24 Април 2024, 10:28 Днес (4) | Вчера (6)

Дупка в бюджета ли самосезира КЗК?

02 Август 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Единната минимална тарифа за "Зелена карта" може скоро да бъде реабилитирана

Много е вероятно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) скоро да излезе с решение, че единната минимална тарифа за застраховката "Зелена карта" всъщност не е прът в колелото на българската пазарна икономика. Поне такива са очакванията на работещите в областта на застраховането у нас. Още повече, че единната тарифа е приета от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи на 15 февруари тази година и досега никоя компания не е възразила срещу нея.
През юни обаче КЗК решава да се самосезира по въпроса заради публикация в пресата. Най-общо във въпросния материал се твърди, че с падането на монопола на "Булстрад" "Зелена карта" е поскъпнала, вместо да поевтинее. Това, разбира се, отговаря на истината. Най-често търсената 15-дневна застраховка за автомобил с двигател до 1800 куб. м например до края на март е струвала 49 долара, а сега минималната є цена е 77 евро. Това поскъпване обаче си има своето логично обяснение. Минималната цена на застраховката е определена на базата на предоставена от "Булстрад" рискова статистика за пет години назад. Целта е да се осигури някаква степен на финансова сигурност на участващите в националното бюро компании, за да не бъде поставена под въпрос възможността за изплащане на обезщетенията по тази застраховка.
От стотици хиляди до над милион долара
е оценката на човешкия живот в различните страни на Европа, за които е валидна "Зелена карта". Подобни суми ще трябва да бъдат изплащани от българските застрахователи, ако някой от техните клиенти се окаже виновен в катастрофа с човешки жертви в чужбина. Ясно е, че за по-малките компании, които предлагат "Зелена карта" у нас, щета с такива размери би била сериозно предизвикателство. Затова в устава на националното бюро е записано, че всички, членуващи в него компании, носят солидарна отговорност за възникналите щети по продадените в България застраховки "Зелена карта". Това означава, че дори само едно дружество да не прецени добре риска по "Зелена карта" за известен период от време,
може да доведе до фалит
и повечето от големите застрахователи у нас.
Логично е при това положение членовете на националното бюро да вземат предпазни мерки. Затова, за да започнат да предлагат "Зелена карта", компаниите от бюрото трябва представят банкова гаранция за 600 000 евро. Одобрени са и максимални размери на даваните на брокерите комисионни. Най-сериозната мярка обаче е приемането на единната минимална тарифа, която е одобрена от Агенцията за застрахователен надзор. Засега всички компании я спазват и не се оплакват от нея.
Не искаме да повтаряме грешките на Румъния, която си имаше сериозни проблеми със Съвета на бюрата със седалище в Лондон, обясниха за КЕШ застрахователи. Колегите им от северната ни съседка не приели минимални тарифи за "Зелена карта". Последвало масово сваляне на цените под разумния минимум, което довело бюрото им до невъзможност да изплати щетите по сключените застраховки. А неплащането е най-прекият път към изключването на което и да е бюро от международната система.
Ако това се случи у нас, Съветът на бюрата може реши, че българското бюро не е легитимно и няма право да продава "Зелена карта". Това означава, че в най-добрия случай българите, които пътуват в чужбина с колите си, ще трябва да си правят застраховката, след като преминат държавната граница. А това би било затруднение за тях.
Логичният въпрос е, защо при това положение КЗК решава да се сезира месеци след одобряването на единната тарифа. Според запознати не е изключено мотивът да е нужда от
закърпване на дупка в бюджета
в средата на годината. Глобите по Закона за защита на конкуренцията са от 5000 до 300 000 лева. Това означава, че само от санкционирането на участващите в националното бюро застрахователи в хазната биха влезли над 2 млн. лева. Такава сметка обаче е "без кръчмар". "Няма да платим и стотинка, ще се съдим до дупка", заявиха по този повод застрахователи. Според тях КЗК трудно би защитила своята теза в съда, след като за местния вариант на застраховката ­ "Гражданска отговорност", също има действащи минимални тарифи.

Йоанна Стефанова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив