25 Април 2024, 10:36 Днес (2) | Вчера (12)

Британски журналист: Саддам е перял пари през поне две български банки

06 Февруари 2004 BBC по статията работи:
A+ A-

Според британския разследващ журналист Гордън Томас повече от две са българските банки, през които са били изпирани пари на Саддам Хюсеин с посредничеството на британския бизнесмен Робърт Максуел

Според британския разследващ журналист Гордън Томас повече от две са българските банки, през които са били изпирани пари на Саддам Хюсеин с посредничеството на британския бизнесмен Робърт Максуел. Според него България е била твърде важно звено от мрежата на Максуел, създадена с тази цел. Тя е обхващала Банка за земеделски кредит, Кооперативна банка, българските "Жълти страници", "Болкан филмс" и други български компании. Асен Инджиев от ББС попита Гордън Томас как е работела схемата за изпирането на парите на Саддам Хюсеин с участието на български банки.

- Централна роля в организираното от Робърт Максуел пране на парите на Саддам е бил един много противоречив британски финансист - Тайни Роулънд, който е един много успял човек в областта на паричните трансфери. Той е бил много близък на Саддам, както и на бивш британски министър-председател. Преди войната с Иран Западът гледа на Ирак с добро око. Тогава Роулънд съветва Саддам, че трябва да гледа в бъдещето и да получи сигурност за своите пари.

Как тези пари стигат до България?

- Първо, парите се трансферират в 18 банки в Лондон и оттам са превеждани по електронен път до банки в други страни, като България и Унгария.  И тъй като се интересувате от България, там преводите на парите са били орагнизирани от Банката за земеделски кредит, където първоначално Робърт Максуел държи 10% от акциите и в последствие увеличава дяловото си участие в нея. Парите на Саддам са оставали в банката кратко време, понякога само няколко часа и после са превеждани на по-сигурни места. Тези сметки са били част от мрежата от фирми на Максуел, известна като "Централно и източноевропейско партньорство". Седалището на мрежата е било в София. С благословията на комунистическия режим в България по онова време тези фирми са имали правото да търгуват със западноевропейски компании и банки. Сред компаниите на Максуел има една, наречена "Болкан филмс", упълномощена да инвестира във филми, произвеждани в Холивуд. Сред фирмите са българските "Жълти страници". Останалите фирми са действали като проводници на парите на Саддам, които да бъдат инвестирани в различни райони на света и управлявани от престъпни групировки от Япония и Хонконг. Информацията за всичко това идва от израелското разузнаване Мосад, което най-много се интересува къде биха могли да се намират парите на Саддам. Цитирам ви и документ на Мосад, който казва следното: "Значителна част от парите на Саддам Хюсеин са били инвестирани в телекомуникации, петролен бизнес, хазарт и проституция".

Джон О'Нийл, който навремето е агент на ФБР в Ню Йорк пише следното: "Саддам се превърна в центъра на империята на Робърт Максуел, която е същинска коалиция от световни престъпници".
Тайни Роулънд урежда за ползване от Саддам още една българска банка, която вече е изцяло собственост на Максуел. Става дума за Кооперативна банка, която още по-активно е използвана за изпиране на парите на иракския президент. От София парите вече отиват в някоя от 20-те сметки на Максуел в Швейцария и от там по електронен път са били превеждани в сметки на Каймановите острови, Лихтенщайн и Гибралтар, откъдето започва световното им турне по електронен път. Имало е и други български банки, замесени в това, но не им знам названията.

По кое време това пране на пари е било извършвано?

- През 80-те години, от 1982 до около 1991 г. и през по-голямата част от това време Саддам не е смятан за враг на Запада, напротив гледат с добро око на него, което е вид престъпление.

Знаете ли каква е била сумата на парите, изпрани през български банки?

- Точно не знам, но се смята, че като цяло са изпрани около 40 млрд. щатски долара.

Колко важна е била България като част от тази схема? Била ли е нещо като силното звено от веригата?

- Тя е била много силно звено. Била е важна, защото България или по-точно Максуел беше описван като "Кралят на България", имал е много големи интереси в тази страна. Ние на Запад, ако трябва да бъда честен, знаехме много малко за това, както и за връзките му с тайните служби, с КГБ, с Хрушчов, който навремето е ръководел КГБ. Но няма съмнение, че Максуел е играл основна роля в разпределянето на парите на Саддам Хюсеин навсякъде по света. Бивш съветник на Максуел и агент на Мосад пише в спомените си: "Роулънд беше концерт-майсторът, Максуел - изпълнител на основната мелодия, а Саддам - първа цигулка. Триото работеше перфектно". Това, което не знаем обаче, е какво стана с всичките пари, които Максуел вкара в България, защото беше убит. Парите изчезнаха и никой не знае къде са. Това е една голяма мистерия. Но Максуел беше доста заплетен с българската и руската мафия и съществува вероятност те да са се добрали до неговите пари.

А знаете ли откъде идваха парите на Саддам Хюсеин?

- От централната банка на Ирак. Оттам в лондонски банки, после в Уолстрийт и в различни американски банки, но предимно чрез Лондон. И никой не се питал: "Чакайте, какво става тук". Просто са приемали парите.

Знаете ли по какъв начин Саддам Хюсеин е използвал програмата "Петрол срещу храни на ООН", за да подпомага финансово приятелски режими?

- Част от проблема е, че в момента Саддам е подложен на разпити. Има много слухове, според мен пуснати нарочно, че Саддам се е разприказвал сега за парите си. Причината за това е, че хората от разузнаването искат да паникьосат онези, които знаят къде са парите и да направят първи грешна стъпка и да подскажат къде да бъдат търсени средствата. Засега търсенето е организирано от Вашингтон. По това работят цели екипи, които се опитват да намерят тези пари. 
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив