29 Март 2024, 11:57 Днес (5) | Вчера (11)

Вкарахме в хазната над 3 млрд. лева

06 Януари 2004 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Всеки ден се разкриват по 40 случая на контрабанда Спряхме вноса на обувки за 3 лв., каза митничар №1 Асен Асенов

Шефът на Агенция "Митници" Асен Асенов е на 41 години. Завършил е международни отношения. В митниците работи от 1991 г. Започнал е като инспектор в Районна митница Калотина, минал е през две от поделенията й - МБ Драгоман и МБ Димитровград, което се намира на територията на Югославия. Бил е и в отдел "Внос и износ на стоки от юридически лица" в РМ Калотина. От средата на 1992 г. е в Главно управление на митниците. Преминал е през почти всички длъжности - от главен специалист до началник на отдел. За него колегите казват, че е безспорен професионалист, който е на "ти" с митническото законодателство. 
 

 Г-н Асенов, колко са събраните приходи от митниците досега и колко се очаква да станат до края на годината?

- За първите 11 месеца на 2003 г. успяхме да съберем 2,875 млрд. лв. Приходите от мита са над 207 млн. лв., от ДДС - 2,522 млрд. лв., а акцизи - 137 млн. лв. Към това трябва да се прибавят и събраните глоби, които са над 7,6 млн. лв. В общата сума на приходите не са включени т. нар. такси по фондове, които са събрани от митническата администрация през изминалата година. Очаквам приходите през декември да са между 260 и 300 млн. лв. Всичко зависи от икономическата активност през празничните дни. Ако тя е висока, очаквам приходите да са над 300 млн. лв.

Така за цялата 2003 г. ще имаме над 3,1 млрд. лв. при план от 2,85 млрд. лв. Това е изпълнение от 108-110% от предварително заложеното, което е един изключително добър резултат. Ако направим сравнение с миналата година, когато бяха събрани 2,704 млрд. лв., то очаквам увеличение в приходите от 420-440 млн. лв.


На какво се дължат по-големите приходи - на увеличения внос или на работата на митничарите?

- Правихме анализ за последните 5-6 години какво е движението на обемите на вноса и увеличението на приходите от митническата администрация. До 2002 г. увеличението на вноса винаги превишава това на приходите. Ако условно има увеличение от 15% на вноса, приходите нарастват с 3-5%. Единствено през 2002 г. и 2003 г. пропорцията е обратна. При увеличен обем на вноса в левове с 3% приходите са повече с 9%. За първите 11 месеца на тази година увеличението на обема на вноса в левове е около 14,2% при увеличени приходи от 17,8%. От тези цифри категорично мога да направя извода, че увеличените приходи се дължат до голяма степен на подобрената ефективност на работата на митническата администрация. Разбира се, трябва да отчетем и определени натурални показатели, като за някои стоки има засилен обем на вноса през последния месец. Става въпрос най-вече за горива заради по-високите акцизи, които ще влязат в сила от началото на 2004 г. Драстично увеличение на приходите имаме между 19 и 22 декември, когато само за един ден реално са постъпили повече от 27 млн. лв. Това е може би най-голямата сума, която сме събирали за един ден.

Продължава ли практиката да се внасят обувки на цена от 3-5 лв.?

- Вносът на стоки с видимо занижени митнически стойности е един от приоритетите, по които работихме през 2003 г. Мисля, че търговският сектор усети нашата политика в тази област. Но този сектор трябва да ни предоставя коректни данни. Ако вносителите го направят, митническата администрация не би имала нищо против
да работи с тези данни. За съжаление все още има рискови стоки като китайските и турските. Те се внасят от търговците с видимо занижени цени. Имаме стотици констатирани такива случаи. Опитваме се да предприемаме конкретни мерки - административнонаказателни и такива, които са свързани с превенцията. Разчитаме и на по-строг контрол, включително и от страна на мобилните групи. Категорично мога да кажа, че в сравнение с минали години има в пъти увеличение на митническите стойности, но не мисля, че нещата са достигнали своя предел. Напротив, има какво да се работи в тази посока.

Имаше идея Агенция "Митници" да започне проверки във вътрешността на страната на фирмите вносителки. Правят ли се такива проверки и какви са резултатите от тях?

- В момента се реализира проект за последващ контрол с колеги от германската митническа администрация. Той трябва да приключи през 2004 г. Създават се структурите на последващия контрол по места, определени са конкретни наши служители, които ще преминат през специално обучение. Епизодични проверки започнахме по отделни теми през 2003 г. Но реално през 2004 г. този процес трябва да стартира и вероятно това ще стане през втората половина на следващата година. Трябва да се създадат базата, административният капацитет и след това да стартира и практическото прилагане.

Обсъжда се вариант от 2005 г. Агенция "Митници" да започне да събира акцизите във вътрешността на страната. Как точно ще става това и агенцията подготвя ли се за новата си функция?

- Това е една от тежките задачи, които ни предстоят през 2004 г. Първо трябва да има решение по този въпрос, тъй като възлагането на тази функция на митниците все още не е факт. Но според предварителните проучвания, които сме направили, в повечето от страните членки на ЕС събирането на акцизите е в компетенциите на митническата администрация. Това е свързано със съответния контрол на производството и движението на акцизни стоки във вътрешността на страната, продиктувано от някои особености на големия вътрешен пазар на ЕС. Не знам какво ще бъде решението за България, но ако се прецени тази задача да бъде в компетенциите на митническата администрация, очевидно е, че през 2004 г. ще предстои изключително тежка работа по нейната подготовка и реализация. Ще е необходимо да се създадат структури, да се намерят хора, те да минат през някакъв цикъл на обучение, за да започне ефективна дейност в тази посока. Предвидили сме да получим помощ от експерти от различни страни на ЕС. Това е една от най-сериозните задачи на митническата администрация в перспектива, ако бъде взето такова решение.

Колко случая на разкрита контрабанда има през изминалата година?

- Над 11 000 са разкритите нарушения за първите 11 месеца на годината. Над 3000 от тях според нас са с висока степен на обществена опасност. Това са отклонение от режим, контрабанда и митническа измама. Средно на ден разкриваме по 35-40 нарушения, от които 8-10 са с висока степен на обществена опасност. Стотици са случаите на разкрити големи нарушения, за които сме информирали медиите през годината. В областта на контрабандата с цигари има над 400 разкрити случая, като най-голям е този с 4-те контейнера в Бургас. В областта на стоковата контрабанда сумите варират от 20 000 до 500 000 лв.
Задържани са над 350 т месо

Бяха заловени и десетки хиляди различни исторически предмети с голяма археологическа стойност като монети, статуетки, кръстчета, стрели и др. Много са и случаите на контрабанда и измама в областта на сухите млека, храните, текстила, обувки и маратонки, горивата.

През кои митници се правят най-честите опити за контрабанда?

- Трудно е да се посочи. Опитите за контрабанда се правят там, където има основни потоци на стоки съобразно търговските измерения. По отношение на турските стоки най-рискови са граничните пунктове с Турция. Горива се внасят най-вече от Гърция и Румъния. Акцизните стоки - цигарите и спиртните напитки, минават през различни митници, но има съсредоточаване край пристанищата на страната. Разработват се съответните профили, правят се анализи и в зависимост от търговските потоци се ориентират нашите контролни действия.

Какви са последните препоръки към работата на агенцията, направени от консултантите от "Краун ейджънтс"?

- Те са свързани най-вече с реструктурирането, което предстои да извършим в областта на митническото разузнаване и разследване. Имаме разработена стратегия за това. Съветите на консултантите са свързани с организацията, функциите, обучението на хората, движението на информацията и редица други проблеми, които са актуални към настоящия момент. Дирекцията "Митническо разузнаване и разследване" има две главни цели - да събира разузнавателна информация, която аналитичните звена да обработват, и при съответни констатации да се извърши разследване на конкретния случай.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив