28 Март 2024, 23:05 Днес (11) | Вчера (12)

Симеон Сакскобургготски: Изборите доказаха, че всяко следващо управление ще бъде коалиционно

22 Декември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Отминава една трудна, но успешна година. Може би все още не сме толкова добре, колкото са нашите очаквания. Важното е, че вървим нагоре, заяви премиерът

Максим Минчев: Г-н премиер, отиващата си 2003 година бе изпълнена с много събития. Кои или кое от тях са най-значимите с оглед на националните интереси?
Симеон Сакскобургготски: Мисля, че с пълно основание можем да започнем с това, което постигна правителството на последния Европейски съвет в Брюксел преди десетина дни. България вече има ясна перспектива за приключване на преговорите за присъединяване към ЕС през следващата година и то на основата на собствения си напредък. Постигнахме съгласие да подпишем Договора за присъединяване възможно най-рано през 2005 година и да станем пълноправни членове на Европейския съюз през януари 2007. И тъй като въпросът Ви е свързан с националните интереси, искам да подчертая, че ние, българите, вече можем да живеем с една ясно определена перспектива за следващите три години, защото и от политическа, и от икономическа гледна точка за България членството в ЕС е от изключително голямо значение. Спомнете си Гърция и Португалия преди да бъдат приети в Евросъюза и просперитета, който постигнаха много бързо след това.
Максим Минчев: Да започнем с вътрешната политика. Смятате ли, че воденото от Вас правителство изпълнява програмата си, с която дойде на власт. Кои са решените проблеми в средата на мандата и кои са приоритетите за решаване през идващата година?
Симеон Сакскобургготски: Програмата е направена, за да бъде изпълнявана. Категорично заявявам, че правителството, което ръководя, старателно спазва приоритетите, заложени преди две години и половина. През тази година затвърдихме изцяло оценката, че у нас вече има функционираща пазарна икономика, признание, което получихме още през миналата година и от ЕС, и от САЩ. Растежът от 4.5 на сто е един от най-високите за европейските стандарти. В същото време поддържахме ниски нива на инфлацията. Безработицата намаля от 19 на 13 на сто, което не е малко. 150 хиляди българи намериха работа и препитание за своите семейства. Догодина ще продължаваме политиката на финансова стабилност и ще се стремим да продължим усилията за капитализация на макроикономическите успехи и то така, че този процес да бъде усетен от всички българи. Индикации в тази посока вече има достатъчно.
Максим Минчев: Добре. На какво отдавате обаче днешното критично отношение към Вашето управление?
Симеон Сакскобургготски: Демокрацията изисква да има критика, по възможност аргументирана и градивна, за да бъде коректив на управлението. В противен случай критиката, когато е самоцелна и е с единствена задача да омаскарява, не помага за установяване на демократичните ценности в обществото. А иначе хората у нас може би са очаквали много по-бърза промяна в жизнения си стандарт. Това обаче не може да стане с магическа пръчица за няколко дни, както неведнъж съм казвал. Трябва да се борим и трудим непрекъснато. Правителството създаде добри условия за бизнеса и предприемчивите. Самият факт, че през тази година имаме бум на потреблението и на стоки, и на услуги говори, че работим в правилна посока.
Максим Минчев: Как оценявате състоялите се неотдавна местни избори? Политически анализатори направиха оценка, че с този вот двуполюсният модел отива в миналото. Настъпва ли трансформация в политическото пространство и има ли индикации за разпределението на силите в следващи парламентарни избори?
Симеон Сакскобургготски: Местните избори наистина показаха осезаемо разместване в политическите пластове. Прави са анализаторите, които стигнаха до извода, че двуполюсният модел остана в миналото на България. Политическият център завоюва здрави позиции. Либерално-центристкият модел, към който се стремят не само НДСВ и ДПС, дава добри резултати. Изборите доказаха, че всяко следващо управление в България ще бъде коалиционно. А всяка коалиция изисква консенсус по водената политика. Еднопартийното управление, което бе факт за България в периода 1995 - 2001 година, не даде очакваните резултати. Това е и причината избирателите вече да се ориентират не по цвета, а по качествата на кандидатите и техните платформи.
Максим Минчев: В общественото пространство се чуват гласове за предсрочни избори. Наблюдатели твърдят, че решението на тази дилема е във Ваши ръце? Според други това е рутинна реакция на опозицията.
Симеон Сакскобургготски: Логично е опозицията да се стреми към властта с всички възможни политически средства. Друг е въпросът дали тези средства за постигане на определен резултат отговарят на стратегическия национален интерес в дадения момент. Самоцелната и безсмислена критика вреди както на държавата, така и на самата опозиция. Нека ви припомня онзи крилат пасаж на любимия ми Иван Хаджийски. Преценете сами, дали казаното от него не се вписва напълно в нравите и поведението на българските политици и днес, цитирам: "Опозицията почва да следи стъпка по стъпка правителството и всичките му неуспехи, зависещи и независещи от него, се приписват на политическата му негодност. Критиката е безогледна, партизанска. Тя има за задача не да обясни и осветли общественото мнение, а да го настрои срещу правителството. Тази критика с ревящо гърло се простира и върху деяния, които критикуващата опозиционна партия сама е вършила, когато е била на власт." А колкото до предсрочните избори, те едва ли са актуални днес , а чак през 2005, както предвижда конституцията.
Максим Минчев: Има и друга теза и тя е свързана с представата, че и вашият коалиционен партньор държи ключа към евентуален предсрочен вот.
Симеон Сакскобургготски: Подобни намеци са типични. Не зная дали си спомняте за ролята на либералните партии в продължение на години в някогашната ГФР. Отново ще подчертая, че за да има предсрочен вот, трябва да са налице съответните политически предпоставки. А тях ги няма. Отношенията ни в рамките на управляващата коалиция са добри и не очаквайте сензации в тази посока. Задачите, които сме си поставили за изпълнение през следващите две години са изключително важни за България и неоправданите политически трусове само биха ни навредили, особено що се отнася до евроатлантическите интеграционни процеси.
Максим Минчев: А как ще коментирате упреците, че в България липсва достатъчно политическа воля за справяне с проблемите на престъпността и корупцията?
Симеон Сакскобургготски: Политическа воля за справяне с престъпността у нас има. Противоправното поведение е проблем на всички правителства по света. То е било в дневния ред и на предишните български правителства. Друг е въпросът дали тази политическа воля дава резултати при практическата є реализация. Защото всички сме убедени, че изпълнителната власт сама не може да се справи с престъпността, която се е развивала като организация и структури през последното десетилетие. През следващата година приоритет е постигането на координация между трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, в борбата с организираната престъпност. Стратегията, която току-що бе приета, ще помогне в тази посока, тъй като тя ще стане основа за промени в законодателството, които да дадат възможност на МВР, финансовите и митническите структури заедно с правозащитните органи да бъдат по-ефективни и резултатни.
Максим Минчев: Какви мерки възнамерява да предприеме правителството, за да гарантира спокойствието на българските граждани?
Симеон Сакскобургготски: Мерките са визирани в актуализираната Стратегия за противодействие на престъпността. Това е публичен документ и всеки, който желае, може да се запознае с неговото съдържание и да изрази гражданска позиция.
Максим Минчев: Да преминем сега към икономиката. На България й се признават финансова стабилизация, действаща пазарна икономика, повишен кредитен рейтинг, устойчив икономически растеж. Какво предстои на ръководеното от Вас правителство за подобряването на икономическата среда?
Симеон Сакскобургготски: Постигнатото през 2003 година трябва да бъде запазено и развито, понеже е определящата предпоставка за благосъстоянието на хората. 2004 година се очертава като твърде решаваща не само от политическа, но и от икономическа гледна точка. Високите темпове на икономически растеж трябва да бъдат запазени. Вие знаете, че в бюджета за следващата година данък печалба пада с 4 процента и ще бъде 19.5 на сто. А от началото на 2005 този процент ще падне с още 4 пункта и ще бъде 15 на сто. Това са най-ниските нива от началото на промените у нас. Само за следващата година тази мярка ще освободи на бизнеса средства в размер на 150 милиона лева, които да открият нови работни места и да се инвестират в ново производство. Патентните данъци са с намален праг от 75 хиляди на 50 хиляди лева, годишен оборот. Така занаятчиите и търговците, които имат сделки над 50 хиляди лева ще се регистрират по ДДС и ще плащат налог 19.5 върху печалбата си. Производителите няма да се облагат с патентен данък. И ако се върна на вашия въпрос, подобряването на икономическата среда ще бъде основен приоритет за правителството и през следващите две години, до края на мандата.
Максим Минчев: Едно от посланията, които Вие лично донесохте през 2001 година бе, че Вашите контакти с международния бизнес ще бъдат решаващи за привличане на нови чужди инвеститори. Това изпълнява ли се?
Симеон Сакскобургготски: Личните контакти наистина са нещо много важно в международните отношения, били те икономически или политически. Все пак, трябва да имаме предвид и нещо още по-важно. Специално що се отнася до инвестициите, те са в пряка зависимост от условията, които предлага съответната страна, както и от световната икономическа конюнктура. Мога да потвърдя, че резултатите за изминаващата година са отлични с 1 милиард и 300 милиона долара чуждестранни инвестиции. Това е два пъти повече от миналата година. А ако направим една друга сметка ще видите, че чуждестранните инвестиции като обем през 2001, 2002 и 2003 година представляват близо 50 процента от всички инвестиции в годините на прехода от 1990 година досега. И още нещо, наблюдаваме рязко повишаване на българските инвестиции за последната година. Всичко това говори, че правителството създава все по- добра рамка за предприемчивите.
Максим Минчев: Провали се приватизацията на двете най-касови български сделки - БТК и "Булгартабак". Защо? Имаше ли задкулисни игри и ако не, какви са тогава причините?
Симеон Сакскобургготски: Задкулисни игри няма. Проблеми и с двете сделки има, но те не са изцяло в правомощията на изпълнителната власт, защото знаете, че всички решения бяха атакувани и във ВАС, което вкара приватизацията и на БТК, и на "Булгартабак" в спиралата на юридически спорове и тълкувания. Целта, която сме си поставили, в крайна сметка е да финализираме приватизацията и на двете структуроопределящи дружества и то така, че да бъде запазен държавният и обществен интерес и в същото време процедурата да бъде изцяло в съответствие с нормативната уредба.
Максим Минчев: България е на прага на НАТО. Увенчан бе един дългогодишен атлантически стремеж, започнал от единични гласове и завършил с национален консенсус. Само сигурност ли ще получи България или по-висок стандарт и приобщаване към ценностна система и как ще се отрази членството ни в Североатлантическия съюз върху всекидневния живот на българите?
Симеон Сакскобургготски: По този въпрос е говорено толкова много, че едва ли ще кажа нещо ново или неочаквано. Радостно е, че както по отношение на ЕС, така и за НАТО има и обществен, и политически консенсус. Влизането ни в пакта е признание за осигурена политическа и икономическа стабилност в държавата. Означава, че правителството успя да изпълни всички необходими изисквания, поставени от съюзниците. Влизането ни в атлантическото семейство ще демонстрира пред света, че демократичните ценности са необратимо заложени в обществения живот на България. Всичко това ще допринесе за още по-голям инвеститорски интерес към нашата страна, което от своя страна ще доведе до нови работни места, повече данъци, потребление и оборот. Скоро българите ще усетят осезателно и икономическите преимущества от пълноправното ни членство в НАТО.
Максим Минчев: Присъединяването на нашата страна към антитерористичната коалиция за Ирак, активната ни позиция в Съвета за сигурност на ООН, предстоящото председателство на ОССЕ - успяваме ли да използваме достатъчно добре потенциала на тези възможности?
Симеон Сакскобургготски: Всичко това, което изброявате, е важна част от българската външна политика. Успехите, които постигнахме през 2003 година, се признават и от международната общност. През следващата ще ги затвърдим и увеличим. Да си спомним, че малка България бе във фокуса на голямата световна политика през голяма част от отиващата си година. Утвърдихме се като надежден партньор с предвидима и добре аргументирана външна политика. Това е моето впечатление, благодарение на многобройните контакти и разговори, които имах като министър-председател на България. Това са също инвестиции, които рано или късно ще дават плодове за нас българите.
Максим Минчев: През 2003-та България получи ясна пътна карта за ЕС. Как оценявате готовността на страната за постигане на тази голяма цел?
Симеон Сакскобургготски: Необходима е неуморна работа, както вече Ви казах, за постигане на тази цел. За да бъдем готови за пълноправно членство в ЕС през януари 2007 година трябва обединение не само на политическо ниво, не само на бизнеса и предприемачеството. Всеки българин трябва да даде своя принос за да можем през следващите три години да изпълним критериите на Европейския съюз. Икономическите изгоди за България ще бъдат големи, Да припомня, че предприсъединителните фондове за тези три години са 1 милиард и 200 милиона евро. Това са пари, които ще помогнат да се развиваме икономически, инфраструктурно, социално и да модернизираме държавата.
Максим Минчев: Говорейки за членството ни в ЕС, не може да не засегнем обаче и болезнената тема за АЕЦ "Козлодуй" и негативните реакции в българското общество. Последното развитие на процесите може ли да постави под въпрос волята на България да отстоява поети вече ангажименти?
Симеон Сакскобургготски: Затварянето на глава "Енергетика" се оказа решаващо, за да постигнем пътната карта в Копенхаген през миналата година и решенията през този месец в Брюксел. Предприсъединителният процес на България навлиза във финалната права. Догодина приключваме преговорите, 2005 - максимално рано подписваме договор за присъединяване към ЕС, януари 2007 ставаме пълноправен член. Тази конкретна дата като обща цел с ЕС е изцяло в съответствие с Решението на народното събрание от 2 октомври 2002 година, а именно, при извеждане на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат отчетени социално-икономическите възможности на страната и процесът да не предхожда пълноправното членство на България в Европейския съюз. Това е ключов аргумент за нас. Да Ви припомня, че това решение на НС бе взето с гласа на 209 народни представители от 209 гласували. Т. е. с пълно съгласие. В момента преговаряме по финансовото и техническото съдействие от страна на ЕС, основаващо се на принципа на солидарността. Резултатите от партньорската проверка ще бъдат допълнителен аргумент в тази посока. Искам да подчертая нещо много важно за нас. България не се отказва от ядрената си енергетика. Напротив, паралелно с експлоатацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работим за изграждането на модерни ядрени мощности, съобразени със световните стандарти за конструктивна и оперативна безопасност.
Максим Минчев: След няколко дни посрещаме новата година. Какво да очакваме като първи стъпки на кабинета?
Симеон Сакскобургготски: Философията на нашето управление е свобода на индивида и свобода на предприемачеството. Българският бизнес оценява по достойнство тази наша политика. През следващата година правителството ще продължи да работи за оптимизиране и европеизиране на нормативната рамка на икономиката. Надявам се, че през 2004 -та успехите на българските и чуждестранните предприемачи ще ни изненадат приятно. Съдейки по други страни, намаляването на корпоративния данък е сериозен стимул за увеличаване на инвестициите и за разкриване на нови работни места. Другото, върху което ще се съсредоточим, е да реализираме бързо, сега мерките, предвидени в стратегията за противодействие на престъпността. По тази тема обществото с право има изострена чувствителност. Ще работим за координиране дейността на всички институции, за да постигнем желания и от нашето общество резултат. Това ще донесе обезателно повече стабилност и сигурност за отделния гражданин.
Максим Минчев: Какво ще пожелаете на нашите сънародници в навечерието на Рождество Христово и Нова година?
Симеон Сакскобургготски: Отминава една трудна, но успешна година. Може би все още не сме толкова добре, колкото са нашите очаквания. Важното е, че вървим нагоре. Активността и трудолюбието на всеки българин ще му осигурят просперитет и успех. На всички българи у нас и по света желая здраве и успехи, весела Коледа и щастлива Нова година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив