29 Март 2024, 12:40 Днес (6) | Вчера (11)

Владимир Каролев: Не съм готов за министър

24 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Може да се премахне данък печалба и да се въведе една единна ставка от 15% за данък общ доход, а намаляването на данъчните приходи в бюджета да се компенсира с увеличение на ДДС и някои акцизи, предлага икономистът

Въпрос: Г-н Каролев, вие сте един от авторите на икономическата програма на НДСВ. Доколкото си спомням, в нея се предвиждаше всяка година да се намаляват личните данъци. Какво е оправданието това обещание да не се изпълни - при условие, че макроикономическите показатели са добри. Защо се дават преференции само за бизнеса? Възможно ли е проблемът наистина да са някакви 60 млн. лв., за които Милен Велчев твърди, че не достигат, за да бъдат намалени и личните данъци? Как ще просперира бизнесът, след като населението няма пари да му купува стоката?
Петрана Атанасова, Варна

Владимир Каролев: Личните данъци също се намаляват от правителството на НДСВ, макар и с по-малки темпове, отколко данък печалба. Икономическият екип на НДСВ е привърженик на т.нар. "икономика на предлагането", която е характерна за англосаксонските страни след 1985 г. Според нас е по-добре да се стимулира висока норма не реинвестиране на брутната печалба, т.е. да се стимулира предприемачът и частникът, който да реинвестира и по-този начин да създава нови работни места и устойчив икономически растеж. Вярно е, че личното потребление също създава условия за макроикономически растеж, но според нас 1 лев, спестен на предприемача и реинвестиран от него, е по-полезен за икономиката отколкото 1 лев, изхарчен за неинвестиционни цели. Това се доказва чрез сравняването на темповете на растеж и другите основни макроикономически резултати през последните 20-25 години на англосаксонските икономики с тези на традиционните западноевропейски икономики, следващи т.нар. неокейнсиански модел, при който държавните инвестиции и личното потребление се считат за основен двигател на икономическия растеж. Аз мисля, че може да се направи и нещо още по-радикално. Да се премахне данък печалба изобщо, да се въведе една единна ставка от 15% за данък общ доход и намаляването на данъчните приходи в бюджета да се компенсира с увеличение на данък добавена стойност и на някои акцизи.

Въпрос: Г-н Каролев, не мислите ли, че е абсурдна ситуацията с БТК? Всички възможни инстанции в България казаха, че тя трябва да се продаде на "Вива Венчърс", но управляващите не желаят да изпълнят съдебните решения. За каква държава говорим, ако правителството не спазва законите? Не ви ли е срам?
Валентин Друмев, Монтана

Владимир Каролев: Съгласен съм, че отдавна трябваше Агенцията за приватизация или да продаде БТК на "Вива Венчърс", или да прекрати сегашната процедура и да я започне отново. "Вива Венчърс" спечели в прозрачна процедура, но първоначално предложи не особено атрактивна цена и инвестиционна програма. АП трябваше или да отхвърли веднага двете оферти за БТК с обосновката, че предложената цена е ниска, или да сключи сделката с "Вива Венчърс". Но и едно съдебно решение, че "Вива венчърс" е победител в конкурса за БТК, не означава, че АП не може да прекъсне процедурата.
От какво да ме е срам мен във връзка с БТК - не знам. Виж, срам ме е, че не успях да се преборя атрактивни компании да се котират на борсата. И затова още миналата пролет си подадох оставката като член на Съвета на директорите на Българската фондова борса.

Въпрос: Какво спъна приватизацията на "Булгартабак" - некадърни продавачи, интересите на ДПС, лоши купувачи или всичко накуп? Вярваш ли, че този път приватизацията ще се случи и каква ще е цената - в пряк и преносен смисъл?
Симпатизант, по мейла

Владимир Каролев: От 1993 г. твърдя, че "Булгартабак" трябва да се приватизира на парче. Запознат съм в детайли с приватизацията на този отрасъл в Източна Европа и страните от бившия СССР, тъй като фирмата, за която работих през 1993-1997 г. бе консултант по приватизацията на тютюневите монополи в 6 страни от региона. Досегашната процедура бе сбъркана, защото се продаваше целия холдинг. Стратегическите инвеститори, които биха купили цигарени фабрики - като БАТ, "Филип Морис", "Алтадис" или "Галахър", не се интересуват нито от фабрика "Юри Гагарин" (произвеждаща предимно опаковки), нито от манипулационните фабрики, от които се интересуват фирми като "Юнивърсъл Лииф", "Даймън" и "Михайлидис". Сегашната процедура е правилна - при продажба на парче за жизнеспособните дъщерни дружества ще дойдат стратегически инвеститори. Ако дружествата се продадат през 2004 г. без забавяне, очаквам качествени инвеститори, които да платят поне 50 милиона евро повече отколкото предложиха кандидатите при последния опит за продажба. Не мисля, че ще има и сериозни социални проблеми поради неизбежното затваряне на някои неефективни фабрики с остарели технологии, машини от средата на миналия век и безвъзвратно загубени пазари. Тези фабрики и без това почти не работят.

Въпрос: Владо, твърди се, че ти си сред онези, които са пробутали най-много свои хора на ключови позиции във властта, в икономиката. Какъв е механизмът - слагаш ги и те ти решават проблеми в бизнеса после или има и по-директни благодарности под формата на кеш?
X-boy, по мейла

Владимир Каролев: Това твърдение е също от типа "ЕЖК". Единствените "мои" хора в изпълнителната власт бяха бившите ми колеги Златолина Мукова и Даниела Керекова, съответно зам.министър на транспорта и комуникациите и началник кабинет на доскорошния министър Пламен Петров. Не съм чул г-жа Мукова или г-жа Керекова да се обвинени в некомпетентност или корупция. И досега не съм имал никакъв проект с това министерство или с което и да е друго.

Въпрос: Г-н Каролев, искали ли са ви подкуп управляващите? Тези, миналите, по-миналите? От вас или от ваш клиент? Вие платихте ли? Кое правителство според вас от 1989 г. насам е най-корумпирано?
Лилия Йорданова, по мейла

Владимир Каролев: Не са ми искали подкуп управляващи - нито от СДС, нито от БСП, нито от НДСВ. Аз лично съм давал пари на полицаи, за да не ми пишат актове, когато ме засекат например по Симеоновско шосе с 50 км при разрешена скорост от 40 км. Но преди повече от година ми "светна лампата", че така стимулирам корупцията, и престанах. Сега си карам с актове, когато съм в нарушение.
Трудно ми е да кажа кое правителство след 1989 г. е най-корумпираното. Виж, най-некадърното бе това на БСП с Виденов начело. Според мен сегашното е най-малко корумпирано. Подобни изводи могат да се направят и от международните изследвания и анализи на авторитетни институти и организации.

Въпрос: Ако царят ви предложи да станете министър, ще приемете ли?
Анонимен, по мейла

Владимир Каролев: Не се чувствам готов за такава отговорна позиция в изпълнителната власт. А и според мен министрите с икономически ресори се справят много добре.

Въпрос: Г-н Каролев, заинтригува ме анонсът на "Сега". Какви бойни изкуства практикувате? А синът ви? Помагат ли ви те в битките, които водите в живота? Моля, разкажете за семейството си, за любимите си занимания, вероятно има скрити от публиката до този миг ваши страсти.
Марияна Димчева, Добрич, ул. "Иван Вазов"

Владимир Каролев: Обичам спортове, които качват адреналина. Карам доста лудо сноуборд от близо 10 години, вече предимно в гората и по-малко по пистите. От 1986 г. съм уиндсърфист, през изминалото лято започнах да се уча на кайтсърфинг. Преди няколко години започнах да летя, макар и засега рядко, с парапланер тандем. Мисля през пролетта на 2004 г. да изкарам необходимия курс и да започна да летя соло. Преди 4 години започнах да тренирам таекуондо заедно със сина и дъщеря ми. За съжаление почнах на 38 години и ми липсва достатъчна гъвкавост, поради което не напредвам толкова бързо, колкото ми се иска. ЕГН-то си казва думата! Но съм си поставил за цел след 3 години, когато празнувам 45-годишнината си, ако не се контузя и ако Господ Бог е рекъл, да взема черен колан.
Любимото ми занимание е работата ми. След това - пак работата ми. Е, и спорта. Обичам да ходя по клубове, макар че рядко напоследък се случва. Много обичам да отида за 2-3 часа на 2-3 места. Например да почна от "Червило", да мина през "Карамба" и да финиширам в "Ескейп".
Аз съм щастлив баща. Господ ме е дарил със син, дъщеря и съпруга, които ме търпят и подкрепят, въпреки че не съм лесен характер, май доста често поставям работата си на първо място, а и не съм безгрешен. Съпругата ми е мениджър на застрахователна агенция към Ей Ай Джи Лайф - световния лидер в застраховането. Синът ми е в Американския колеж 9-и клас и освен таекуондо тренира сериозно тенис. Вече 3-4 години е сред първите 24-има в България, което е сериозно постижение. Дъщеря ми е 5 клас във Френския лицей в София. Тя тренира с нас таекуондо и от 2 години ходи на езда. Луда е по коне и животни. За съжаление аз имам алергии и не може да си вземем домашно животно. Всички имаме зелени карти за САЩ, само че искаме да живеем и работим в България.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив