25 Април 2024, 16:49 Днес (12) | Вчера (12)

Изключихме Ирак още през 2001 г.

28 Март 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Моника Минкова, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на БАЕЗ

Г-жо Минкова, БАЕЗ ще предложи ли застраховане на политически риск за Ирак?

­ Тези рискове ще бъдат актуални може би не по време на самия конфликт, а след края на войната. Застраховането както на търговския, така и на политическия риск ще бъде вероятно от интерес за някои български износители, които биха взели участие във възстановяването на страната след приключването на конфликта или биха желали да пласират своя продукция на този пазар. За съжаление иракската страна е била изключена от списъка на страните, по отношение на които можем да сключваме застраховки за политически риск, още в средата на 2001 година.

Това политическо, държавно решение ли е?

-­ Това е решение на Агенцията за застрахователен надзор, която преценява политическия риск за БАЕЗ. Всички застрахователни дружества имат такава класификация на страните. Известна част от застрахователните компании си ги изработват напълно самостоятелно, на собствени изследвания. Но навсякъде по света по-малките застрахователни дружества се ръководят от класификациите, които дават основните играчи на застрахователния пазар.
­

Кои са факторите, които са определящи за анализирането на политическия риск?

 - При политическия риск първо се прави анализ на страната като такава от гледна точка на риска, който тя носи по отношение на политическата є стабилност. Прави се и анализ на чуждестранния купувач. Следствие на това може да се реши, че въпреки че страната е стабилна, чуждестранният купувач в нея не е стабилен. Възможен е и обратният вариант. Този купувач може да бъде с висок процент на гарантираност, че няма да създаде проблем при разплащането на българския износител, но самата страна да наложи определени мерки и да не му даде възможност да проведе разплащането, така както е било предвидено по договор.

А какъв е периметърът на рисковите региони в момента?

- По принцип това са близки държави като Турция. Те не са изключени от покритие, но всеки един застраховател ще си направи своята преценка доколко е разумно да поеме даден риск в конкретния момент. По време на военния конфликт застрахователният пазар ще се оттегли от воюващата страна и евентуално от страни, които видимо започват да изпитват политическа или икономическа дестабилизация в резултат на войната в Ирак.

Какви са военните рискове и конкретно кои касаят експортното застраховане?

- Военни рискове могат да се появят, където има карго­ и имуществени застраховки и застраховки на хора, които например пътуват за тази страна. При тях опасността за сбъдване на риска е чисто материална и се изразява в това, че при транспорт в район на военни действия е възможно определената стока или друг вид товар, който пътува, да бъде унищожен физически. При нас, в експортното застраховане, също е от значение материалната цялост на товара, защото товарът се изнася и след това се очаква плащане. Ако този товар бъде унищожен или повреден, това пряко се отразява на купувача и съответно на българския износител. Но при нас има и допълнителен риск в резултат на политическата ситуация, която създава една война. Самата държава може да бъде принудена да извърши редица мерки или действия, които да затруднят разплащанията между длъжника и българския износител. Може самата централна банка на държавата да постави запор на всякакви разплащания навън, в чужбина, или да изпадне в състояние, в което не може да осъществява разплащания по съвсем физическа причина. Например ако сградата на банката и информационната система е разрушена. При нас и материалната цялост на товарите е от значение, защото това е същността на застраховката, изнася се товар, но и цялата система на отношения ­ финансови, икономически и търговски, между страната на износа и България. Зависим естествено и от купувача, защото всяка конкретна фирма в държави, които ще бъдат повлияни от конфликта, ще изпита всички негативи и кризиси, които тази страна ще има в резултат на войната. Това са икономическа дистабилизация, междуфирмена задлъжнялост най-вероятно, които ще доведат до влошаване на кредитната оценка на тези фирми и до влошаване на процедурата на разплащане между тях и българските износители.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив