19 Април 2024, 13:15 Днес (7) | Вчера (11)

Компаниите в проекта Набуко регистрират общо дружество, съобщи зам.-министърът на енергетиката и енергийните ресурси Илко Йоцев

22 Декември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

До месец-два Булгаргаз ще има готов кредитен рейтенг, избрана е вече агенцията, която ще го извърши

Въпрос: Господин  Йоцев, наскоро финансовият анализатор Любомир Леков сподели, че няма механизъм дружествата да бъдат продавани чрез фондовата борса при ангажименти за бъдещия собственик. как ще бъдат поставени изисквания към кандидатите за ТЕЦ Бобовдол?

Илко Йоцев: С Любомир Леков сме сред основателите на борсовата търговия в България, много го уважавам като специалист, но такава възможност има, за което ни увериха и от Агенцията за приватизация. Но да не тръгваме от метода. Това не е най-важното в приватизационния процес. Нашата цел е да изработим стратегия за приватизация, с която са съгласни всички партньори - синдикати, работодатели, заетите във въгледобива и в енергетиката, Министерството на енергетиката и енергийните ресурси и АП. Вече получихме писмени становища от всички тях за критериите, на които държат най-много. Някои от разработките са подробни, например една от тях е 8-9 страници и е подобна на стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества - с изискване за оборот, за финансова стабилност, кредитен рейтинг и др. В други предложения се акцентира на социалните въпроси - изисквания за изкупуване на въглища, за запазване на държавен дял и др. В момента специалисти от отдел Проекти и структурна реформа в енергийното министерство на базата на получените материали изработват стратегия за приватизацията на ТЕЦ Бобовдол. Тя ще бъде дискутирана в комисията за тристранно сътрудничество.

 

Въпрос: Как АП обяснява продажбата с поставени условия на борсата?

Илко Йоцев: Има такава техника. Тя се състои в това, че ще има критерии за допускане до участие. Ще могат да участват и да купят акции само компании, които се подпишат под определени условия. Но в стратегията, която ще възприемем, ще изберем и метода. Засега е рано да се каже по какъв начин ще стане продажбата. Мога да заявя със сигурност, че фондовата приватизация позволява да се поставят критерии, но дали този метод е най-удачен, е рано да се каже.

 

Въпрос: Как ще се процедира след спирането на сделката за ТЕЦ Бобовдол с останалите дружества, които трябваше да се продават на борсата?

Илко Йоцев: Тук говорим за ТЕЦ Бобовдол и за ТЕЦ Сливен. Другите топлофикации - Враца и Правец, агенцията ще пуска според графика.

 

Въпрос: Приключи ли конкурсът за избор на агенция за кредитен рейтинг на Булгаргаз?

Илко Йоцев: Процедурата е привършила. Като се подпише договор, ще съобщим избраната агенция. И се надявам до месец-два Булгаргаз вече да има кредитен рейтинг.

 

Въпрос: Каква е перспективата за развитието на газовия пазар след влизането в сила на новия енергиен закон?

Илко Йоцев: Новият закон е крачка напред към либерализацията и регулирането на пазара и към европейските стандарти в газовия бизнес. С него се дава възможност за по-гъвкава подзаконова нормативна база, която да регулира по-точно и ясно производството, преноса, съхранението и търговията с природен газ. Това ще допринесе да се появят различни субекти на газовия пазар, които ще се възползват от флуктуациите на пазара на газ. Някои ще спечелят, други ще загубят, така че това ще стане една нормална търговия, като с всички стоки по света. Ще има възможност да се търгуват определени количества напред, подобно на търговия с опции, различни деривати, които са свързани с газа. От друга страна, дава се възможност за по-агресивно привличане на инвеститори в битовата газификация. С новия закон се отваря широко поле за развитие на модули за комбинирано производство на топлинна и електроенергия. Привличането на инвестиции за този сектор се очаква да става много по-лесно. Това ще ни даде възможност да съживим много проекти от типа на този, който се реализира от американската компания Horizon в Топлофикация София. Топлофикациите Плевен, Бургас, Варна и Пловдив още следващата година ще имат реализирани инвестиционни проекти в тази област. Законът беше част от условията на финансовите институции, за да отпуснат средства за инвестиции. Вече е подписан търговски договор с топлофикация Бургас на стойност 18 млн. EUR. Има сериозни индикации и в Пловдив, в Плевен и в София, така че - твърдо съм убеден, през следващата година в тези топлофикации ще има реализирани проекти, което на практика ще направи работата им по-ефективна.

 

Въпрос: Кой ще е инвеститорът - топлофикациите, бизнесът, смесени дружества?

Илко Йоцев: Чрез новата законова уредба се дава възможност за гъвкав инвестиционен процес. Топлофикациите могат сами да бъдат инвеститори, да привлекат и да създават смесени дружества със стратегически инвеститори, а могат да продават обособени части от своите активи. Това е в духа на европейската енергийна система и България ще използва тази привилегия чрез новия закон, за да привлече инвеститорите.

 

Въпрос: Избрахте ли начина, по който ще се подпомага финансирането на бъдещите проекти на Булгаргаз?

Илко Йоцев: В момента разглеждаме инвестиционната програма на Булгаргаз и оттам ще изберем източниците на финансиране. Те може да бъдат съвместни проекти с други компании, може да се реализира облигационна емисия, да се увеличи капиталът на дружеството.

Някой от тези методи ще бъде използван, но засега не е решено кой.

 

Въпрос: Има ли развитие проектът Набуко?

Илко Йоцев: С проекта Набуко всичко върви по план. Последният управляващ комитет, който беше проведен в Банско, взе решение да се създаде компания, която да се регистрира в Австрия. Тя ще се занимава с целия проект. Всички газови компании на страните, участници в проекта, ще бъдат акционери в нея с равни дялове. Като механизъм на взимане на решения тази компания съществува в момента под формата на управляващ комитет. Предстои да се регистрира юридическо лице, което да може да извършва маркетинга и да преговаря за финансирането на проекта. Оказа се, че интересът от страна на инвеститорите към Набуко е голям. Предварителната стойност на проекта от около 4.5 млрд. EUR пораждаше притеснения как ще бъде възприет от финансовите институции. Затова всички с голямо задоволство приехме факта, че големите инвестиционни банки проявяват интерес и искат отсега да започнат преговори.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив