24 Април 2024, 10:32 Днес (4) | Вчера (6)

Заделяме средства за децата в неравностойно положение

24 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Стефан Софиянски, изпълнителен директор на ЗК "Левски Спартак" АД:

Господин Софиянски, след седмица изтича крайния срок за сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Каква е първоначалната равносметката - купува ли се застраховката или хората отлагат за последния момент? След поредното увеличение на цените на застраховката се прокраднаха съмнения, че ще има още по-голям отлив от застраховката. Какви са вашите впечатления след близо едномесечната кампания по нейното предлагане?
- Наистина имаше такива опасения, че може да има отлив в продажбата на "Гражданска отговорност". Всеизвестен е фактът, че много от собствениците на автомобили въпреки задължителния характер на "Гражданска отговорност" и предвидените в закона сериозни санкции няма да се снабдят с полица. Но в нашата компания такава тенденция не се забелязва. Напротив, сключените през тази година застраховки са близо три пъти повече от продадените за същия период на миналата година застрахователни полици. Не мога да твърдя, че тази тенденция е валидна за целия пазар. Може би добрите резултати, които постигаме се дължат на условията за закупуване на "Гражданска отговорност" от нашата компания.
Колко полици "Гражданска отговорност" сте продали през миналата година и каква е премията, събрана от тях? Какви резултати очаквате през тази година?
- През миналата година продадохме около 80 000 полици, а събраните премии бяха над 3.5 млн. лева. Смятам, че през тази година може да продадем около 240-250 хил. полици, а събраните премии да нахвърлят сумата от 10 млн. лева.  
В публичното пространство ЗК "Левски Спартак" АД е известна като компания, насочена предимно към автомобилното застраховане. Въпреки това досега не сте били много активни в предлагането на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Тази година нещата като че ли не стоят по същият начин. Така ли е и на какво се дължи тази промяна?
 
- Да, впечатленията ви са точни. След като понатрупахме опит в предлагането на този застрахователен продукт решихме, че си заслужава да се намесим доста по-сериозно в предлагането му на пазара.
Прави впечатление, че Вашата компания е единствената на застрахователния пазар, която предлага нелимитирана отговорност за доброволните нива на "Гражданска отговорност". Как си позволихте този "лукс"?
- Както вече казах, понатрупахме опит в предлагането на този продукт. На негова база и като анализирахме финансовите ни разчети през годините, свързани с предлагането на тази застраховка стигнахме до извода, че можем да предложим тези наистина много добри условия за нашите клиенти. Нещо повече, предлаганата от нас "Гражданска отговорност" е привлекателна не само с това, че няма лимит за отговорността, която носим за щетите. Според мен изключително атрактивните са и цените, при които я предлагаме. Тя струва средно 1-2 лева над нормативно определените минимални цени за тази застраховка.
На полиците Ви за "Гражданска отговорност" има знак на Червения кръст. Какво означава това?
- През тази година ЗК "Левски Спартак" сключи договор за сътрудничество с БЧК. В конкретния случай нашето сътрудничество се състои в това, че от всяка сключена застрахователна полица заделяме средства за децата в неравностойно положение - за сираци, инвалиди.... Нашите полици носят знакът  на червения кръст. Това е един социален елемент от нашата дейност, който мисля, че няма аналог на нашия пазар.
А от къде клиентите ще могат да си купят Вашата застраховка, само от офисите на компанията или и от други места?
- Желаещите да си закупят "Гражданска отговорност" от нашата компания ще могат да го направят освен от нашите офиси, от клоновете на банка "Токуда Кредит Експрес", а също така от бензиностанции, газостанции, сервизи и т.н.
Тази година сме сключили договор с няколко макар и малки вериги бензиностанции и газостанции да предлагат нашите застрахователни полици. Тук е може би е място да отбележа, че клиентите ни, закупили  "Гражданска отговорност" от нашето дружество получават и много бонуси, като отстъпки при зареждане с горива, за различни автоуслуги, при закупуване на  автоаксесоари , масла, гуми и други. Освен това доколкото знам единствено ние абсолютно безплатно извършваме годишен технически преглед като дори поемаме държавните такси, които трябва да заплати автомобилиста в сервиза, където се извърша прегледа му. Имаме договор със СБА и предлагаме определен брой километри безплатна пътна помощ. Предлагаме отстъпки в размер от 10 до 25% за всичките си останали застраховки. Например за всеки, който има полица "Гражданска отговорност" издадена от нашето дружество му предлагаме застраховка "Домашно имущество" само за 15 лева.
А до кога важи офертата Ви с изброените от вас отстъпки?
- До края на март 2004 година.
Какъв е делът на автомобилното застраховане във Вашия портфейл?
- Около 70% - общо за "Каско" и "Гражданска отговорност". Около 45 % е делът на "Каско" и около 25% на "Гражданска отговорност".
Вашата компания е може би единствената, която е доста специализирана в автомобилното застраховане, а не предлага застраховката "Зелена карта". Как да си обясним този парадокс?
- Mиналата година, когато трябваше да решим дали да се включим в Националното бюро на компаниите, които предлагат тази застраховка дълго размишлявахме. В крайна сметка се въздържахме от подписване на договора за автомобилната зелена карта. Съображенията ни бяха  основно в две посоки . Първо не беше изяснен въпросът с висящите щети на Булстрад. Втората причина е че нашите презастрахователи ни посъветваха да се изчакаме и да видим как ще се развие риска. Предполагам, че още в началото на следващата година ще обсъдим отново този въпрос и не изключвам възможността да се присъединим към Националното бюро "Зелена карта".
Едни от най-дискусионните въпроси, свързани със задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е дали тя да се издава на моторното превозно средство или на водача, и дали тя да се сключва кампанийно през месеците декември и януари или през цялата година?
- Категоричен съм, че трябва да се мине към индивидуалния подход. Това означава, че при сключването на застраховката трябва да се вземат под внимание личностните характеристики на водача, а не толкова на самото МПС. Няма логика един шофьор, който няма предизвикани по негова вина ПТП-та да плаща толкова, колкото друг, извършил няколко катастрофи например.
Какво нова да очакват клиентите Ви през 2004 година?
- В рамките на следващите 2-3 месеца ще пуснем на пазара няколко много интересни застрахователни продукта. За тях обаче предпочитам да говорим след като станат факт. Иначе обновяваме старите си полици като ги адаптираме максимално към нуждите на клиентите ни. Очакванията ни са през следващата година да ни отъждествяват не само с автомобилните ни застраховки, а да се наложим на пазара със всичките предлагани от нас продукти

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив