26 Април 2024, 09:52 Днес (2) | Вчера (14)

Не очаквам сътресеня на пазара, но изненади може да има

22 Януари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Блиц интервю с д. ик. н. Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

Господин Абаджиев, какви са прогнозите ви относно процеса на прехвърляне, очаквате ли сътресения на пенсионния пазар? 
-
 Аз лично не очаквам сътресения. Но все пак пазарът е наистина нещо особено, така че изненади може и да има. Въпреки това смятам, че процесът няма да бъде толкова активен, ако отчетем опита, който имаме от другите страни. При тях в периода на създаване на подобни възможности за прехвърляне е отчетено по-активно движение на хората от един пенсионен фонд в друг, но след това нещата се успокояват и фондовете почти не се интересуват дали трябва да се прехвърлят осигурени и колко да се прехвърлят. Това е естествен процес. Даже в някои страни след четвъртата, петата година прехвърлянията имат постоянно цифрово изражение, но въпреки това няма особени движения. Все пак да се надяваме и вярваме, че няма да се създадат условия за кампании по прехвърляне, което няма да бъде добре както за осигурените лица, така и за пенсионните дружества. Да се надяваме и вярваме, че всичко ще бъде в рамките на една коректна конкуренция между дружествата. Единственият според мен фактор в този процес на прехвърляне трябва да бъде волята на осигуреното лице. По никакъв начин тази воля не трябва да се провокира както за прехвърляне, така и за спиране на прехвърлянето. Разбира се, трябва да се отчетат и интересите на дружеството. Средствата за влияние трябва да бъдат качеството на обслужване и резултатите от дейността на пенсионноосигурителното дружество. Тогава вярвам, че всичко ще бъде в рамките на коректния тон. 
 
При доброволните фондове прехвърлянията съществуваха и досега. Какво показва статистиката, каква част от осигурените в тези фондове са се възползвали от възможността за промяна на участието? 
-
 За съжаление не мога да дам конкретни цифри. Може би ще имаме такива, след като обобщим резултатите за изминалата 2003 г. От моя личен опит на човек, който е правил това, такава възможност за прехвърляне от един фонд в друг беше регламентирана в правилниците на дружествата. Така че хора са се прехвърляли, но пак казвам, че основните права за прехвърляне бяха определени в правилниците на дружествата. Нямаше нормативен документ за това. Така че през цялото време процесът на промяна на участието между доброволните фондове не е спирал.
Е, трябва да бъдем откровени, че някъде са се създавали проблеми. Упражняван е натиск както за задържане, така и за прехвърляне, но поне досега в повечето случаи всичко е било в рамките на коректната игра. Да се надяваме, че така ще преминат нещата и в допълнителното задължително пенсионно осигуряване, в универсалните и професионалните фондове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив