19 Април 2024, 23:11 Днес (10) | Вчера (11)

Евтини застрахователни пакети излизат на пазара

24 Май 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

С настъпването на сезона на отпуските зачестяват пътуванията в чужбина. В топлите месеци традиционно по-активни са превозвачите.

Преди да се отправите на път зад граница обаче, трябва да си направите комплект застраховки. Най-необходимите продукти са "Зелена карта", "Автокаско" за чужбина, "Автоасистанс", медицинска застраховка и застраховка на багажа. Всички дружества предлагат полици със срок от 15 до 30 дни, което е напълно достатъчно за лятната почивка. Застрахователите препоръчват всички продукти да се закупят от една компания, защото така освен отстъпките в цената, те получават и пълен цикъл на покритие.

Задължителната застраховка "Зелена карта" се предлага от "Булстрад", ДЗИ, "Алианц", "Витоша", "Орел", "Евроинс", "Юпитер", "Булинс" и "Хановер Кооп". Минималните цени на полиците са еднакви за всички фирми (това е едно от правилата на националното бюро "Зелена карта"). Конкуренцията обаче накара много компании да предлагат "Зелена карта" в пакет с други продукти, които се продават на преференциални цени.

Застрахователна компания "Орел" например предлага пакетите "Интертур" и "Интертранс". "Интертур" е предназначен за хората, пътуващи в чужбина. Освен "Зелена карта" той включва още "Каско" на МПС (с разширение за чужбина) и "Помощ при пътуване", която покрива медицински разноски. Последните два продукта се продават с 5 на сто отстъпка. Пакетът "Интертранс" е насочен основно към фирми и други юридически лица. Той включва освен "Зелена карта", и "Каско" с опция за ползване в чужбина, "Помощ при пътуване", "Товари по време на превоз - карго", "Отговорност на спедитори" и "Отговорност на превозвача". Клиентът може да избере кои от тези продукти да закупи заедно със "Зелената карта". Той получава 5% намаление по тях, ако при подписването на полици за тях разполага с едногодишни застраховки "Зелена карта" и "Гражданска отговорност" на МПС.

При закупуването на "Зелена карта" ДЗИ пък предлага от 5 до 20% отстъпка от цените на застраховките "Автокаско", "Пожар и други опасности" (със или без кражба), "Въоръжен грабеж и вандализъм", "Медицински разходи при пътуване в чужбина", "Отговорност на превозвача на товари по шосе", "Отговорност на спедитора" и "Финансова гаранция" за достъп до режима ТИР. Като допълнителна "екстра" от компанията предлагат разсрочено плащане на едногодишната застраховка "Зелена карта" на две или четири вноски по желание на клиента.

Държавният застраховател дава възможност на клиентите си да прекратяват застраховката "Зелена карта" по свое желание. Това може да стане преди началото на срока на полицата или по времето, когато застраховката е валидна. При предсрочното й прекратяване дружеството удържа 20% от стойността на полицата за административни разходи. Все пак когато застраховката се прекратява, след като полицата е вече в сила, се изисква клиентът да посочи основателни причини. Такава е например повреда на застрахованата кола, с която би трябвало да се извърши пътуването.

Много полезни застраховки при пътуване в чужбина са медицинските. Лимитите при тях са много разнообразни и зависят от държавата, за която се пътува. От гледна точка на цените на медицинските услуги най-общо дружествата разделят държавите в две зони. В едната влизат Средиземноморието, Близкият и Средният изток. В другата са включени европейските страни, САЩ и Канада. "Например 5000 долара е малък лимит при пътуване в чужбина и невинаги покриват възникналите разходи - коментира Виолета Манчева, директор "Застраховане на финансови рискове" в ДЗИ. - Важно е да се знае, че медицинските застраховки не "купуват" болнично лечение, а покриват разходите от инцидентно възникнали заболявания", коментира тя. Това значи, че не можете да сключите медицинска застраховка за пътуване в чужбина с намерението тя да покрие разходите по лечение на отдавна съществуващата ви язва. Ако обаче застрахованият получи внезапен кръвоизлив, когато се намира зад граница, дружеството автоматично поема разходите за лечението. Важно условие при постъпването в болница е в рамките на 48 часа притежателят на такава застраховка да уведоми асистанс-компанията, която го обслужва. Номерът на офиса й обикновено се вписва в застрахователната полица.

Много собственици на автомобили вече се ориентират към застраховката "Автоасистанс". Засега ДЗИ е единствената компания, която предлага този продукт при пътуване в чужбина. Застраховката покрива щетите от пътно произшествие, за ремонт на автомобила, за транспортиране на застрахования до определено място и неотложни медицински разходи на пострадалите в катастрофа.

"Автоасистанс" за чужбина се продава само в комплект със "Зелена карта". За пакет от двата продукта с валидност от 15 дни за най-масовите леки коли (с мощност на двигателя до 2000 куб. м) се плаща 79.65 евро. Едномесечната полица струва 129.28 евро.

През лятото се активизират и любителите на екстремни спортове. Оказва се, че у нас е много трудно да се намери компания, която да застрахова клиентите си преди полет с парапланер например.

Застраховките не са детайлно разработени заради ограниченото им (все още) търсене. "Ако при нас дойде клиент, който се занимава с екстремен спорт, ние ще го обслужим, въпреки че не предлагаме специален продукт за това", коментира Йордан Генчев, заместник-председател на съвета на директорите на ЗК "Витоша". Но според него за последните 10 години не е имало любител на силните преживявания, който да поиска застраховка, преди да скочи с бънджи, и затова отделен продукт не се предлага.

Проблемите със загубения или повреден багаж при пътуване зад граница също не са рядкост. Повечето компании застраховат багажа само при самолетни полети. Те покриват щети от частична или пълна загуба на куфарите, от забавяне на пристигането им или повреда по време на транспорта. Багажът може да се застрахова в ЗК "Витоша". Като отделен продукт застраховката предлага и ДЗИ. Ако нещо се случи с куфарите, клиентът трябва да предаде билета си заедно с описание на щетата в компанията, застраховала полета. Застраховката се прави за пътуването в една или в двете посоки, по избор на клиента. Ако багажът е загубен в самото начало на пътуването, в някои дружества приемат и фактура за направените покупки.

Яна Събева

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив