19 Април 2024, 01:08 Днес (0) | Вчера (11)

Големите инвестиции ще са в създаването на компетентни екипи, смята началник отдела “Електроенергиен опрератор” към НЕК

05 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Енергийните наредби трябва да бъдат приети до 6 месеца след приемането на закона, обнародван през декември, коментира Пламен Попов

Въпрос: Господин Попов, кога ще има технически и законодателни условия на пазара за ток да се появи фигурата на търговеца?
Пламен Попов: След приемането на наредбата за лицензите. Всички енергийни наредби трябва да бъдат приети до 6 месеца след приемането на закона, който беше обнародван през декември.
Въпрос: На какви критерии трябва да отговарят кандидатите да търгуват с ток?
Пламен Попов: Има много съществено изискване към тях - да обезпечават финансово сделките с електрическа енергия. Тоест те не трябва да завлекат някой производител, като купят електроенергия от него, продадат я някому, вземат парите и се окажат в сивото пространство.
Въпрос: Как ще се гарантира, че няма да завлекат някого?
Пламен Попов: Има няколко механизма. За участие на пазар на балансираща енергия се предвижда създаване на специални сметки, които операторът може да ползва, когато участникът не си плаща балансиращата енергия. Тези суми ще имат връзка с количествата електроенергия, които ще се търгуват. Например изискванията ще са различни, ако купуваш 100 единици и 50 единици - в единия случай трябва да поддържаш по-голям фонд, за да гарантираш своите сделки. Има и други механизми - банкови гаранции, депозити, може да се направи застраховане и презастраховане на сделката. В момента тези неща се разработват и обсъждат от финансова и юридическа гледна точка.
Въпрос: Кога играчите на пазара реално ще сключат сделки?
Пламен Попов: Преди края на второто тримесечие на 2004 г. Девет дружества участват активно в сухите тренировки, десетият е Свилоза АД, което е присъединено към инсталациите на ТЕЦ Свилоза, а не директно към преносна мрежа и в момента не съществуват механизми за измерване на потребената от него електроенергия. В този смисъл ние сме поискали коментар от ДКЕР как ще търгува това дружество, но засега не участват в подготовката.
Въпрос: Има ли допълнителни разходи, които големите потребители и нек трябва да направят за либерализацията?
Пламен Попов: НЕК прави много разходи, свързани със създаването на информационна среда и средства за изчисляване и получаване на информация - от електромерите, от участниците, от банките. Участниците трябва да имат оборудване, но това са технически разходи. Големите разходи са в подготовката и добиването на умения. Всеки участник на пазара трябва да си създаде екипи, които да могат да работят и да навлизат постепенно във все по-сложните механизми. Тепърва ще се правят оценки на риска, избор на пазарни стратегии, т. е. голямата инвестиция е в намирането на начин да се обучат и създадат екипи, способни да правят експертизи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив