19 Април 2024, 18:53 Днес (10) | Вчера (11)

Руският туроператорски Гаранционен фонд ще защитава организираните туристи

03 Септември 2012 16:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 септември 2012, 17:54
russiatourism.ru

14,5 млн. руснаци ежегодно почиват в чужбина

 

След вълната от фалити на руски туроператори, които вгорчиха почивката зад граница на хиляди руснаци в последните години, Федералната агенция по туризма (Ростуризъм) създаде Гаранционен фонд на компаниите от сектора. Новата структура ще е под шапката на Агенцията и ще се казва Ростурпомощ.  Функциите на новата структура коментира заместник шефът на Ростуризъм Евгений Писаревский. Независимо от задължителните застраховки и увеличаването на лимита по отговорността, туроператорският бранш в България също преди дни поиска създаването на подобна структура. Затова препечатваме интервюто от руския в. „Российская газета”.

С какво точно ще се занимава новата структура?

Практиката показа, че въпреки задължителните застраховки, които имат туроператорските агенции, при фалит на някоя голяма компания, като „Идеален свят”, която изпадна в несъстоятелност и остави хиляди свои клиенти зад граница в началото на лятото, туристите трябваше да плащат повторно и за своя сметка прибирането си в родината.

Планира се туроператорите задължително да внасят в новия Гаранционен фонд ежегодно по 0,1 на сто от приходите си, като изключение прави първата вноска. Тя ще е в размер на 100 хил. рубли. Единният федерален регистър на туроператорите ще се запази в сегашния си вид. Според него в момента лиценз да извършват такава дейност имат 2319 компании, което означава, че към май идната година, когато стартира новият туристически сезон, в Ростурпомощ трябва да са акумулирани 231 млн. рубли или 5,68 млн. евро. Впоследствие тази сума ще продължи да набъбва.

В какви случаи туристите ще могат да прибегнат към помощта на гаранционния фонд?

В момента Ростуризъм, заедно с Министерството на културата на Руската федерация, както и играчите на пазара разработват проект за правилата, при които новата структура ще оказва помощ на закъсали туристи.

Очаква се новият механизъм да се задейства в случай, че даден туроператор фалира или просто не изпълнява задълженията си към клиентите, които вече почиват зад граница. Пример за това са многобройните оплаквания, когато от туристите се иска да заплатят повторно дадена услуги – път, хотел, храна и т.н

В правилата за използване на средствата от Гаранционния фонд ще се разпише точна граница, когато за туристите възникват проблеми, зависещи от техния туроператор и други възможни извънредни ситуации. Примерно, когато руски туристи попаднат зад граница в район на стихийно бедствие – тогава трябва да се намесят руските власти в лицето на Външно министерство, Министерството на извънредните ситуации и т.н.

Това е една напълно обоснована позиция на играчите на пазара. Те смятат, че върху туроператорите не трябва да се прехвърлят всички проблеми, с които често се сблъскват руските туристи зад граница, и съответно настояват това точно да се разпише в нормативната база.

Така излиза, че за туристите вече ще е по-изгодно да използват услугите на туроператорите?

Очакваме това да е така. Екстрена помощ ще могат да получат само тези туристи, които имат договорни отношения с туроператорите-членове на новото обединение. Тоест, става дума за така наречените „организирани туристи”.

В същото време осъзнаваме, че често зад граница е трудно да се направи разлика между „организираните” туристи и тези, които пътуват сами. В реалния живот всичко се оказва по-сложно. Затова тече това обсъждане с Ростуризъм и другите ведомства.

Останах с впечатлението, че до май другата година туроператорите ще трябва да внесат парите в Гаранционния фонд в доброволен порядък. Ще поискат ли обаче да го направят?

Процесът на създаването на новата структура е сложен. Някои компании разглеждат вноските във фонда като допълнителен данък върху бизнеса им. Логично е и новата структура да не предизвиква у тях особен ентусиазъм. Но серията скандали и фалити, които периодично разтърсваха руския туризъм в последните две години, не само причиниха значителни щети на руските граждани, но и подкопаха имиджа на руската туристическа индустрия.

Тези неприятни събития показаха, че държавата и бизнесът трябва да разполагат с финансови инструменти за екстрено решаване на проблемите, възникнали с наши туристи зад граница.

Мисля, че социално отговорният бизнес разбира това. Това е и причината да се появи инициативната група, която учреди „Ростурпомощ”.

В Гаранционния фонд досега само за броени дни и без принуда се включиха 31 компании. Останалите обаче трябва да са наясно, че ако искат да извършват туроператорски услуги и зад граница, от май догодина ще трябва да станат и те членове на новата структура.

За нарушителите на законодателството в тази сфера ще се прилагат административни санкции. Подготвя се нов член в закона, който ще налага солени глоби з за юридическите лица – от 20 хил. до 200 хил. рубли.

Къде ще се съхраняват парите на Гаранционния фонд?

На банков депозит. Критериите за подбор на тези банки обаче ще бъдат определени с постановление на правителството. Ако се получи така, че временно останат свободни средства, те вероятно ще бъдат инвестирани някъде. Това също ще бъде определено с нормативни документи на властите. Вероятно това ще са правилата, които действат в момента за държавните компании.

Как смятате, дали броят на лицензираните туроператори ще се промени в близко време?

Да, смятам, че компаниите, които работят в този сектор ще намалеят. Новият закон за туроператорите ще постави всеки на мястото му. В момента е изключително лесно да се получи финансиране и да се стане туроператор. Множество компании, които се занимават с туроператорска дейност епизодично, по-често работят като турагенти. В случая не става дума за нарушаване на закона, но мисля, че след като Гаранционният фонд заработи пълноценно, ще има и по-сериозно разграничаване между туроператорите и агентите.

Реално на пазара трябва да останат само тези туроператори, които наистина създават туристически продукт.

Как мислите, рязко ли ще намалее броят на компаниите от сектора?

Мисля че примерно ще отпаднат около една трета от тях.

Новата структура няма ли да се отрази на туристите? В смисъл няма ли да поскъпнат пътуванията заради отчисленията, които ще трябва да правят в новия фонд компаниите от сектора?

Не мисля. Сферата на туризма зад граница е силно конкурентен пазар и дори за мащабите на Русия да останат 1500-1600 компании – това пак е много. Що се отнася до цената на пътуванията, вноските в Гаранционния фонд едва ли ще окажат сериозно влияние върху стойността на туристическия пакет.

В Асоциацията на руските туроператори се коментира, че застрахователите неохотно поемат големи рискове. Какво може да се направи с това или се очаква пазарът сам да регулира проблема?

Застрахователният бранш внесе в нашата сфера много позитивни неща, особено след приемането на закона за финансовите гаранции. Застрахователите допринесоха за повишаване прозрачността в туроператорския бизнес. Но застрахователният сектор, както и туроператорският, си имат своите корпоративни интереси. По-конкретно застрахователите искат да се създаде презастрахователен пул и това е напълно логично. Мисля, че докато законът влезе в сила, всичко ще бъде регулирано.

Къде в момента предпочитат да почиват руснаците?

По-голямата част почиват в страната. По линия на организирания туризъм всяка година зад граница пътуват около 14,5 млн. руснаци. В страната почиват други 33,3 млн. човека.

Броят на екскурзиантите, които саами си наемат хотели и вили, не е напълно ясен. Но според препоръките на Световната туристическа организация и статистическата комисия към ООН, приети през 2008 година, за туристи трябва да се смятат и всички виладжии. В този смисъл ние сме най-туристическата нация в света, може би с изключение на Китай, където пътуващите във вътрешността на страната са огромен брой.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив