16 Април 2024, 19:23 Днес (11) | Вчера (10)

Посланикът на Лондон: Визите остават!

27 Февруари 2004 BBC по статията работи:
A+ A-

Новият британски посланик в София Джеръми Хил заяви за българската редакция на BBC, че Великобритания не смята да отменя визите за българи засега

Новият британски посланик в София Джеръми Хил заяви за българската редакция на ББС, че Великобритания не смята да отменя визите за българи засега. Той оцени като добри икономическите показатели на страната, двустранните отношения и притока на британски туристи в България. Албена Димитрова го попита в какво вижда проблеми.

Едно от предизвикателствата са търговските отношения. Част от въпроса е да се обяснят възможностите на фирмите във Великобритания да дойдат тук. В същото време това е предизвикателство за България и за мен като посланик и тя самата да се представи.

Посланик Хил отбеляза добрите показатели на икономиката, но посочи, че има области, където могат да се направят много подобрения, които да улеснят чуждите инвеститори.

-  Например съдебната реформа и ремформата в администрацията. Ако британските компании имаха повече доверие в системата, те вероятно по-лесно биха били привлечени да дойдат. Реформата в тези области е важна само по себе си, но тя носи и допълнителна печелба в окуражаването на чуждите инвеститори.

Посланик Хил е предпазлив, когато изброява пречките пред чуждия бизнес по-конкретно и директно отговаря, че още е прекалено отскоро в страната, за да прецени доколко сериозен е проблемът с корупцията.

-  При проблеми като корупцията е важно да има съпричастност от всички сектори на обществото. Естествено, водеща роля трябва да играе правителството. Важно е обаче и участието на компании и организации, където има риск от прояви на корупция, а също и участието на институциите, които прилагат закона. Важно е навсякъде, където има разрешителни режими, да бъдат взети мерки, които да свеждат до минимум риска от корупция.

Друг чувствителен поблем, който посланик Хил не посочва сам, но признава е нелегалната имиграция. Тя е причината Обединеното кралство да не предвижда засега отмяна на визовия режим за България

- Надявам се да се окаже възможно вдигането на визовия режим по време на моя мандат, но това, което мога да кажа в момента е, че той остава, но ние го преразглеждаме редовно.

Посланик Хил обяснява липсата на планове за отмяна на визите и с чувствителността към въпроса как отварянето на трудовия пазар след приемането на 10-тте нови членки на ЕС ще се отрази на Обединеното кралство.

- Визовият режим ни помага да контролираме този процес и тенденцията през последните години е броят на българите, които търсят убежище, да намалява.

Дали хората, които търсят убежище са проблемът?

- Има определени възможности при някои схеми или въз основа на споразумението за асоцииране на България с ЕС, които позволяват на българи да получават определен тип работа в Обединеното кралство или да организират собствен бизнес, ако отговарят на много строги изисквания. Надявам се като канализираме нещата едновременно да окуражаваме легалното пребиваване и да обезкуражаваме както нелегалната работа, така и нелегалната имиграция.

Великобритания отваря трудовия си пазар за хора от 10-тте нови кандидатки още с датата на присъединяването им. Засега тази схема няма да засяга България и Румъния

-За мен е много важно да подчертая, че гражданите на 10-тте кандидатки, които се присъединяват на 1-ви май, са в различно положение от това на България и Румъния. Въпреки това, ние отваряме трудовия си пазар, но за работа и за легална работа. Хората и от тези страни няма да имат право на социални помощи.

Посланик Хил подчертава, че процесът е нов за Великобритания и въпреки че съществуват прогнози как той ще се отрази на икономиката на страната, резултатите от него ще бъдат оценявани много внимателно. Как опитът с първите 10 ще повлияе на решенията за приемане и на българска работна ръка.

- Ще вземем под влияние няколко фактора. Опитът с 10-тте ще е един от тях. Ще наблюдаваме цялостото развитие на трудовия си пазар. В момента има недостиг на високо-квалифицирана работна ръка и оценките са, че във Великобритания има около 550 хиляди свободни работни места. Но в случая с България и Румъния все още сме в средата на преговорния процес. Много се надяваме той да приключи тази година, но трябва да приемаме тези неща стъпка по стъпка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив