19 Април 2024, 21:02 Днес (10) | Вчера (11)

Апостол Апостолов: На този етап има достатъчно облекчения за инвестиране в ценни книжа

12 Декември 2003 Дарик радио по статията работи:
A+ A-

Големият проблем е липсата на инвестиционна култура, смята председателят на КФН

Апостол Апостолов, председател на Комисията по финансов надзор, бивш изпълнителен директор на Агенцията по приватизация
Водеща
: Нуждаят ли се от съвети инвеститорите, играещи на фондовия пазар за новите пакети от акции?
А. Апостолов: Новите пакети от акции  са част от една от програмите, които Агенцията за приватизация реализира. Това, което ще излезе най-скоро, са миноритарни дялове, които в по-малка степен ще бъдат интерес за широката част на инвеститорите. По-скоро може би мажоритарните участници, които вече държат контролните пакети, ще участват в тях. Но това допълва цялостната програма на агенцията. Аз смятам, че всички професионални участници, в случая брокерите и всички бъдещи акционери, трябва да адмирират. Вярно, тази програма не е най-перфектното, но аз засега не виждам по-добра. И не виждам кой в следващите няколко години може да направи по-добра програма. Така че, нека да бъдем реалисти и да оценим по достойнство усилията на АП в тази насока. Не само използването на компесаторните записи, а в известна степен да продължи започнатия процес на предлагане на акции на Българска фондова борса.
Водеща: Какво трябва да се направи, за да се задвижи борсовата търговия?
А. Апостолов: За съжаление ние страдаме от един рефлекс, който ни беше създаван 50 години. Ние очакваме винаги държавата да се грижи за нас. Винаги и само. Тоест, засега най-лесното обяснение е, че нямало данъчни облекчения, нямало всякакви други облекчения. Аз мисля, че на този етап има достатъчно облекчения за инвестиране в ценни книжа за настоящия момент. Така че държавата даде своя пример, тя ще продължи да предлага, надявам се, и БТК, и Български морски флот на борсата. За съжаление закъснява, което не зависи от нито един участник в този процес. Имам предвид инвестиционна общност АП. По-скоро частните компании трябва сами себе си да убедят, че пазарът е добър като място за финансиране.
Водеща: Има ли вече появили се такива нови публични дружества?
А. Апостолов: Има, да. Примерно, "Битекс"- основен акционер е "Промота България", гръцка компания видяла предимствата на капиталовия пазар в Гърция. Защото в средата до края на 90-те години в Гърция беше бумът. Очаква  се потенциал и в България затова листва пълна частна компания като собственост. Листва я на борсата и става публична компания. Това са добрите примери. "Росексим" вчера я вписахме в регистъра на публичните дружества. Така че, за мен това са добри сигнали. Аз очаквам следващата година, а и по-следващата да бъдат наистина годините, в които частните компании ще признаят капиталовия пазар като удачно място за финансиране на програмите за инвестиции.
Водеща: Г-н Апостолов, преди време имаше проблем с измамите с компесаторки. Съществува ли такава нова опасност, имайки предвид, че в момента агенцията пуска голям пакет от акции от дружества?
А. Апостолов: В този смисъл, в който беше реализирана една измама, смятам, че в голяма степен такъв риск вече е неутрализиран. Не може да съществува. Нито едно общество и нито един пазар не може да бъде застраховано от измамници. Те съществуват и в България и в САЩ и навсякъде по света. Големият проблем на България е липсата на инвестиционна култура на участниците в пазара. Тази култура се придобива с годините. Ние работим в тази насока. Да речем, че на организационно, на системно ниво тази система вече е неутрализирана като опит за злоупотреби. Аз не мога да поема ангажимент, че няма да се появи фалшификатор, който да се опита да фалшифицира някакво удостоверение. Въпросът е, че той ще бъде заловен овреме, както стана и предния път. На системно ниво смятам, че нещата са организирани по най-добрия начин.
Водеща: Системата за приватизация на "Булгартабак" предвижда холдингът да се раздържавява не по закона за приватизация, а самото дружество да разпродава активите си. Крие ли това опасност? Вие бяхте изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.
А. Апостолов: Опасност в смисъл? За кого опасност?
Водеща: Опасност за това, че няма да има контрол.
А. Апостолов: Да. Може би това е по-политически въпрос. Когато аз бях директор ние изпълнявахме една програма, една стратегия, която беше стратегия на Народното събрание. За онзи момент мисля, че сме свършили нещата във възможните граници. При настоящия момент при нова стратегия- продажба на предприятията като части от един холдинг- може би тя ще бъде по-удачна от гледна точка на финансовите резултати и по-удачна за бъдещи инвеститори, които участват. От липса на контрол... По-скоро не бих коментирал на този етап аз. Може би трябва да зададем въпроса по следния начин: приватизацията като икономически процес или приватизацията като политически процес. На този въпрос аз не можах да си намеря еднозначен отговор. Въпреки моето желание той да беше чисто икономически, той имаше и продължава да има политически оттенък. След като партията, която е мажоритарна в Народното събрание, НДСВ в коалиция с ДПС, преценява, че ще е я реализира по този начин, тя носи своята политическа отговорност за икономическите резултати. Аз искрено се надявам тези икономически резултатите да бъдат много добри. Няма основание да не бъдат. Така че, те са си поели политическата отговорност, за да постигнат някаква цел.
Водеща: Понеже акции от "Булгартабак" ще се появят на борсата, имам предвид нови акции, а не тези, които в момента се търгуват, тъй като дружеството е публично. С какво трябва да се съобразява надзорния съвет, който ще обявява процедурите?
А. Апостолов: Аз няма да правя гръмки изявления. Аз само ще кажа, че комисията няма да прави никакви компромиси с опити за спасяване на интереса на всеки един акционер, дори да бил той само с една акция. Това е и по този въпрос приключвам. Не искам да правя гръмки изявления. Ние сме си на мястото. Ако един акционер, неговото участие в "Булгартабак холдинг"  или друга инвестиционна компания е застрашено, ние ще действаме безкомпромисно в рамките на закона. Как вече ще бъде реализирано? Дали ще излизат акции на самия холдинг наново на борсата? Какво ще става? Аз не знам. Може би това ще решат вече и Агенцията за приватизация и принципала на "Булгартабак холдинг". Продажбата на предприятия ще бъде извършена като продажба на акции, които "БТ холдинг" държи от дъщерните дружества. Методът, по който ще се продава, зависи вече само и единствено от решението на Надзорния съвет. Когато тези средства влезнат в холдинга, те влизат в архива на баланса му. Зад тези акцизи стоят съответния брой акции. Целта е парите, които ще дойдат от предприятията по никакъв начин да не бъдат изразходвани в разрез с интересите на акционерите. Тук ще е ролята на комисията- да следи това нещо. Ако има някакъв опит, с който интересът на акционера да бъде нарушен, ние ще се намесим по категоричен начин.
Водеща: Благодаря Ви, г-н Апостолов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив