС беше доволен от хода на нещата в България и все пак в последна сметка Костов се провали - поради ширещата се бедност и омайващите обещания на бившия цар. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив