29 Март 2024, 07:46 Днес (0) | Вчера (11)

Интересът на младите рязко би нараснал, ако се въведат мултифондовете2

29 Март 2017 10:00 в. Застраховател прес по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 29 март 2017, 10:46

Разговор с Андрей Шотов, изпълнителен директор на "ПОД-Бъдеще"


Г-н Шотов, станахте пионери с първото мобилно приложение в пенсионното осигуряване. Какви са прогнозите ви – кои ще са основните му ползватели и какви цели си поставяте с него? Какви нови функционалности планирате да предложите?
Преди всичко влизането на мобилните технологии в пенсионното осигуряване е една закономерност, която отразява реалността в живота – промяната в потребителските навици и начина на общуване в обществото. Хората днес използват телефона си във всеки аспект от своя живот – банкират онлайн, поръчват през телефона си такси и храна, купуват дрехи и дори броят колко километра са изминали на ден. Нашата индустрия още е в каменната ера по отношение на мобилните комуникации. И сега много осигурени лица разчитат на изпращаното от пенсионните фондове и разпечатено на хартия годишно извлечение, за да се информират за средствата, натрупани в индивидуалната им партида. Това от съвременна гледна точка е архаично. Време е за промяна. Близо половината от домакинствата в България имат смартфони и над 90% от потребителите с модерни телефони прекарват с тях през цялото денонощие. Очакванията ни са поне половината от осигурените при нас лица, които са общо 190 000, да свалят приложението ни, което е безплатно и може да бъде изтеглено от уебсайта на компанията ни. Това ще бъдат предимно жители на градовете и такива в активна възраст.
Основната ни цел с мобилната технология е да изградим нова, по-добра и по-ефективна платформа за обслужване на клиентите на пенсионната компания. Целта ни е да разширим сътрудничеството и да подобрим комуникацията си с тях. С мобилното приложение те ще могат навсякъде и по всяко време да проверяват чрез телефона си средствата по индивидуалната си партида, както и да следят движението на вноските за пенсия, които те и работодателите им правят. Това ще увеличи интереса им към спестяванията, които натрупват за периода от живота, когато няма да работят, и ще ги стимулира, ако е необходимо да ги увеличат по-осезаемо сега, за да гарантират финансовото си бъдеще.
Другата ни основна цел е да улесним всекидневието и да предоставим удобство на клиентите ни. Всичко ще става с едно натискане на бутон на телефона. Няма да има нужда да чакат своето годишно извлечение по пощата. Нещо повече, "ПОД-Бъдеще" непрекъснато договаря за своите клиенти преференциални цени на често използвани стоки и услуги. Това на практика намалява разходите за живот на осигурените лица. Чрез мобилната платформа клиентите ни ще получават информация за най-актуалните оферти и отстъпки за покупка на стоки и услуги от нашите партньори в над 730 търговски обекта в цялата страна.

Кои, според Вас, са причините младите хора да се интересуват слабо от пенсионно осигуряване?
Причините са няколко. Първо, най-естественото нещо за един млад човек, кипящ от сили и енергия, е да се вълнува слабо от периода, когато няма да е в състояние да разчита на своите усилия, труд и умения, за да изкарва доходите си. Това е житейски принцип. Чисто географски също се намираме в район, в който целевите спестявания за пенсия, са в долната част на приоритетите за младите хора.
Има и чисто икономическа причина и аз бих акцентирал основно върху нея – липсват стимули пред младите да заделят средства за финансовото си бъдеще.
Данъчните облекчения за пенсионното осигуряване не са достатъчни. Младите хора имат нужда от това да бъдат заинтригувани и да им се предлагат повече възможности. Липсва игровият елемент. Отсъства богата палитра от инвестиционни възможности. В момента всяка една пенсионна компания предлага сходна инвестиционна стратегия – минимизиране на риска чрез консервативен инвестиционен подход, без значение на колко години е и на кой етап от професионалното си развитие се намира клиентът. Интересът на младите рязко би нараснал, ако в пенсионната индустрия в България се въведат т. нар. "мултифондове". Тогава всеки човек би получил възможност да избере тази инвестиционна стратегия, която отговаря в най-пълна степен на профила и апетита му за инвестиционен риск. В други страни след въвеждането на мултифондовете се наблюдава рязко повишаване на интереса на потребителите към спестяванията им за пенсия. Особено на младите.
Все още ниското ниво на доходите в България в сравнение със средноевропейските също оказва натиск и пречи за увеличаването на спестяванията за пенсия. 

Въпреки възможностите на третия стълб - доброволното пенсионно осигуряване, съвременният работещ все още не ги припознава като добра спестовна опция? Защо, според Вас, е така?     
До голяма степен с отговорите на предходния въпрос отговарям и на този. Липсват стимули и повече възможности. Все още се бавим с въвеждането на мултифондовете, които рязко биха увеличили интереса към доброволното осигуряване. През годините наблюдаваме и целенасочени усилия по дискредитиране на пенсионните фондове от страна на определени кръгове в обществото и дори на отговорни личности на държавни институции. Това неминуемо влошава доверието на обществото към капиталовия стълб в пенсионното осигуряване. Резултатите на индустрията опровергават критиците.
От старта си пенсионните фондове са изплатили над 1 млрд. лв. пренсии и продължават да го правят.
Всички пенсии във втория и третия стълб се наследяват и не могат да бъдат отнети. Ние като индустрия също има още какво да направим, за да ни припознават повече потребители. 

Кои са "враговете" на допълнителното пенсионно осигуряване и кои са основните предизвикателства, които стоят пред сектора в момента?
Ще кажа само, че с направения преглед на активите в сектора се надяваме веднъж завинаги ще се разсеят създаваните от определени кръгове в обществото съмнения и спекулации за работата на пенсионните фондове. Пред нас има сериозни предизвикателства и те са свързани с пропуски в нормативната уредба – уреждането на фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб и разширяването на възможностите за инвестиции на пенсионните фондове, посредством създаването на т.нар. мултифондове.    

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив