25 Април 2024, 10:10 Днес (1) | Вчера (12)

Застраховката на състезателите от Националната хокейна лига за Олимпиадата в Сочи ще струва $7-$8 млн.

09 Октомври 2013 13:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2013, 13:37

Швейцарецът Рене Фазел е президент на Международната Федерация по хокей (IIHF) от 1994 година досега.

За пореден път беше преизбран на този пост точно преди година.

Той коментира нежеланието на отборите от Северноамериканската Национална хокейна лига да пуснат играчите си за участие в националните отбори на Олимпиадата в Сочи, която започва след четири месеца.

Препечатваме интервюто от руския в. „Спорт експрес“.

- Последната спънка, която пречи на задокеанската лига (НХЛ) да каже твърдо „да“ за участие в Олимпиадата в Сочи е въпросът със застраховките. Застрахователното покритие се очаква да бъде гигантско. Как Международната хокейна федерация се готви да реши този проблем?

Тук по-скоро не става въпрос за пари, а за принципи. Моята позиция е следната – доколкото огромен хокеен празник като звездната Олимпиада е изгоден за всички участници, то трябва и всички заедно да носим натоварването по организацията му. Не е правилно отговорността да се носи от една единствена организация, в случая – Международната федерация.

Да, НХЛ е единствената лига, която ще претърпи немалки загуби от преустановяването на шампионата за месец през февруари 2014 година. Да, затова тя има и право да поиска за себе си определени привилегии, но примерно като допълнителен брой билети за гостите.

Но е неправилно да прехвърля решаването на въпроса за разходите, в това число и за застраховките, върху една единствена организация. Всеки е длъжен да вложи нещо за организирането на зимната Олимпиада.

Като президент на Международната хокейна федерация с това се и занимавам – да търся взаимно разбиране и да балансирам интересите. Ако всичко опираше само до парите, лесно ще ги осигуря. При това - без особени проблеми.

- Но това са огромни суми! За участието на Ковалчук на Световния шампионат тази година Руската хокейна федерация плати застраховка, която й струваше половин милион долара. А в Сочи ще пристигнат сто такива Ковалчука – 20 при руснаците, 20 при канадците, 15 при шведите и т.н.

Ако ви интересуват конкретни числа, ще ви ги кажа. Сумарната стойност на контрактите на играчите в НХЛ, които могат да дойдат в Сочи е около 3 млрд. долара. Тогава премията по застраховката на тези контракти ще е в порядъка на 7-8 млн. долара. Това разбира се, не са малко пари. Но не са и стоте Ковалчука от вашата аритметика.

-Как ще коментирате искането на президента на Континенталната хокейна федерация Александър Медведев, световните шампионати да се провеждат веднъж на две години?

Може би си струва Медведев да оглави Международната федерация. Ще продължим да организираме световно първенство всяка година. Включително и през олимпийската 2014 година. Това ще даде възможност на младите играчи да се проявят на международната арена.

Турнирът, както и по-рано, ще продължи да се провежда в началото на май. В олимпийска година при необходимост е възможна лека корекция във времето.

-Какво става със старата ви мечта – организирането на турнир Лига на хокейните шампиони?

В момента преговаряме за подписване на договори с комерсиални партньори на турнира. Надяваме се първите мачове от Лигата на шампионите да се проведат още през сезон 2014/2015.

-Критичен сте към Континенталната хокейна Лига?

Броят на клубовете в КХЛ надхвърли разумните граници, а бюджетите на клубовете са прекалено завишени.

Преди началото на сезон 2013/2014 в КХЛ все вляха "Адмирал" от Владивосток и хърватският "Медвешчак", увеличавайки общия брой на тимовете до 28.

28 отбора – това вече е много. Има ли играчи от висока класа за толкова много отбори... Смятам че броят на клубовете в КХЛ надхвърли всичките допустими граници.

Радвам се за "Слован" от Братислава. При всеки свой мач събират по десет хиляди фенове. "Слован" е отличен пример, как един хокеен отбор може да се развива и без да има големи финансови възможности.

Но като цяло, сегашната ситуация в КХЛ е просто смехотворна.

 



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив