24 Април 2024, 12:51 Днес (7) | Вчера (6)

Работодателите все по-често следват световния опит

01 Ноември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Чуждите фирми предпочитат по-високи покрития, българските гледат да минат тънко

През последните няколко години интересът към застраховките на професионални отговорности непрекъснато расте. Причина за това не са само промените в законодателството, които задължиха хората с определени професии да застраховат отговорностите си. Застраховките на професионалните отговорности дават и по-добър имидж пред партньори и клиенти, и по-голяма сигурност при практикуване на съответната професия. Подгонени от безпаричието обаче, българските фирми все още избират най-евтиното.
Без много шум в рамките само на няколко години нотариусите, експерт-счетоводителите, застрахователните брокери, туроператорите, строителните фирми, надзорниците и проектантите, лицата, които изпълняват дейности по кадастъра, акредитираните лаборатории, доставчиците на удостоверителни услуги, а отскоро и охранителните фирми и всички притежатели на лицензирано огнестрелно оръжие са длъжни да се застраховат срещу нанесени от тях имуществени и неимуществени вреди на трети лица. Въпреки че не са задължителни, съществен интерес има и към професионалните застраховки за адвокати, лекари, стоматолози и медицински персонал. На фона на тази тенденция прави впечатление сравнително ниският интерес към този вид застраховки от страна на общопрактикуващите лекари, или т. нар. джипита, обясниха застрахователи. Трябва да се отбележи и фактът, че фирмите с чуждестранно участие обикновено предпочитат продуктите с по-високи нива на отговорност. Това според застрахователите се дължи на по-добрата застрахователна култура на мениджърите на тези компании, които са наясно с практиката в развитите страни. В същото време българските дружества все още избират застраховката основно според цената є. Това е логично, като се има предвид безпаричието на българските фирми. По-евтините застраховки естествено са с по-ниски нива на отговорност, но и те вършат работа у нас. Публична тайна е, че в България все още няма осъдена фирма заради нанесени от неин продукт вреди на клиент. Този "комфорт" е една от основните причини за стремежа на българските производители да минат "тънко", когато става дума за застраховки.
В същото време в развитите страни редовно има случаи на осъдени компании, които плащат милиони левове на засегнати клиенти. Например "Филип Морис" наскоро беше осъдена да плати 35 млрд. долара в рамките на 25 години по колективен иск от потребители. Затова не е чудно, че първата работа на идващите у нас фирми е да застраховат професионалната си отговорност. Тези компании обикновено предпочитат нива на отговорност, които биха покрили евентуалните искове от клиенти. Логично в тези случаи избраните от българския клон на компанията нива на отговорност са по-ниски от равнищата, при които се сключват тези застраховки в развитите страни.
За да се провокира по-голям интерес от страна и на българските фирми към застраховките на професионалните отговорности, може би трябва да се даде възможност платените за тези продукти суми да бъдат приспадани от облагаемата печалба на дружеството, коментираха застрахователи. В противен случай ще трябва да чакаме българинът да се научи да отстоява интересите си, както това правят гражданите на развитите страни. Когато и у нас хората започнат редовно да осъждат фирмите за опасните им стоки и услуги, и българските дружества ще бъдат принудени да предпочитат застраховки в по-високи лимити на отговорност. Ако се съди по досегашната практика обаче, това едва ли може да стане скоро.

Йоанна Стефанова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив