19 Април 2024, 11:34 Днес (6) | Вчера (11)

Потребителски кредит – от какво се определят условията по заема

28 Юни 2019 09:40 Моите пари по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2019, 15:29

Банките все по-усилено търсят перфектния клиент – с малки или без никакви задължения, работещ на добра позиция и с високи доходи

Когато търсим кредит един от най-важните въпроси, който занимава ума ни е как да го вземем при най-изгодните условия. Исканата сума и бързото й одобрение не са маловажни, тъкмо напротив. Бързината и удовлетворяването на желанието за получаване на исканата сума имат своята цена – това е лихвата. Каквото и да говорим, лихвата е първото, за което се сеща човек, когато мисли за цената на кредита, въпреки че има друг, по-точен показател за това и той е Годишният процент на разход (ГПР). ГПР е друга тема, макар именно този показател да ни дава най-ясна представа кой кредит е по-изгодния сред всички, които разглеждаме.
Очевидно цената на кредита ще остане водещ фактор при избор на оферта. Няколко проучвания на MoitePari.bg сочат именно това и щом цената е толкова важна, нека разберем как да постигнем възможния й минимум.

Банките изискват ли поръчители? Важни ли са те?

Да, банките изискват поръчители при определени условия. Напоследък това е изискване, когато например исканата сума е относително висока или клиентът има недостатъчно висок доход, има и други задължения, и т.н. Все по-рядко осигуряването на поръчител обаче дава предимство по отношение на цената на кредита. Може да се каже, че отминаха времената, когато осигуряването на 1, 2 или 3 поръчителя е предпоставка да получите по-изгодни лихвения условия. Така че поръчителите важни ли са? Да, но по-скоро, за да се гарантира получаването на желания кредит, а не толкова за постигане на по-ниска цена.

Доходите имат ли значение за цената на кредита?

Да, разбира се. Те винаги са били от голямо значение при одобрението на един кредит от една страна и условията по него – от друга. Надали ще бъде изненадан някой, но все пак: високи доходи - изгодни условия. Това правило все още е валидно и придобива все по-голямо значение. Банките все по-усилено търсят перфектният клиент – с малки или без никакви задължения, работещ на добра позиция и, разбира се – с високи доходи. Кой кредитор не би желал такъв клиент! На такива кандидати им се предлага максимално атрактивна за тях оферта. Който покрива тези изисквания, може да очаква изгодни лихвени условия от банката, а и не само. Отстъпки в такси и други бонуси също са част от "облекченията", които кредиторът може да предложи на клиента с високи доходи. Когато лихвите и таксите са ниски или по-ниски в сравнение със стандартните, тогава и ГПР ще е  по-нисък, а ние търсим точно това.

Намерете най-добрата оферта за потребителски кредит

Тук е добре да добавим, че понастоящем банките правят своеобразно разделение на групите клиенти съобразно техните доходи. Първата условна група е с хора с нетни (чисти) доходи до около 1 000 лв. Втората група е клиенти с доходи между 1 500 и 2 000 лв. Третата група можем да определим за клиенти с доходи над 2 000 лв. Има и една група клиенти, която банките определят като хора с високи, над 2 500 лв., доходи или осигуряващи се на максималния за страната осигурителен доход (3 000 лв.). Идеята за това групиране е ясна – най-добрите условия ще получат тези, които попадат в групата клиенти с най-високи доходи.

Професията и позицията помагат ли за по-изгодна оферта?

Да, помагат, при това решаващо в някои случаи. Всеки кредитор има списък с определени сектори на икономиката, както и конкретни работодатели, за които е склонен да предложи атрактивни условия. Често това може да се приеме, като преференция за тези клиенти и който попада в подобен списък може да се радва, че в случай на нужда би получил по-изгодно финансиране. Обичайно това са служители от ИТ сферата, фармацията, финанси, застраховане, някои производства, медицина, държавни служители и др.

Ако си превеждам заплатата в дадената банка, ще получа ли по-добри условия?

Да, със сигурност, поне в сравнение с условията по продуктите на банката, ако няма осигурен превод на заплата. Преводът на заплата се превърна в изискване с по-голяма тежест дори от осигуряването на поръчители. Банките все повече предпочитат гаранцията по кредита да бъде месечното трудово възнаграждение, вместо един или няколко поръчителя. Това в известна степен може да се каже, че е улеснение за кредитоискателите. Осигуряването на превод на заплата е значително по-лесно постижимо, отколкото осигуряване на поръчител. Всеки може сам да прецени за себе си колко лесно би му било да убеди роднина, приятел или познат да му стане поръчител. Когато се изисква превод на заплата, единственото нужно, което трябва да се направи, е да се посочи на работодателя банката, в която да превежда трудовото възнаграждение.

И накрая – независимо от къде и как ще бъде представена една оферта за кредит, нейната цена се измерва чрез ГПР. Дори и понякога показателят да се разбира трудно, няма друг такъв, който да показва по-добре реалната цена на кредита. За това при избор на потребителски кредит, независимо от всичко, сравнявайте и избирайте оферта на база ГПР. Офертата с най-нисък размер на показателя е най-изгодната оферта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив