28 Март 2024, 17:35 Днес (11) | Вчера (12)

Институциите си дишат във вратовете, докато по улиците се избиват хора

11 Ноември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Импотентни политици, нагли бандити Пак отчитаме, че властта защитава групировките, организацията ни куца, казва Румяна Георгиева

Румяна Георгиева е независим депутат, бивш член на парламентарната група на НДСВ. Специалист в областта на финансите и банковото дело. Тя е един от основателите на клуб "Новото време". Работи в комисиите по бюджет и финанси и вътрешна сигурност и обществен ред в 39-ото народно събрание. 
 

 Г-жо Георгиева, всеки ден в страната стават взривове и престрелки. Безсилна ли е държавата?

- Слушах ген. Бойко Борисов, който каза: "Да седнат държавните мъже и да се разберат какво ще правят с престъпността". Ами нали вече 14 години сядат - то не бяха комисии, не бяха анализи, не бяха съвети... Имам чувството, че представителите на различните институции само си дишат във вратовете и си разменят удари под кръста. А престъпниците стоят отстрани и се кефят на политическата ни импотентност. Защото я няма политиката за борба с престъпността. Ще ви припомня една мисъл - дори да си на прав път, ако стоиш на едно място, ще те прегазят. Точно така сме зациклили, продължават само словесните престрелки. Кой какво е допринесъл, кой какви идеи има, какво трябва да се направи... В същото време по улиците продължават разправиите с оръжие, а действия се предприемат, след като дадено събитие вече се е случило. Имам чувството, че нституциите си говорят като глухонеми МВР, към което е Гранична полиция, както и Агенция "Митници" много добре знаят как тези момчета със скъпите джипове вкарват колите и ги оставят с чужда регистрация. И на всеки три месеца те излизат през граница, за да не плащат високия акциз. Пускат ги, нали? Отново се връщам и към въпроса за заложните къщи. От 1997 г. няма наредба на Министерския съвет, която да регулира дейността им. Чак сега записахме това във валутния закон. А много добре се знае, че през тях минават огромно количество крадени вещи. И че много хора останаха без жилища, а собственици на заложни къщи се сдобиха с цели квартали. В същото време не се плащат данъци. Друг пример - има закон за оръжието, в който пише, че в заведенията не се допускат хора в нетрезво състояние и въоръжени. Обаче пак сме изненадани, когато това се е случило. И полицията сега тръгва на проверка кой влиза с оръжие в дискотеки и т. н. Това са неща, които показват, че държавата не действа в единна посока в борбата с престъпността.

Има много упреци към работата на законодателите. Какво още трябва да се промени в законите, за да се постигне успех в борбата с престъпността?

- Имаше няколко заседания, на които комисията изслушваше представители на МВР, на Агенция "Митници", на финансовото министерство. За да координираме борбата с престъпността. Останах буквално изумена, когато се посочваха имена на отделни групировки и лица, свързани с престъпния свят, и в същото време се оказваше, че никъде няма информация за техни нарушения. Няма доказателства, за да започнат да действат правораздавателните органи. Като че ли малко пресилено се похвалихме със затварянето на глава "Правосъдие и вътрешен ред" от преговорите с ЕС. Това респектира ли по някакъв начин престъпниците? Хората чувстват ли се по-спокойни

че сме въвели някакви европейски норми? Не, куца ни организацията за синхронизиране на действията на отделните институции.

От кого зависи тази координация все пак? Нали вицепремиерът Пламен Панайотов щеше да координира работата на службите?

- Не мога да видя цялостната политика на противодействие на престъпния свят. Наистина една от основните задачи на вицепремиера Пламен Панайотов беше такава. Но след като го няма това единодействие, повече на думи и показно се опитваме да се борим с престъпниците, без да има конкретни резултати. Това е проблемът. Всяка от политическите сили казва "подкрепяме борбата с престъпността. А в същото време продължава да се отчита, че групировките са защитени от хора и в изпълнителната власт, и в законодателната, и в прокуратурата и съда, и т.н. И тези лица само се споменават в публичното пространство, а не застават там, където им е мястото - зад решетките.
Кой е отговорен за това?

- Отговорни сме абсолютно всички - и политиците, и изпълнителната власт, и законодателите. Всички сме виновни за това, което става в държавата. И ако наистина не можем да се справим или показваме безсилие, сигурно не сме за тези отговорни постове

които заемаме. Говоря и за законодателната, и за изпълнителната, и за съдебната власт. 
Това предполага ли, както вече поискаха ваши колеги, промени в правителството и политиката на управляващите?

- Първо това предполага много сериозни промени в цялостната политика. Продължавам да твърдя, че има самовлюбване и самодоволство от свършеното. Без в крайна сметка реално да се отчете, че не сме осигурили нито по-добрата защита на хората, нито по-доброто им съществуване. Това, заради което всички ние сме избрани във властта.
И какво следва оттук нататък?

- Следва, че гражданското общество, за чието изграждане всички говорим, трябва наистина да заеме по-сериозни позиции. Шамарът, който ни беше ударен на изборите на всички политически сили, показа, че недоверието е много голямо. И ако сме умни политици, не трябва да чакаме хората да ни зашлевят и по другата буза, а да се вземем в ръце. И наистина да заработим за това, за което сме поставени във властта. А не само да отчитаме колко е превесът на една или друга партия. И да продължаваме да обезверяваме хората. Пълно безумие е да се говори за политически елит при тази дистанция, която съществува между проблемите на отделния човек и тези на политиците. 
Има ли позиция на клуб "Новото време" за искане на оставки?

- "Новото време" не се е събирало след изборите, очаквам това да се случи през седмицата. Слушах изказвания на мои колеги в тази посока. В парламентарната група на НДСВ и политическото ръководство на партията се правят анализи. Но ако те са пак на основата на самовлюбването и самодоволството, няма да доведат до някакъв резултат. Трябва да има реална оценка, защото посланието на хората е много сериозно към всеки от нас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив