19 Април 2024, 01:56 Днес (0) | Вчера (11)

Представят следващо поколение разплащания с биометрични данни

21 Април 2017 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 април 2017, 10:05

Mastercard представи следващото поколение биометрични карти, които обединяват чип технологията с пръстовите отпечатъци за идентификация на картодържателя при пазаруване. Южна Африка е първият пазар, на който новата технология ще бъде тествана в партньорство с Pick n Pay – верига супермаркети, както и с Absa Bank, дъщерна на Barclays Africa.
Биометричната карта е изградена на основата на технология за сканиране, която днес се използва за мобилни разплащания и може да бъде използвана на терминали с ЕMV технология по целия свят.

Как работи
Картодържателят заявява своята карта с биометрични данни в обслужващата го банка. При регистрирането неговият пръстов отпечатък се превръща в криптиран дигитален шаблон, който се съхранява на картата. След това картата може да бъде използвана на всеки терминал, който приема EMV-чип карти в света.

Когато пазарувате или плащате в магазин, биометричната карта работи като всяка друга карта с чип. Картодържателят просто поставя картата си на терминала, осигурен от търговеца, като поставя пръста си върху вградения сензор. Пръстовият отпечатък се верифицира с шаблона на картата и ако биометричните данни съвпадат, трансакцията може да бъде одобрена, без картата да се отделя от ръката на клиента.

Предимства
Оторизацията на извършено плащане чрез биометрични данни потвърждава на мига, че човекът, който използва картата в момента, е в действителност нейният автентичен притежател. Търговците лесно могат да направят процеса за своите клиенти още по-удобен, тъй като картата се приема от съществуващи EMV терминали и не се изискват допълнителни актуализации.
За издателите на карти технологията допринася, като засича и предотвратява измами, увеличава процента на одобрения, намалява оперативните разходи и засилва лоялността на потребителите. В допълнение, следващата версия на картата ще включва безконтактна технология, която ще допринесе още повече за лесното, бързо и удобно разплащане.

Тестови период в ход
Скорошните опити в Южна Африка демонстрират допълнителното удобство и сигурност при добавяне на биометрични данни към картата. "Биометричната опция означава допълнително удобство и повишена сигурност за нашите клиенти и ще персонализира допълнително процеса на пазаруване", каза Ричард ван Ренсбург, заместник изпълнителен директор на Pick n Pay.

За Absa биометричната карта е част от стратегията на банката да развива и тества иновативни технологични възможности, предназначени за подобряване на платежните операции и обслужването на клиентите и за намаляване на риска. 

Допълнителни тестове на биометричната технология за автентикация предстои да се проведат в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив