29 Март 2024, 15:11 Днес (10) | Вчера (11)

"Граве България Общо Застраховане" става клон на австрийския си акционер

17 Август 2011 19:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Като клон дружеството ще намали административната натовареност и ще може да предлага по-широка гама продукти, обяви Николай Логофетов

Господин Логофетов, кое наложи преобразуването на българската общозастрахователна компания „Граве” в клон на компанията-майка от Австрия?
Българското дружество е концентрирано единствено и само в имущественото застраховане, което е все още един слабо развит и недотам значим пазар. Имайки предвид обемите, които се реализират в България, се прецени, че те не са достатъчно основание да се поддържа капитал от 7 млн. лева, да се изготвя тежка отчетност към надзорната институция и да се плащат лицензи. В тази връзка се взе решение, че е доста по-удачен вариант да се запазят същите продукти и същата компания, но тя да работи под шапката на австрийската компания-майка Grazer Wechselseitige Versicherung AG (GRAWE).

Какво означава решението за настоящите клиенти на компанията?
Днешното решение по никакъв начин няма да навреди на нашите клиенти – нито сега, нито за в бъдеще. Тази стъпка е по-скоро техническа операция и нашите клиенти ще запазят своите полици и условията по тях. Решението ще даде по-голяма свобода за развитие на дружеството и като клон то ще има възможност да предлага по-широка гама продукти, които са лицензирани в самото австрийско дружество-майка и в някои други страни. Мярката ще намали административната натовареност в българската компания. Всички справки и отчети ще преминат на ниво австрийски надзор.

Ще се запази ли настоящият управляващ екип в дружеството?
Да, запазва се. Габриела Генова, финансов директор, и аз, като изпълнителен директор, оставаме в ръководството на клона.

Може ли да се очаква същата стъпка и за животозастрахователната компания?
Не бих казал, тя е достатъчно развито дружество с история и позиции.

Има ли други страни, в които австрийският концерн предприема подобна стъпка по отношение на своите дружества?
Доколкото ми е известно, към момента не.

Казахте, че се предвижда предлагането на по-широка гама продукти. Има ли вече яснота какви ще бъдат те?
Все още е рано да се говори. Бих казал, че тази стъпка ще бъде дискутирана в началото на октомври на заседание на Надзорния съвет в Австрия и ако се предприемат такива действия, те ще бъдат най-рано през следващата година.
АА

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив