29 Март 2024, 04:15 Днес (0) | Вчера (11)

Лидия Шулева: Тази седмица откриваме процедурата за избор на консултант за Булгартабак

15 Декември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Грешка беше, че не се съобразихме с желанията на инвеститорите, смята вицепремиерът и министър на икономиката

Госпожо Шулева, вече има приета стратегия от парламента за приватизацията на Булгартабак ще се стигне ли този път до сделка? 
-
Националният интерес на България изисква Булгартабак холдинг да бъде продаден. Стратегията отговаря на инвеститорския интерес и на намеренията на правителството тази сделка да бъде реализирана. С тази стратегия ще имаме успешна приватизация на Булгартабак холдинг. 
 
Разбра се, че вече има проявен интерес и от BAT, и от PHILIP MORRIS. Това заради променената схема ли е? 
-  
Те са проявявали интерес и преди това. Но начинът, по който се предлагаше да се приватизира Булгартабак досега, не отговаряше на техните инвестиционни интереси. Една от големите грешки на предишните стратегии беше, че като че ли не се съобразявахме с това, което инвеститорът желае да купи, а се опитвахме да му обясняваме какво всъщност той иска да купи. Това е парадокс, който доведе до неуспешни опити за приватизация не само на Булгартабак. Твърдя, че и в други случаи е имало подобни неща. Но те са производители на цигари и естествено ще се интересуват от продажбата на цигарените фабрики. На пазара има вече много силни играчи, които се занимават с обработка на тютюни. Трайно присъствие в България имат Сокотаб, Даймондс - световноизвестни компании в тази област, а те проявяват интерес към манипулационните. Така че продажба на части на Булгартабак или, по-скоро бих казала, на пакети от групи предприятия от една дейност - обработка на тютюни, или производство на цигари, ще доведе до реален инвеститорски интерес и в крайна сметка до това, което всички искаме - успешна сделка. 
 
Защо беше решено средствата от приватизацията да отиват в холдинга, а не в бюджета? 
-  
Това не е плод на решение, а изискване на закона. Булгартабак е холдингова група, която притежава дъщерни участия в различни цигарени фабрики и манипулационни. По закон, когато се продава дадено дъщерно дружество, парите от продажбата задължително влизат в холдинга. Така е и по закона за приватизацията, и по Закона за счетоводството. Така че парите във всички случаи, независимо кой орган ще прави приватизацията на дъщерните фабрики, остават в холдинга. Държавата може да получи своя дял чрез разпределяне на дивиденти. Ако се продаваше самото холдингово дружество заедно с дъщерните му участия, тогава парите отиват в бюджета. Но това бяха двата предишни неуспешни опита. Така че, ако бихме искали парите от приватизация директно да отиват в бюджета, или по-скоро във фискалния резерв, трябва да продадем холдинговото дружество - нещо, което на практика се оказва невъзможно, тъй като няма реален купувач за такава структура и нищо друго не ни остава, освен да продаваме отделните фабрики, парите да влизат в холдинговото дружество и по най-нормалния законов начин да се разпределят чрез дивиденти за държавата и за над 2 хил. акционери на Булгартабак. 
 
Кога очаквате да бъде избран консултант за приватизацията на Булгартабак? 
-
Всички документи за избора на консултант са одобрени от надзорния съвет на АП. През тази седмица ще открием конкурса за избор на консултант. 
 
Кога реално ще започне приватизацията на Булгартабак? 
-
След избора на консултант - една процедура, която, предполагам, ще отнеме не повече от един месец, ще се даде определен период от време за подготовка на тръжни документи на сделки и за цялата работа, която консултантът трябва да извърши. Има някои паралелни действия, които сме заложили в изискванията към консултанта, и, предполагам, че в рамките на около месец и половина след началото на неговата работа ще може да започне процедура за приватизация на някои от фабриките на Булгартабак. Във всеки момент, когато имаме подготвено предприятие или група от предприятия, тяхната продажба ще започва незабавно. 
 
Мислите ли, че се раздвижиха продажбите през борсата? 
-
Аз може би съм един от най-големите поддръжници на тази форма на ясна и прозрачна приватизация с невъзможност за каквато и да било корупция, за каквато често обвиняват някои от сделките, че ги съпътства. Първата вълна на масовата приватизация се проведе преди 7 г. Тогава с нея се раздържавиха 70% от активите на над 1600 предприятия. За съжаление 7 г. по-късно не сме успели да продадем останалите 30%. Начинът, който беше избран - с по един- два търга в годината, не е особено ефективна мярка и резултатът е налице. Затова предложението на екипа на Министерството на икономиката беше да се създадат условия и те са факт - за незабавна продажба на тези остатъчни пакети през фондовата борса. Много успешно бяха реализирани две големи сделки през фондовата борса - 100% Нефт и газ-Плевен и 100% от ИПК Родина. 
 
А провали ли се идеята курортите да бъдат общини с по-особен статут? 
-
Ни най-малко. Тази идея е изключително ценна и подлежи на развитие. В момента има в известна степен застой по отношение на нейното развитие, защото се обърнах към ръководствата на курортите и към всички инвеститори, които притежават собственост на тяхната територия, да подготвят обща позиция по какъв начин биха искали те да се управляват, тъй като има различия в мнението на самите курорти по отношение на самоуправлението, което те искат да постигнат. Когато подготвят обща, единна позиция, готови сме да продължим разговорите по тази тема, за да се даде възможност курортните селища да се управляват по-добре. 
 
2003 г. беше успешна за вас като министър на труда и социалната политика. Каква ще е икономическата 2004 г.? 
-
Няма да бъда министър на икономиката, ако не кажа, че очаквам да бъде успешна. Правим всичко възможно 2004 г. да е година на реалния икономически растеж, година на инвестициите. Залог за това има през 2003 г., тъй като постигнахме относителен рекорд в привличането на преки чуждестранни инвестиции - надмина се рекордната досега 2000 г. Данните към 10-те месеца на 2003 г. - преките чуждестранни инвестиции са 1.2 млрд. USD и се надявам тази цифра да бъде увеличена поне до 1.5 млрд. USD до края на годината, което е много добър резултат за 2003 г. Този положителен тренд ще се запази и през 2004 г., тъй като вече има заявен инвеститорски интерес, който ще се реализира през 2004 г., а и данните за икономическия растеж са много добри. Нашата цел е да правим всичко възможно, да се опитаме да натиснем тези бутони в нашата икономика, които да позволят още по-голям, по-ускорен икономически растеж.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив