29 Март 2024, 07:28 Днес (0) | Вчера (11)

Лорд Антъни Сейнт Джон: Големите банки ще стимулират капиталовия ви пазар

01 Декември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

EQUEST използва огромния международен експертен опит на членовете им

Лорд Антъни Сейнт Джон, председател и независим член на инвестиционния комитет на EQUEST INVESMENTS BULGARIA 

Лорд Антъни, какво е значението на българските компании за инвестиционната компания EQUEST?
-
Изключително голямо. Възможностите за инвестиране във вашата страна са огромни, като се имат предвид приватизационните и възстановителните програми. Това, което виждаме сега, е до голяма степен повторение на ситуацията преди 100 г., когато България е била доста процъфтяваща икономика. В този смисъл не трябва да се търсят основно портфейлни инвестиции, а трябва да се привлича международен експертен опит във възстановяването на икономиката ви. Ние търсим възможности за инвестиране в различни сектори като енергийния, газопреносния и комуналния, но като цяло се търсят възможностите във всеки сектор. Строителната индустрия също е сред приоритетите, тъй като тя неизменно ще бележи сериозен ръст. Интересът ни се базира и на очакванията за предстоящия солиден ръст на българската икономика, съчетан с приемането на България в ЕС през 2007 г. 
 
В момента сте консултант към инвестиционната банка MERRILL LYNCH. Какво ви е дал дългогодишният опит и как виждате икономическото бъдеще на България? 
-  Действително съм едва от няколко часа в България, но въпреки това съм запознат с икономическото и политическото състояние на страната като член на подкомисията на Камарата на лордовете по търговско финансиране и външни работи. Наскоро приключихме доклада по разширяването на Европа във връзка със страните, които ще се присъединят следващата година, както и тези, които ще се присъединят през 2007 и 2012 г. България е начело на опашката за присъединяването на страните от втората вълна през 2007 г. и това е голям шанс за страната. Имаше голям скептицизъм, дори цинизъм дали България ще може да постигне критериите за членство. Но докладът на Европейската комисия показа, че напоследък до голяма степен България е постигнала заложените цели в програмата. Въпросът е дали ще успее да приложи законите, да либерализира пазара, да постигне по-голяма ефективност. Мисля, че в момента страната е в добра позиция, но трябва да се съсредоточи върху подобряване на фирмените печалби, да повиши конкурентоспособността си до влизането в ЕС, да оползотвори огромния интелектуален потенциал, който има. Забележително е колко много висококвалифицирани хора има тук. 
На какво се базира Вашата стратегия? 
-  
Стратегията на EQUEST се базира на комбинацията от международните експертни познания и опита на членовете на инвестиционния комитет и борда на компанията, които имат сериозен опит в работата си както в Западна и Източна Европа, така и на международните финансови пазари. Позициите им на анализатори в международните институции, като Международната банка за възстановяване и развитие и Merrill Lynch, в която работих през последните две години. Смятам, че комбинацията от тези способности и опит дава възможност нашата стратегия да бъде фокусирана към най-добрите възможности за инвестиране в тази страна, където можем да приложим знанията и опита си, за да създадем добавена стойност. В момента обмисляме вариантите за 6 или 7 възможни инвестиции, като яснота по тях трябва да има в близките няколко месеца. 
 
Подобряването на корпоративните и макроикономическите показатели неизменно е свързано и с развитието на българския капиталов пазар. Оптимист ли сте за него? 
-  
Разбира се. Макар в момента този пазар да е доста неликвиден. Но мисля, че след като възможностите са тук, ако България стане по-известна в международните финансови среди и тук се появят трайно големи международни банки като JP Morgan, Merrill Lynch, Deutsche Bank, то тогава ще станем свидетели на сериозно развитие и ръст на българския капиталов пазар. Тук трябва да са и големите играчи, които да покажат, че вярват на българската икономика.
 
ПРЕЗЕНТАЦИЯ
EQUEST Investments Bulgaria представи инвестиционните си интереси в страната на презентация пред бизнесмени и финансисти от България и Европа. Стратегията на компанията е фокусирана върху дружества с висок потенциал за растеж, като целта е придобиване на мажоритарен дял в тях. Фокусът е към повечето сектори на икономиката, като интересът е повишен към дружествата от енергийния, комуналния, строителния, туристическия и финансовия сектор. Инвестиционният съветник на компанията е EQUEST Partners, която е регистрирана в Лондон и се регулира от британските регулаторни органи. Високият икономически потенциал и предстоящото членство на България в ЕС са основните фактори, привлекли компанията у нас. Инвестиционният съветник е представен от 10 членове с богат опит в Европа, а четирима от тях отговарят пряко за инвестициите в България. Това са Петър Терзиев, управляващ партньор, който в момента е председател на надзорния съвет на Ален Мак, Кари Хаатая, Хенри Гуен Джоунс и Петри Карялайнен. Лорд Сейнт Джон е председател на инвестиционния комитет на Equest Investments Bulgaria.
В момента компанията набира капитал чрез пласиране на дялове с обем 20 млн. EUR, като подписката ще бъде затворена на 12 декември в Англия. Средствата ще бъдат вложени изцяло в български дружества през 2004 г. Засега са договорени голяма част от средствата, като се очаква една част от тях да дойдат и от България. Самият Лорд Сейнт Джон заяви, че е вложил пари във фонда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив