29 Март 2024, 01:17 Днес (0) | Вчера (11)

Стопанският растеж не е продукт на бюджета

24 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Георги Стоев, Институт за пазарна икономика

Въпреки че държавният бюджет може да пречи на просперитета, икономическият ръст не е резултат нито от бюджета, нито от някое друго държавно решение. Това е нужно да припомним на синдикатите, двете опозиционни партии и всички останали, които смятат, че новият бюджет няма да осигури бърз растеж на доходите в България.

Кой произвежда доход?

Има някои обществени отношения, които въпреки че са платени, едва ли произвеждат стойност и следователно не генерират доход. В такива сфери за съжаление е заета значителна част от трудоспособните българи. Останалите граждани се опитват да произвеждат доход, като продават труда си на свободния (а често и не толкова свободен) пазар. Държавата не произвежда доход; тя само взима произведения доход от едни, за да го раздаде на други.

Колко доход произвеждат българите годишно?

С наличната статистика за икономиката може да изчислим, че сега в България произведеният доход е около 16 млрд. евро годишно, или 6100 евро на българин, зает с производство на доход (а не с получаване на чужд доход през държавния бюджет). Това включва само официално регистрираната икономика. Само за сведение - гражданите, които произвеждат доход извън селското стопанство, са около 1.84 млн.

Как растат доходите?

Ръстът на реалните заплати е увеличение на дохода на заетите, измерен в стоки и услуги (а не в левове). Реалните заплати са резултат от произведените от работниците стоки и услуги, т.е. от производителността на труда. Реалните заплати растат средно със 7.4% всяка година, а производителността - с 6.8%.

Защо този ръст не съвпада с официалния БВП?

Растежът на общия произведен доход в България е средно 6.1% на година за периода 1998 - 2003 г. За същото време официалният ръст на брутния вътрешен продукт е 4.3% средно на година. Разликата между двете изчисления са държавните "обществени" дейности, които присъстват в официалната статистика, но отсъстват от представените тук данни за производствения сектор. Не знаем колко доход произвеждат хората, заети в тези "обществени" сфери, защото те не продават продукта на своя труд. Техните доходи зависят от държавния бюджет, който зависи от създадения доход в производствения сектор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив